Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Din dator blir dyrare i onödan

På lördag blir din dator, mobil, TV, spelkonsol, tvättmaskin, mikrovågsugn och så vidare dyrare. Ibland nästan 400 kronor per produkt. Ännu en gång vill staten ändra ditt konsumtionsmönster, och förmodligen kommer det ännu en gång att få oönskade konsekvenser.

Elektroniska prylar löper alltid risk att bli överhettade. Därför är de flesta försedda med ett kemiskt flamskydd som ska hindra dem från att börja brinna, eller åtminstone fördröja brandförloppet. För att kunna skydda produkten under en längre tid är dessa flamskyddsmedel sällan särskilt nedbrytbara, vilket innebär att de har en negativ inverkan på miljön.

Som bekant är många politikers ryggmärgsreflex när de ser ett problem att försöka beskatta bort det. Därför införs nu en kemikalieskatt: 8 kronor/kilo för vitvaror och 120 kronor/kilo för övrig elektronik. Skatten får max bli 320 kronor per produkt, men med moms blir skattetaket i själva verket närmare 400 kronor.

Med andra ord: Skatten är baserad på hur mycket elektronikprodukterna väger.

De rödgröna har drivit genom beslutet, men det var under Alliansregeringen som utredningen tillsattes, när Anders Borg ledde det ansvariga departementet. Skattehöjarreflexen finns inte bara bland de rödgröna.

Skapar kemikalieskatten incitament att utveckla bättre flamskyddsmedel? Mycket möjligt. Men med tanke på att det är vikten som avgör, skapar den förmodligen ännu starkare incitament att utveckla lättare produkter. Framför allt: Den ger kunder en kraftig orsak att vända sig utomlands när de handlar elektronik. Skatten gäller nämligen bara produkter som säljs i en svensk butik eller beställs från ett svenskt lager.

Skattehöjarreflexen finns inte bara bland de rödgröna.

Den som kan spara 400 kronor på att klicka hem en produkt från ett grannland kommer förmodligen att göra det.

Med andra ord kommer den som vill köpa en dator, spelkonsol eller dylikt att kunna komma runt skatten. Svenska elektronikbutiker har inte samma tur. Den konkurrensnackdel och den byråkrati de drabbas av innebär ekonomiska förluster, som enligt Svensk Handel kan göra att mellan 500 och 1 000 jobb försvinner.

Staten räknar med att tjäna 2,4 miljarder kronor på kemikalieskatten varje år, men samtidigt kommer den att förlora skatteintäkter från svenska kunder som väljer att köpa sin nya dator från utlandet – och kanske även inkomstskatter och arbetsgivaravgifter från upp till 1 000 jobb.

Alla problem kan inte åtgärdas politiskt. Av dem som kan åtgärdas politiskt, bör politiker ändå hålla sig borta från många. Tycker man att ett problem ändå bör lösas politiskt, bör man vid det här laget ha insett att punktskatter visserligen får effekt, men oftast inte den önskade.