Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Pia Clerté om vapendirektivet

Nästa vecka röstar EU om ett kraftigt kritiserat vapendirektiv. Vi träffade sportskytten Pia Clerté, svensk mästare i dynamiskt gevär och nordisk mästare i dynamiskt hagelgevär, för att prata om vad direktivet kan komma att innebära för hennes sport.

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Youtube. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Youtube
Gå till Youtube

Blanche Jarn: Vad är dynamiskt skytte?

Pia Clerté: Dynamiskt skytte är en skyttesport där man skjuter mot olika mål, papper- eller plåtmål. Det kan vara rörliga mål och det kan vara stillastående.

BJ: Du har varit ute och debatterat EU:s kommande vapendirektiv. Hur hänger det ihop med din idrott?

PC: I dynamiskt skytte kan man tävla antingen i pistol, hagel eller gevär. Jag tävlar i alla tre grenarna. Det som är speciellt med de här är att de alla är halvautomatiska.

BJ: Varför anses de vara farligare än andra?

PC: Halvautomater betyder att man har ett magasin istoppat när man trycker på avtryckaren så avlossar man ett skott och sedan matas det automatiskt fram ett nytt skott.

BJ: För många kan det ju verka som att problem för sportskyttar och jägare är ett ganska lågt pris att betala för säkerhet och trygghet från terrorism. Vad har du att säga om det?

PC: Våra vapen är inte ett problem i samhället. Det finns forskning som visar på det, det har inte stulits några sportskyttegevär som har använts i kriminella sammanhang, och det är väldigt få legala vapen som över huvud taget stjäls och används i kriminella sammanhang.

Men när vi nu tittar på det förslaget som ligger, som ska röstas om det 14 mars, finns det inga åtgärder som hjälper mot terrorism. Däremot hör man ju varje dag i tidningarna om skjutningar på gatan och folk som dör, och det är alltså illegala vapen som smugglas in till landet och används på det viset. De vapnen kommer fortfarande att finnas kvar, men min sport kommer att få problem.

De som faktiskt får ha en vapenlicens i samhället i dag – då måste man vara laglydig.

Nationellt sett är skytte en väldigt stor sport, det är den största individuella sporten i världen. Det är också så att vi ofta delar skjutbanor med polisen, till exempel, de kommer hit och tränar. Och jakt ska vi inte ens prata om, det är ju skulle jag tro ett av de större hobbyintressena i alla fall i Sverige. Så det är väldigt underligt hur politiker inte sätter mer fokus på den här frågan och faktiskt försvarar det här intresset.