Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Illviljans triumf

Vi är alla förlorare när en våldsam nazistisk gruppering får alla medier och opinionsbildare att dansa efter deras pipa i samband med den planerade demonstrationen i Göteborg på lördag. Samtidigt planerar busslaster av organiserade vänsterextremister att återigen förvandla Göteborg till en krigszon.

Ingen kan vid det här laget ha missat att den nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen skall demonstrera i Göteborg under den kommande bokmässohelgen. Så gott som alla stora och små medier har rapporterat och visat sin avsky; även Smedjan har dragit sitt strå till stacken. I förhållande till sin storlek har nazistgruppen fått synnerligen stor utväxling på sina ganska små marknadsföringsinsatser.

Såtillvida är det tacksamt att vara nazist i dagens Sverige. Du behöver i princip bara visa dig på stan för att allt medialt strålkastarljus skall riktas mot dig. Nordiska Motståndsrörelsen har uppenbarligen gått stärkt ur medieuppmärksamheten de fick under årets politikervecka på Gotland och avser nu upprepa greppet i större skala.

Såtillvida är det tacksamt att vara nazist i dagens Sverige. Du behöver i princip bara visa dig på stan för att allt medialt strålkastarljus skall riktas mot dig.

Många är det som är beredda att gå deras ärenden i denna strävan. Det finns nämligen inget tacksammare än att positionera sig mot nazister. Nazismen har sedan andra världskrigets slut, med all rätt, kommit att symbolisera den ultimata ondskan i den västerländska populärkulturen. Antalet böcker, filmer, datorspel och andra kulturyttringar med nazister som skurkarna är oräkneliga. Att vara den som står upp mot nazismen är en tacksam roll att spela, även när som i Almedalen man är en del i en folkmassa på flera tusen som står och skriker ett tiotal extremister i ansiktet.

Nazismens historiska prestationer är förfärande. Under sin korta storhetstid störtade denna ideologis företrädare Europa in i ett förödande världskrig som lämnade en världsdel i ruiner. De bedrev folkmord i industriell skala mot judar, romer, andra minoriteter, homosexuella och oliktänkande. Det är helt enkelt svårt att tänka sig något vedervärdigare. Därför var vi många som hoppades att ideologin hade kastats på historiens sophög för gott.

Att nazistiska våldsverkare tas på allvar som hot mot enskilda är rationellt, att blåsa upp deras betydelse som politisk rörelse är däremot irrationellt, rentav kontraproduktivt.

Men också i dag utgör nazister ett hot mot människor, även i Sverige. Nyligen dömdes tre svenska nynazister för bombdåd i Göteborg. Ett antal av de ledande personerna inom den Nordiska Motståndsrörelsen är dömda för våldsdåd. Det finns med andra ord skäl att vara orolig när rörelsen demonstrerar.

Som politisk rörelse är nazismen emellertid inget hot i dagens Sverige. Det är en ytterst marginell företeelse helt utan inflytande, som dessutom är aktivt avskydd och motarbetad av så gott som hela den övriga befolkningen. Att nazistiska våldsverkare tas på allvar som hot mot enskilda är rationellt, att blåsa upp deras betydelse som politisk rörelse är däremot irrationellt, rentav kontraproduktivt.

Som politisk rörelse är nazismen emellertid inget hot i dagens Sverige. Det är en ytterst marginell företeelse helt utan inflytande, som dessutom är aktivt avskydd och motarbetad av så gott som hela den övriga befolkningen.

Som alla små och extrema rörelser är Nordiska Motståndsrörelsen helt och hållet beroende av uppmärksamheten från omgivningen. Det är i strålkastarljuset de växer och frodas. Medieuppmärksamheten spelar dem i händerna.

Men det finns många som har allt att vinna på att blåsa upp det nazistiska hotet till absurda dimensioner. För Sverigedemokraternas del är Nordiska Motståndsrörelsen naturligtvis en välkommen nyhet, eftersom den får deras egen problematiska bakgrund att framstå som mindre besvärande i jämförelse.

För vänstern är nazismen lika välkommen. Med antifascismen som förevändning motiverar vänstersidans våldsverkare sina egna övergrepp. Det är en retorik som räknar sina anor till Stalins underkuvande av Östeuropa, men som används lika flitigt av dagens vänster.

Därför är det inte bara nazister som göteborgarna har att oroa sig för den kommande helgen. De så kallade autonoma arrangerar bussresor från Malmö och Köpenhamn. ”Alle Københavns antifascister till Göteborg” uppmanar danska AFA på sin Facebooksida och meddelar samtidigt att det finns få platser kvar i bussen.

Därför är det inte bara nazister som göteborgarna har att oroa sig för den kommande helgen. De så kallade autonoma arrangerar bussresor från Malmö och Köpenhamn.

Till skillnad från den planerade nazistdemonstrationen har våldsvänsterns mobilisering fått så gott som ingen uppmärksamhet i media. Göteborgspolisen rustar sig emellertid för krig, antagligen vis efter erfarenheterna från 2001 då våldsvänstern skövlade staden förra gången. I polishusets garage har de byggt en provisorisk arrest med plats för 350 personer. Frågan är om det kommer att räcka.

Oavsett hur demonstrationerna urartar i helgen kommer nazisterna att ha fått all den mediala uppmärksamhet de skulle kunnat önska sig, och den tillresta våldsvänstern kommer att ha fått vatten på sina kvarnar. Vi är alla förlorare när de våldsamma extremisterna tar gatorna och löpsedlarna i besittning.