Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

En handfull nazister är fler än tiotusentals skövlande vänsterextremister

Varför hamnade skövlingen av Hamburg i skuggan av rapporteringen om några tiotal nazisters närvaro i Almedalen? De svenska mediernas och partiernas ovilja vid att markera mot våldsvänstern är ett problem, som riskerar att gynna precis de grupperingar man säger sig vilja bekämpa.

”Friheten våldtagen” löd den braskande rubriken på framsidan av landets största morgontidning, som också pryddes av en bild på en maskerad vänsteraktivist med en röd fana i handen. På samma förstasida kunde man också läsa formuleringar som ”förödelse i spåren av anarkistisk hord”, ”rädsla härskar i Hamburg”, ”våldsorgie av vänstern”.

Låter det främmande? Känner du inte igen rubrikerna från svenska tidningar och nyhetssajter? Det beror på att det inte är hämtat från Sveriges största morgontidning, utan Nederländernas De Telegraaf, med en upplaga på cirka 400 000 exemplar.

2017 har bjudit på åtskilliga påminnelser om de totalitära ideologiernas frammarsch.

I Sveriges största morgontidning, Dagens Nyheter, har tongångarna varit annorlunda. På nyhetsplats har oviljan att ge vänsterdemonstranterna en politisk hemvist varit påtaglig. I stället för socialister beskrivs de i vaga termer som ”maskerade huliganer”. Det är som om DN skulle ha skildrat aktivisterna från Nordiska Motståndsrörelsen som manifesterat i Visby under Almedalsveckan, utan att nämna de är nazister.

Scenerna i Hamburg påminner om kravallerna i samband med EU-toppmötet 2001, men i ännu större omfattning. De som drabbas är vanliga medborgare och näringsidkare som får sina hem och butiker förstörda och sina bilar uppbrända. I Hamburg har över 400 poliser skadats i upploppen.

2017 har bjudit på åtskilliga påminnelser om de totalitära ideologiernas frammarsch. Islamistiska terrordåd har blivit vardagsmat i Europa och även drabbat Sverige. På bara några år har antalet våldsbenägna jihadister som utgör ett säkerhetshot vuxit från några hundra till flera tusen enligt uppgifter från Säpo. I takt med att den Islamiska staten bryter samman i Syrien och Irak väntas dessutom ännu fler vapentränade och avtrubbade islamister återvända till Sverige.

Nordiska Motståndsrörelsens närvaro under Almedalsveckan visade också att den rasideologi som de flesta av oss hoppades hade hamnat på historiens sophög alltjämt existerar i samhällets marginaler. Nationalsocialisterna är få till antalet, men de har gång på gång visat att de inte drar sig för att bruka våld för sina politiska syften. Under den gångna veckan dömdes tre av rörelsens medlemmar för politiska bombdåd. Enligt DN-journalisten Niklas Orrenius tog rörelsens ledning inte avstånd från bombdåden, när han talade med dem i Visby.

Nordiska Motståndsrörelsens närvaro under Almedalsveckan visade också att den rasideologi som de flesta av oss hoppades hade hamnat på historiens sophög alltjämt existerar i samhällets marginaler.

Att några tiotal nationalsocialister väcker avsky och upprördhet genom sin närvaro under politikerveckan på Gotland är sunt. Det öppna samhället kan inte tolerera dem som verkar för att avskaffa det. Karl Popper kallar det för ”toleransparadoxen”: Hur långt kan toleransens sträcka sig gentemot de intoleranta innan det öppna samhället avskaffar sig självt?

Ett öppet samhälle kan inte acceptera grupper som är beredda att tillgripa våld och terror för att tysta meningsmotståndare eller påtvinga andra sin egen politiska agenda. Åsiktsfrihet och yttrandefrihet är en sak, tillgång till offentlighetens främsta arenor någonting annat. Samtidigt är det slående med hur dubbla måttstockar de olika totalitära grupperna behandlas av traditionella medier som Dagens Nyheter.

Medan den Nordiska Motståndsrörelsens närvaro i Visby har bevakats intensivt har vänstermobbens skövling av Hamburg fått en betydligt mer undanskymd plats i nyhetsrapporteringen i Sverige. Det har den dock inte i utländska medier, som nämnda De Telegraaf, eller brittiska BBC.

Trots att våldsorgien i Tyskland pågått parallellt med Almedalsveckan var moderatledaren Anna Kinberg Batra den enda av de svenska partiledarna som nämnde förödelsen i sitt tal från scenen. Fördömandet åtföljdes av en kraftig markering även mot Nordiska Motståndsrörelsen.

Trots att våldsorgien i Tyskland pågått parallellt med Almedalsveckan var moderatledaren Anna Kinberg Batra den enda av de svenska partiledarna som nämnde förödelsen i sitt tal från scenen.

De dubbla måttstockarna är problematiska, dels för att de ger vissa typer av våldsaktivister i det närmaste fritt spelrum, dels för att de olika formerna av extremism göder varandra. Islamistisk aktivitet stärker främlingsfientliga grupper och nazisternas tillväxt stärker den autonoma våldsvänstern. Benägenheten att se mellan fingrarna med den ena gruppens våldsamheter möjliggör dessutom för de övriga att dra martyrkortet.

Åsikts- och yttrandefriheten bör vara absolut, men organisationer och individer som använder våld och hot som medel i sin politiska kamp bör vara diskvalificerade från tillgång till det demokratiska samhällets plattformar, och inte minst från offentlig finansiering.

Arrangören av Almedalsveckan, Region Gotland, uppger att de skall stoppa Nordiska Motståndsrörelsen från att manifestera under Almedalsveckan i fortsättningen. Låt oss hoppas att de formulerar principiella generella kriterier som omfattar samtliga våldsutövande organisationer som utgör ett hot mot det öppna samhället.

Ett enskilt godtyckligt beslut riskerar annars att gynna de grupper som de säger sig vilja motarbeta.