Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

DEBATT: Centerns kampanj underminerar högern

För inte så längesedan satte Centerpartiet en ära i att stå höger om Moderaterna i flera frågor. Nu hjälper Centerpartiet med sin EU-valkampanj mot ”högerpopulism” i stället Socialdemokraterna att sprida narrativet att högern i allmänhet inte är att lita på, skriver centerpartisten Niklas Svanlindh.

Bild: Niklas Svanlindh.

”Mot högerpopulismen”, lyder huvudparollen i Centerpartiets EU-valskampanj. Socialdemokraterna har sedan en tid kört med den liknande ”Ta matchen mot högerextremismen”.

”Årets EU-val står mellan demokrati och högerextremism. Vi kommer stå upp för schyssta löner, klimatet och allas lika värde”, står det på bilder som Socialdemokraterna pumpar ut i sociala medier. LO går ännu längre och visar bilder på Orbán, Putin, Brexit, Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson i samma kampanjfilmer.

Det är tydligt att den socialdemokratiska kampanjapparaten inför EU-valet försöker måla upp en konflikt mellan samhället som vi känner det och högern. Ordet ”höger” får representera allt som är dåligt i EU. Samtidigt klumpar socialdemokratin gärna ihop sina svenska motståndare med alla tänkbara nationalistiska och auktoritära avarter som ställer upp i EU-valet. Guilt by association är ett klassiskt retoriskt knep och kampanjerna i fråga balanserar på gränsen av det intellektuellt hederliga.

Att partiet använder ordvalet ”höger” i stället för exempelvis ”auktoritära krafter” riskerar att sänka förtroendet för högern som politisk inriktning.

Det är ett fult drag, men också skickligt utfört. Innebörden av ordet ”höger” i Sverige håller på att stöpas om som följd, från att betyda liberalism med inslag av konservatism till att betyda konservatism med inslag av auktoritarism.

Ingen kan egentligen beskylla socialdemokratin för att gå till angrepp mot högern även om metoderna bör granskas. Det är en del av deras uppgift. Däremot är det lite mer oväntat att Centerpartiet nu har valt att hoppa på tåget och understödja Socialdemokraternas narrativ. Att huvudbudskapet ”mot högerpopulism” riktar udden mot något man ogillar i stället för att ta ställning för något som man gillar, riskerar att spä på det konfliktorienterade debattklimatet ytterligare. Att partiet använder ordvalet ”höger” i stället för exempelvis ”auktoritära krafter” riskerar att sänka förtroendet för högern som politisk inriktning.

Det var inte länge sedan Centerpartiet satte stolthet i att befinna sig till höger om Moderaterna i många frågor. I det sammanhanget sågs höger som något positivt. Jag själv, med bakgrund i centerrörelsen, betraktar mig som höger eftersom jag tror på fria marknader och fria människor i kombination med starka statliga kärnuppgifter som upprätthållande av rättsstat, säkerhet och trygghet.

Denna definition befinner sig ganska långt ifrån Orbán och Le Pen. Det hade inte varit svårt att göra motsvarande kampanj fast omvänd: Att lyfta Orbáns och Le Pens kopplingar till Ryssland, förstatliganden, motstånd mot nyliberal ekonomi, utbyggnad av statlig medieapparat, motstånd mot utländsk arbetskraft och så vidare – för att sedan dra paralleller till svensk vänsterpopulism.

Socialdemokratins kampanjer syftar till att misskreditera de borgerliga partierna och Centerpartiet understödjer Socialdemokraternas budskap.

Polarisering och auktoritarism tycks vara grundläggande komponenter i dessa krafters framfart. Det är viktigare att vara vaksam mot än huruvida deras extremism ska räknas som höger eller vänster. En debatt som handlar om hur Ulf Kristersson vill göra Sverige till Ungern eller hur Stefan Löfven vill göra Sverige till Venezuela riskerar att snabbt upplevas som irrelevant och verklighetsfrånvänd för väljarna, med ökat politikerförakt som följd.

Populism brukar definieras som att driva förenklade lösningar på komplicerade problem. Finns det inte också något förenklat i tanken att polarisering mot populism skulle leda till att populismen minskar?

När socialdemokratins kampanjer syftar till att misskreditera de borgerliga partierna och Centerpartiet understödjer Socialdemokraternas budskap riskerar det att fördjupa sprickan i det regeringsalternativ som fanns till höger i Sverige – Alliansen. Centerpartiets väljarkår flyttar vänsterut. Moderaternas och Kristdemokraternas intentioner misstänkliggörs. Grunden för att bygga framtida samarbeten som både är en motpol mot socialdemokratin och fristående från den populism man säger sig vilja bekämpa eroderas.

Då återstår bara två alternativ i svensk politik. Socialdemokratin tillåts äga problemformuleringsprivilegiet och kampen står mellan det demokratiska alternativet lett av socialdemokratin och det odemokratiska lett av högerpopulisterna. ”Höger” blir det värsta man kan vara.