Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Bild av Adam Danieli
Adam Danieli

Programansvarig och ansvarig för rättsstatsfrågor

Bild av Adam Danieli

Adam Danieli är jurist och programansvarig och ansvarig för rättsstatsfrågor på Timbro.

Efter Tesla

Fackets strid mot Tesla är den mest utdragna i modern tid, där varken företaget eller de anställda är intresserade av ett kollektivavtal. Istället är det andra företag och privatpersoner som…

Partiet måste få sitt

Partiskatten utgör en viktig inkomstkälla för socialdemokratin. Men för att se till att pengarna faktiskt kommer in tar partiet hjälp av kommunerna där de styr, i strid mot lagen.

Pengarna har ersatt engagemanget

Hur många är egentligen beredda att engagera sig i arbetarrörelsen i dag? Få ska det visa sig, i alla fall utan lön. Smedjans Adam Danieli skriver om ett parti där…

En liberalare demokrati

Sverige behöver starkare institutioner och en liberalare demokrati. Vi lägger fram 15 reformer inom tre områden - stärkta rättigheter, maktdelning och tillgång till rättvisa.

Kommandohöjderna

Socialdemokraterna har kunnat utforma offentliga institutioner och regelverk på ett sätt som har givit rörelsen ett större inflytande över samhällsutvecklingen än vad det rena väljarstödet någonsin hade räckt till. I…

Enpartistaten

Regeringen utser statens högsta tjänstemän – några av de viktigaste makthavarna i Sverige. I teorin ska de gå på kompetens. I praktiken har makten missbrukats för att ge socialdemokrater toppjobb…

Kommunala bolag ökar risken för korruption

Trots att korruptionen är högre i kommunala bolag än i offentlig sektor i stort fortsätter svenska kommuner att bolagisera verksamheter. Smedjans Adam Danieli och Vendela Magnell har talat med nationalekonomen Andreas Bergh om varför bolagisering av kommunala verksamheter leder till korruption och vad som krävs för att bryta utvecklingen.

Kommunpolitik

Landet som ersatte polisen

Ansvaret för att upprätthålla ordning och säkerhet i Sverige faller på polisen. När polisen inte syns till har dock allt fler svenska kommuner börjat täcka upp genom ordningsvakter. Smedjans Adam Danieli undersöker hur kommunsverige på egen hand har börjat genomföra en reformering av ett allt sämre fungerande polisväsende.

Brottslighet Kriminalpolitik

Skyll inte på domaren

Jurister tar mer plats i den svenska debatten än någonsin tidigare. Samtidigt växer skepsisen mot aktivistiska domare och juridiken som hinder för den politiska viljan. Adam Danieli pekar på hur politiken har hittat ett tacksamt sätt att komma undan det egna ansvaret för en misslyckad svensk rättspolitik: att skylla på domaren.

Brottslighet Juridik straff

Allt färre brottslingar utvisas

Enbart svenska medborgare har en ovillkorad rätt att uppehålla sig i Sverige. Utländska medborgare som begår allvarliga brott riskerar att utvisas. När Smedjans Adam Danieli går igenom statistiken visar det sig dock att antalet utvisningsdomar har minskat kraftigt under de senaste två decennierna – en minskning som tycks svår att förklara.

Brottslighet

Podden, skolan, omsorgen – vad är välfärdens kärna?

Det finns uppskattningsvis 3 000 kommunala kommunikatörer i Sverige, enligt Smedjans kartläggning – men vad jobbar de med? Allt fler kommuner satsar på egna poddar om allt ifrån att leva miljövänligt till att vara förälder. Och en av landets största lokaltidningar står Malmö stad för, men de kritiska artiklarna lyser med sin frånvaro.

Kommunpolitik

Så många är de kommunala kommunikatörerna

Sommarjobb som ”influencer”, egna lobbyister och Youtube-serier – allt under kommunflagg. Lokalmedier har vid flera tillfällen under de senaste åren uppmärksammat kreativa satsningar och svällande kommunikationsbudgetar ute i kommunerna. En del av digitalisering – eller slöseri med skattemedel? Hur många är de kommunala kommunikatörerna och vad tillför de? Smedjan har i en unik kartläggning frågat alla Sveriges kommuner om deras kommunikationssatsningar.

Kommunpolitik

Borgerligheten måste åter ta strid mot övervakningssamhället

För tolv år sedan höll frågorna om övervakning på att splittra en borgerlig regering. I efterdyningarna av FRA-striden fick integritetsfrågorna liberalt sinnade väljare att söka sig till det det nybildade Piratpartiet. I dag höjs däremot få borgerliga röster till försvar för den personliga integriteten – tvärtom har andra politiska mål fått styra. Därmed har den sunda skepsis mot statliga maktbefogenheter, som alltid varit ett borgerligt kärnvärde, gått förlorad.

Brottslighet Integritet Moderaterna

Bitter kinesisk medicin mot pandemin

Coronakrisen sätter fokus på den problematiska relationen mellan Kina, Taiwan och WHO. Att USA drar tillbaka sitt stöd till WHO kan bidra till att Kina lyckas i sin ambition att använda pandemin som ett sätt att stärka sin position i världen. Från officiellt svenskt håll är det tyst.

Corona FN Kina

Ett juridiskt nödläge

Regeringen har inskränkt mötesfriheten genom att förbjuda sammankomster med över 500 människor. Beslutet utgör med största sannolikhet det största intrånget i medborgarnas politiska fri- och rättigheter i modern svensk historia. Är det konstitutionella ramverket anpassat för en situation som den vi befinner oss i? Det återstår att se.

Corona Grundlagen Juridik

En rättspolitisk skamfläck

Sverige har betydligt längre häktningstider än jämförbara länder – ofta i kombination med långvarig isolering, vilket strider mot internationella konventioner om tortyr. Våra nordiska grannländer har kortat häktningstiderna – varför görs inget här? Adam Danieli har intervjuat Johan Forssell (M), Fredrik Bergman, Centrum för Rättvisa, en brottsmålsadvokat som vill vara anonym och sökt S-ministrar som lägger locket på.

Brottslighet Integritet Juridik Kriminalitet Säkerhet Trygghet

FMSF: Regeringen sätter orättvisa (S)pelregler

DEBATT. Den S-ledda regeringen reglerar spelbranschen hårt, men Socialdemokraterna tjänar själva stora summor på sin egen spelverksamhet – som praktiskt nog har undantag från reglerna. Det är inte lämpligt att politiska partier utformar lagstiftning efter sina egna ekonomiska intressen, skriver Adam Danieli och Sten Storgärds, FMSF.

Socialdemokraterna Spelmarknaden