
En liberalare demokrati
Sverige behöver starkare institutioner och en liberalare demokrati. Vi lägger fram 15 reformer inom tre områden - stärkta rättigheter, maktdelning och tillgång till rättvisa.
Sverige behöver starkare institutioner och en liberalare demokrati. Vi lägger fram 15 reformer inom tre områden - stärkta rättigheter, maktdelning och tillgång till rättvisa.
Socialdemokraterna har kunnat utforma offentliga institutioner och regelverk på ett sätt som har givit rörelsen ett större inflytande över samhällsutvecklingen än vad det rena väljarstödet någonsin hade räckt till. I…
Regeringen utser statens högsta tjänstemän – några av de viktigaste makthavarna i Sverige. I teorin ska de gå på kompetens. I praktiken har makten missbrukats för att ge socialdemokrater toppjobb…
Det behövs en offensiv, marknadsliberal agenda. Därför presenterar Timbro 68 förslag för ett Sverige med mindre utanförskap, lägre arbetslöshet, mer personlig frihet och ett starkare näringslivsklimat.
En rapport finansierad av Systembolaget påstår att alkoholkonsumtionen skulle öka med mellan 20 och 31 procent om monopolet avskaffades. Men det finns bara vetenskapligt stöd för att det svenska alkoholmonopolet…
Sverige är ett av de EU-länder där politikens försök att styra medborgarnas livsstil går allra längst. Det visar nya Nanny State Index 2019.
Decemberöverenskommelsen var tänkt att gälla i åtta år men övergavs efter mindre än tio månader. Trots det har partierna i riksdagen fortsatt agera som om principerna bakom DÖ fortfarande gällde. Vilka alternativ står egentligen till buds för regeringsbildningen efter valet? Hur ska regeringsmakten, givet de nya politiska och parlamentariska förutsättningarna, kunna stärkas på ett sätt som främjar politisk stabilitet och som underlättar skapandet av handlingskraftiga regeringar?
Riksidrottsförbundet får två miljarder av staten varje år för att stötta svensk idrott. Men hälften av pengarna når aldrig idrottsföreningarna. Stryp pengarna till Riksidrottsförbundet och låt kommunerna finansiera idrotten istället.
The 2017 Timbro Authoritarian Populism Index is the only Europe-wide comprehensive study that aims to shed light on whether populism poses a long-term threat to European liberal democracies. The Index explores the rise of authoritarian populism in Europe by analysing electoral data from 1980 to the summer 2017.
Taximarknaden är fortfarande hårt reglerad. Det skapar dyrare resor och höga hinder in på marknaden, samtidigt som våra bilar inte används på ett effektivt sätt. En avreglering skulle innebära billigare och tryggare resor samtidigt som utsläppen skulle minska, menar rapportförfattaren Gustaf Palmér, magister i analys av ekonomi och organisation från Uppsala universitet.
Mediernas kris har inte undgått någon. Fallande upplagor, minskande intäkter och sparkade journalister. Kulturminister Alice Bah Kuhnke har sagt att hon har svårt att sova på grund av tidningarnas ekonomiska situation. Men hur ser det egentligen ut? Kan vi sova gott om natten? Stefan Melesko – docent i medieekonomi och före detta vd för Dagens Nyheter – skriver i denna rapport om läget för den svenska tidningsbranschen. Melesko ger en initierad bild av tidningsbranschens historia, nuläge och framtid.
Mediegranskaren Mats Olin har till denna rapport studerat SVT:s ekonomireportrars publiceringar under ett års tid. Fram träder en bild där reportrarna har missat de viktigaste ekonomifrågorna och i stället fokuserat på tre ämnen: Skattemygel, välfärdsföretag och storföretag.
Sverige är ett av de länder i Europa som har mest skatter och förbud på vardags- och nöjesliv, visar nya Nanny State Index 2017 som rankar EU-länderna efter hur mycket de försöker styra människors livsstil. Det är bättre än förra året, då Sverige var näst värst, men mycket beror på att e-cigaretter oavsiktligt blev oreglerade – något som är på väg att förändras. Samtidigt förbereder regeringen sexton nya förbud. Vad gäller livsstilsregleringar pågår ett race to the bottom i Europa, och Sverige ligger kvar i ledningen.
Sällan har journalisternas roll varit lika omdiskuterad som i dag. Hur klarar de sitt jobb i en värld präglad av snabbare nyhetsflöde och en ständig klickjakt? Hur ska de förhålla sig till fientliga politiker och ökad misstro från allmänheten? Händer det att de låter sin politiska övertygelse gå ut över jobbet?
Tillsammans med Finland är Sverige det enda EU-land som har ett statligt alkoholmonopol. I det nya pappret ”Farväl till Systembolaget” har författaren Alexander Fritz Englund kartlagt regleringssituationen och visar att…
Timbros index över auktoritär populism 2016 kartlägger de populistiska partiernas inflytande och popularitet i 33 länder i Europa från 1980 till 2016. Indexet visar att populismen är starkare än någonsin:…
Never before have populist parties had as strong support throughout Europe as they do today. On average a fifth of all European voters now vote for a left-wing or right-wing…
Granskningsnämnden för radio och TV (GRN) misslyckas i sitt uppdrag att bedöma om SVT och SR lever upp till kravet på saklighet. Kravet innebär att uppgifter som är av betydelse…
Sverige är det land i Europa som har näst mest skatter och förbud på vardags- och nöjesliv. Det framgår av det nya indexet Nanny State Index 2016 som rankar Europas…
”Omvägen om Gud” är en skildring av hur sammanvävd den ideologiska övertygelsen är med den religiösa, i kyrkans nuvarande ledning. Det är upp till var och en som är engagerad…