Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Maria Eriksson: Fyra bra anledningar att konsumera mindre

Det finns många goda skäl för frihetligt sinnade människor att konsumera mindre. Smedjans krönikör Maria Eriksson listar sina egna främsta skäl till minska sin privatkonsumtion.

Det finns de som blir lite stjärnögda när jag säger att jag försöker köpa så lite saker som möjligt och spendera mindre pengar. ”Åh, jag tycker också att vi ska konsumera mindre!”, utbrister de. Utan att närmare gå in på vad som brukar föranleda denna övertygelse (läsaren har säkerligen vissa gissningar), så vill jag genast slå fast att mina egna skäl är helt andra. Låt mig alltså ge fyra bra anledningar till att konsumera mindre.

Starve the beast. Ett av de mest effektiva sätten att lagligt betala mindre skatt är att helt enkelt tjäna mindre pengar. Lägre inkomst innebär lägre inkomstskatt, både procentuellt och i absoluta tal. Men det innebär också att man får mindre pengar att konsumera för, vilket innebär att man betalar mindre moms. I brist på generellt minskad välfärdsstat är detta kanske det närmaste en opt out-möjlighet man kommer. I konsekvensens namn kan man förstås också fundera på vilka offentliga välfärdstjänster man bör avstå ifrån eller dra ner på i takt med att man betalar mindre skatt.

Stresstesta din ekonomi. Oron för en Putindirigerad invasion av zombier får människor att samla konserver i källaren. Men även om apokalypsen uteblir kan ju mindre allvarliga scenarier bli verklighet. Hur länge klarar du dig med en lägre inkomst? Om du vill eller måste byta jobb, till exempel. Hur beroende är du av politiska beslut för din pension? Att spara ihop ett fuck off-kapital är utmärkt. Oavsett om tillgångarna är investerade i guld, Bitcoins eller konserver. Men det går också att öka sin ekonomiska trygghet genom att minska sina fasta månadsutgifter och genom att lära sig att det går att leva sparsamt.

Bli en trovärdig opinionsbildare. Det är svårt att stå och prata om behovet av fler låglönejobb om man själv drar in 50+ papp i månaden och ser ut som det. Lex pärlörhängen, helt enkelt, like it or not. Det är betydligt lättare att säga att det är fullt möjligt att leva hyggligt på under 10 000 kronor per månad efter skatt, om man själv åtminstone har provat på konceptet.

Det är svårt att stå och prata om behovet av fler låglönejobb om man själv drar in 50+ papp i månaden och ser ut som det.

Mer frihet. Från det att barn stoppas in i förskolan vid några års ålder lär vi oss att livet går ut på att gå till en plats och sedan tillbringa dagen där, studera, jobba, sitta på kontor. Sedan oroar sig folk för vad de ska syssla med om robotar tar över några arbetsuppgifter. Samtidigt ägnar sig politiker åt att försöka lösa ”livspusslet” åt vuxna människor och att upphöja arbetslinjen till målet för tillvaron.

Det är just det som är poängen, vi har frihet att välja och att forma vår egen tillvaro.

Är ens lönearbete det bästa man vet? Eller vill man ha mer tid till annat?  Att konsumera mindre ger både möjligheter att arbeta mindre och att ägna mindre tid åt att spendera pengarna. Om det nu är det man vill. Jag har full respekt för att det valet kan se väldigt olika ut. Men det är just det som är poängen, vi har frihet att välja och att forma vår egen tillvaro. Åtminstone i betydligt större utsträckning än vad vi ibland intalar oss.