Etableringsjobb – var god dröj!
För sju år sedan dominerade frågan om enkla jobb den svenska inrikespolitiska debatten. Som så ofta tidigare sattes hoppet till parterna, som hösten 2017 svarade och kom till den dåvarande…
För sju år sedan dominerade frågan om enkla jobb den svenska inrikespolitiska debatten. Som så ofta tidigare sattes hoppet till parterna, som hösten 2017 svarade och kom till den dåvarande…
Socialdemokraterna är Sveriges största parti. I SVT:s väljarbarometer från september 2024 fick partiet hela 33 procent, vilket gör det till ett av Europas största partier. Storleken till trots har det…
Den svenska subventions- och byggkrisen i skiftet av 1980- och 1990-talen hade en i det närmaste exakt motsvarighet i den kris som samtidigt pågick i Tyskland. I rapportens lyfts byggemenskapernas…
Hur har public service roll utvecklats till vad den är idag, och hur kommer den se ut framöver om public service-betänkandet får genomslag i nästa sändningstillstånd?
Vi har nått halvvägs in i mandatperioden utan att se några större ekonomiska reformer. Tidigare år har regeringen skyllt på inflationen, och fört en restriktiv finanspolitik, men de dagarna är…
Få länder har upplevt en så stor ekonomisk omvandling som den som Irland har gått igenom under de senaste decennierna. I mitten av 1980-talet var Irland ett fattigt land i…
Sverige befinner sig inte i en generell läskris – problemet är att elever som inte pratar svenska i hemmet halkar efter. För att stänga läsgapet måste regeringen satsa på evidensbaserad…
Jag reste till Berlin för att ta reda på varför det är en både roligare och billigare stad än Stockholm. Tyskland är ett land som Sverige har många likheter med…
Regleringar kan vara bra. Bra regleringar säkerställer bättre marknadsutfall. Dessvärre gäller det väldigt få regleringar. I de flesta fall innebär regleringar i stället att sådant vi vill ha, som gör…
I västvärlden finns en spridd berättelse om att människor blir allt olyckligare. Anledningen till människornas olycka går under olika namn: globalisering och privatisering, konkurrens och avindustrialisering, modernisering och effektivisering. Generellt…
Rapporten "Frihetsmaskinen", författad av Per Ankersjö, berättar historien om Stockholms cykelpolitik. Det är en historia om hur borgerliga politiker möjliggjort ett trafikslag som ökar den enskildes frihet och gör staden…
Ett av politikens hetaste ämnen är hur och när ny kärnkraft kan realiseras i Sverige. Denna rapport presenterar förslag på hur finansiering av ny kärnkraft i Sverige kan realiseras, baserat…
Europa står inför ett kritiskt vägval: Ska vi fortsätta att omfamna frihandel eller ska vi ge vika för protektionistiska strömningar? I en ny rapport från Timbro visar Christian Sandström hur…
Hyresregleringen skapar bostadsbrist och köer. Antalet personer som står i Stockholms bostadskö slår ständiga rekord och idag står närmare 850 000 människor i kön. Eftersom fler människor hela tiden ställer…
I november 2023 presenterade den parlamentariska Kommittén om beredskap enligt regeringsformen sitt slutbetänkande Stärkt konstitutionell beredskap (SOU 2023:75). Ett antal förändringar föreslås i grundlagens och riksdagsordningens bestämmelser om krig och…
I ett nytt briefing paper har Timbro undersökt vad stockholmarna egentligen tycker om olika politiska sakfrågor.
I en ny rapport har Timbro kartlagt besluten som fattats av Socialdemokraterna och deras samarbetspartier i Region Stockholm sedan valet 2022. Vårdplatser från beroendevården, ätstörningsvården och psykiatrin försvinner, utan att…
I Stockholm tar det flera decennier att få en hyreslägenhet. I Helsingfors tar det tio minuter. Orsaken är att Finland har avreglerat sin hyresmarknad, medan Sverige har behållit sin hyresreglering.…
Fackets strid mot Tesla är den mest utdragna i modern tid, där varken företaget eller de anställda är intresserade av ett kollektivavtal. Istället är det andra företag och privatpersoner som…