Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Om ni inte gillar skattehöjningar, sluta stödja dem

Centerpartiet och Liberalerna är kraftigt negativa till de skattehöjningar regeringen har presenterat. Det är en aning ironiskt, eftersom det är just på grund av C och L som regeringen kommer att få igenom dem.

Från och med 2018 vill regeringen att ännu fler personer ska betala statlig inkomstskatt. Alla som tjänar mer än cirka 38 200 kronor kommer att drabbas. Dessutom ökar skatten för skattebetalare som bor utomlands.

– De rödgröna har i beslut efter beslut och i budget efter budget genomfört sådana här negativa åtgärder för företag och jobb. Det är inte hållbart, kommenterade Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström.

– Det är ett dråpslag mot dem som gör stora insatser i välfärden varje dag, instämde Mats Persson, Källströms motsvarighet hos Liberalerna.

De har helt rätt. Regeringens förslag är skadligt, och det drabbar människor som redan hör till de tyngst beskattade i världen.

Att kritiken kommer från C och L är dock magstarkt. Centerpartiet och Liberalerna är själva orsaken till att regeringen kommer att få igenom sina skattehöjningar.

Poängen med de båda mittenpartiernas ovilja att bedriva oppositionspolitik är att de inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Det är en sympatisk inställning, men det är ett ljusårs skillnad mellan att samarbeta och att rösta likadant i en budgetfråga.

Åtminstone för Centerpartiet har det hittills fungerat bra att hänvisa till bristen på borgerlig majoritet i riksdagen, luta sig tillbaka och släppa igenom socialistisk politik. Väljarna verkar inte ogilla det så mycket att det uppväger partiets fördelar. I princip varje ny opinionsmätning ger Centerpartiets strateger orsak att vara nöjda.

De skattehöjningar regeringen har presenterat handlar dock inte om färgglada staplar i nästa Sifo-mätning, utan om människor. Personer som har arbetat hårt för sina pengar och redan i dag betalar extremt höga skatter. Nu kommer de att förlora ännu mer.

Timbros tillträdande chefsekonom Jakob Lundberg förklarade i fredags att den högsta totala marginalskatten i Sverige är svindlande 75 procent. Den som tjänar 38 200 kronor, och därför kommer att drabbas av regeringens expansion av den statliga inkomstskatten, betalar redan närmare 22 000 kronor i skatt. I den siffran är arbetsgivaravgiften inräknad, men däremot inte moms och punktskatter – exempelvis en flygskatt på upp till 430 kronor per enkelresa, en del av den höstbudget som L och C inte kommer att rösta emot.

Det är inte heller någon liten elit som drabbas. Nästan 1,4 miljoner svenskar betalar statlig inkomstskatt i dag. Många fler kommer att göra det längre fram i karriären. Man måste ha på sig riktigt mörkröda glasögon för att kunna se en så stor grupp löntagare som en elit.

Centerpartiet och Liberalerna har valt att hellre stödja en socialdemokratisk regering än en frihetlig politik. Det får de gärna göra, även om det kanske inte är helt renhårigt mot de väljare som röstade på partierna i tron att de faktiskt skulle försöka bedriva den politik de gick till val på.

Men det är inte hederligt av C och L att indignerat kritisera regeringens skadliga politik, när de själva vägrar lyfta ett finger för att stoppa den.