Därför skrämmer privata Mando slag på de rödgröna
De som till varje pris vill ta tillbaka den politiska kontrollen är beredda att ta mycket stora risker.
De som till varje pris vill ta tillbaka den politiska kontrollen är beredda att ta mycket stora risker.
Motståndet mot välfärdsföretagande bygger på en romantiserad föreställning om politikens förmåga att alltid fatta rätt beslut.
Brist på barnomsorgsplatser och missnöje med en stelbent offentlig sektor öppnade för valfrihet och privata utförare.
Danmarks S-ledda regering försöker möta välfärdens demografiska utmaning.
Socialdemokratins omsvängning kring privata utförare i välfärden bryter med partiets pragmatiska tradition.
De egna källorna ger inte stöd för tesen som DN-journalisten driver.
Aldrig tidigare har skoldebatten byggt så mycket på osakligheter och falska föreställningar som i dag.
Socialdemokraterna måste sluta motarbeta väfärden.
Vänsterpolitiker vill införa storskalig bussning av elever. Erfarenheterna från de kommuner som provat förskräcker.
Allt talar för att äldreomsorgens organisation – såväl den alltför hårda uppdelningen mellan sjukvård och omsorg som utrymmet för mer privat finansiering – kommer att bli en stora politiska stridsfråga de kommande åren.
Boris Johnson vill tvinga med hela den brittiska befolkningen på sin viktresa. Johnson må mena väl med sin nya folkhälsopolitik men bakom de politiska förslagen gömmer sig en rent unken människosyn, skriver Henrik Dalgard.
I vilket land finns världens bästa sjukvård, frågar den amerikanske läkaren Ezekiel Emanuel i en ny bok. Han visar att rika länders sjukvårdssystem står inför liknande problem, men att några…
Vilka effekter har skolvalet och friskolor egentligen på den svenska skolans kvalitet, likvärdighet, skolsegregation och betygssättning? Skolforskaren Gabriel Heller-Sahlgren sammanfattar den empiriska forskningen på området.
Uppsala universitet har inrättat ett forskningsprogram om "Nyliberalism i Norden". Men för att förstå de reformer som gjordes, ofta av socialdemokrater, så måste man också ta i beaktande den kritik som fanns mot DDR-Sverige och bristande dynamik inom välfärdssektorn. Detta tycks forskarna bortse ifrån, menar Janerik Larsson.
Många kommuner klarar inte sina åtaganden. En statlig parlamentarisk utredning har därför arbetat de senaste åren med att se över kommunsektorns framtid. Utredningens slutbetänkande är dock en sorglig läsning där centralism och politik tycks kunna lösa det mesta. Konsumentens perspektiv lyser helt med sin frånvaro.