Vi har inte råd med dagens svenska skattetryck
Det är dyrt att vara svensk, men framför allt: det är dyrt att vara svensk skattebetalare.
Det är dyrt att vara svensk, men framför allt: det är dyrt att vara svensk skattebetalare.
När killar på högstadiet får styra skolans innehåll har vi visserligen kul, men det sker till priset av ökade sociala klyftor och sjunkande resultat.
Europas kanske viktigaste politiska parti, tyska CDU, står inför ett betydelsefullt partiledarval när epoken Merkel närmar sig sitt slut i tysk och europeisk politik. Gustaf Reinfeldt skriver om de vägval, ideologiska och strategiska, partiet står inför, och om vem som har störst chans att bli Tysklands nästa förbundskansler.
Sveriges framgångar kom innan den stora välfärdsstaten. Om vi vill öka vårt välstånd och välfärd igen måste vi lämna högskattesystemet, skriver Nima Sanandaji. Denna essä är den första delen i Smedjans sommarserie: Från den stora staten till det starka samhället.
Essäsamlingen Rädslans liberalism introducerar för första gången Judith N Shklar, en av 1900-talets mest tongivande amerikanska filosofer, för en svensk publik. I tio fristående essäer som spänner över filosofi, idéhistoria och statsvetenskap dissekerar Shklar bland annat frihetsbegreppet, demokratins gränser och den liberala synen på staten. Här kan du läsa Isobel Hadley-Kamptz förord. Boken hittar du i vår bokhandel.
Andreas Johansson Heinö förkastar föreställningen att skiljelinjen i invandringsfrågan skulle gå mellan realister och idealister. Johansson Heinö efterlyser tydligare ideologiska skiljelinjer: “skillnaden mellan vänster och höger upphör inte att existera…
Jakob Heidbrink beskriver sin syn på migrationsfrågan som klassiskt Hayekiansk. Heidbrink poängterar vikten av att låta reformer växa fram i den takt som gör att människor känner acceptans för förändringen…
Mattias Svensson beskriver sin syn på migrationsfrågan som principiellt driven för fri rörlighet, med öppna gränser och en generös asylpolitik, “väl medveten om att detta är två olika saker”. I…
Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare. I essän “Från vanmakt till egenmakt” tittar hon närmare på hur sänkt skatt kan öka egenmakten, inte minst för kvinnor.
Jasenko Selimovic beskriver i ”Vid historiens slut blåste bilen av vägen känslan” när revorna i kommunismen vidgades nästan i realtid, och förvåningen över hur lite väst verkade värdera allt det som gav dem…
Niklas Ekdal varnar i ”Tjugofem år av tålamod” för de nyutopiska rörelser som vinner allt mer inflytande på den politiska dagordningen, och som hatar den pågående inkrementella, spontana evolution som…
I essän "Europa och kulturens förnyelse", ursprungligen publicerad 1987, avfärdar Hans L Zetterberg 2000-talet som en ny frihetstid, eftersom vi har fått ”gränsvärden för det mesta” och ett kulturklimat som…
Vad vill borgerligheten? Finns det en borgerlig dröm? I denna essä skissar Johnny Munkhammar konturerna till en borgerlig berättelse.
Denna skrift är den första i Timbros serie aktiviteter på temat Borgerlighetens framtid. Förr kunde det finnas ett tydligt motstånd mot att kallas borgerlig – även bland politiska partier i…
Ur boken Nationalekonomi för noviser (Timbro 1996)