Pressbilder
”Seriös, granskande journalistik kommer inte att drabbas”
Efter Lexbase vill politikerna reglera hur integrietskränkande information får spridas. Man lovar att seriös, granskande journalistik inte kommer att hämmas av lagändringarna. Lycka till med att hitta en fungerande definition av det.
Brottsligheten ger medierna en chans till revansch
Brottsligheten ökar kraftigt i Sverige. Det är en brännhet potatis för medierna att hantera. Brottslighetsfrågan liknar på många sätt invandringsfrågan, som medierna hanterade dåligt. Nu har de en chans att ta revansch för tidigare misstag och återupprätta förlorat förtroende.
Dags att skriva historia – en gång för alla
Efter avslöjandena om Martin Timell måste nu flera medier förhålla sig till gamla bestämma sig för hur de ska behandla arkiven: Rensa dem på saker som inte passar i dag, eller låta dem vara oberörda? Ny teknik, ny information och ny moral gör historieskrivningen mer komplicerad än den brukade vara.
Grotesco förvränger flyktingkrisen till Löfvens fördel
SVT:s satirgrupp Grotesco tog sig an flyktingkrisen och möttes av etablissemangets jubel. Men dess version av vad som hände hösten 2015 är falsk historieskrivning. Socialdemokraterna är inte ett principiellt flyktingmottagarparti som tvingades vända under galgen; de har alltid hållit den svenska modellen högre än den humanitära stormaktstanken.
Som sig själva känner medierna andra
Medierna ljuger inte, men det betyder inte att vi alltid ska lita på deras bild av världen. Precis som alla andra riskerar journalisterna att utgå för mycket från sig själva.
Wikimedierna och eftermälet
En utgivares beslut att namnge en person anklagad för ett brott får mer långtgående följder än tillfällig vanära. När en tidning hänger ut påstådda förövare i kölvattnet av "metoo"-kampanjen riskerar beskyllningarna att hamna i personens CV för all framtid. På Wikipedia.
Vår nya Melloskatt
Enligt ett nytt förslag kommer dina skattepengar i framtiden att gå direkt till public service-bolagen. Tanken är, förutom att öka public service-bolagens intäkter, att politikerna inte ska lägga sig i deras verksamhet. Desto större anledning för dig som finansiär att göra det.
Att rapportera om ett Twitterkonto
Ett förändrat medielandskap skapar hela tiden nya typer av konflikter. För medierna är det inte alltid lätt att välja vilka som är värda att bevaka. Det visade sig när Svenska Institutet blockerade tusentals svenskar från sitt Sweden-konto, med anklagelser om högerextremism och våldshetsande. Hur viktigt är egentligen ett Twitterkonto?
Skräckens barnhem påverkar oss fortfarande
I dag är det förmodligen få som minns kvällstidningsrubrikerna för tio år sedan om barn som torterats och mördats på ett barnhem på ön Jersey. De visade sig hur som helst inte stämma. Men medias rapportering hjälper till att forma världen. Rubrikerna om barnhemmet på Jersey är fortfarande en pusselbit i hur vi uppfattar världen.
Opinionsevangeliet
Kyrkovalet behandlas som en opinionsundersökning i medierna. Den sekulära världens partipolitik dominerar rapporteringen medan de kyrkliga frågorna hamnar i skuggan. Är svenska kyrkan bekväm med det?
Mediebranschens ordningsman
Som Allmänhetens Pressombudsman har Ola Sigvardsson ett viktigt jobb. Han ska hålla ögon på sina gamla kollegor på redaktionerna så att de inte går över gränsen. Han ska hantera allmänhetens missnöje med publiceringar, även när de egentligen inte är hans bord. Andreas Ericson har träffat Pressombudsmannen.
Journalister – inte som andra
Sällan har journalisternas roll varit lika omdiskuterad som i dag. Hur klarar de sitt jobb i en värld präglad av snabbare nyhetsflöde och en ständig klickjakt? Hur ska de förhålla sig till fientliga politiker och ökad misstro från allmänheten? Händer det att de låter sin politiska övertygelse gå ut över jobbet?
Medierna med i matchen?
I den här rapporten granskas hur tre medieföretag – Aftonbladet, Dagens Nyheter och Sveriges Television – har rapporterat från Ilmar Reepalus utredning om vinstbegränsning för företag i välfärdssektorn under 2015…