Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

183: Inläst – Karikatyrkrisen var Nordens 9/11

Polariseringen – som också var det uttalade målet med terrorn – har skapat en slags kulturell kedjeeffekt, där trycket ökar från flera håll samtidigt, säger Karin Svanborg-Sjövall i en inläst essä om yttrandefriheten i Muhammedkarikatyrkrisens spår.

Foto: AP Photo/Khalil Hamra.

Lars Vilks rondellhund blev startskottet för en lång debatt om gränsdragningen mellan religionsfrihet och yttrandefrihet och om avvägningarna mellan nationell säkerhet och individuell frihet. ”Rädslan för att kombinera satir och Muhammed är fortfarande stark”, säger Flemming Rose, tidigare redaktör på Jyllands-Posten.  

Hur har vi i Norden drygt 15 år senare påverkats av händelserna? I denna inlästa essä reflekterar Karin Svanborg-Sjövall utifrån möten med fyra personer som på olika sätt spelat viktiga roller i debatten – med helt olika utgångspunkter. Essän finns också publicerad här.

Prenumerera på AcastPodcaster, Spotify eller lyssna nedan!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean