Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Lämna rökarna ifred

Enligt DN kommer regeringen att förbjuda rökning på uteserveringar och allmänna utrymmen. Det är inte något som borde vara föremål för politik över huvud taget. Restaurangägare borde få bestämma över sina egna uteserveringar, och rökare har lika stor rätt till det offentliga rummet som statsministern själv.

Bild: Reinis Traidas (CC BY-ND 2.0).

Politik ska inte diskriminera. Med andra ord: Den ska inte sikta in sig på vissa människor och begränsa deras frihet, bara för att majoriteten har något emot deras livsstil.

Tyvärr verkar ingen ha berättat det för Sveriges regering. Vissa människor befinner sig ständigt i dess kikarsikte. Beklagligt nog handlar det inte om exempelvis kriminella eller antisemiter, utan om laglydiga människor vars livsstil inte motsvarar de regerande politikernas bild av idealmedborgaren.

Rökare, till exempel. Inte nog med att den som röker ett paket cigaretter om dagen betalar nästan tusen kronor i skatt varje månad utöver alla de vanliga inkomst- och konsumtionsskatterna. DN rapporterar att regeringen ämnar förbjuda rökning på uteserveringar, entréer till allmänna utrymmen, busshållplatser, idrottsplatser och allmänna lekplatser. Och inte bara cigarettrökning, utan även e-cigaretter, som alltså inte producerar något annat än vattenånga.

Idén kommer föga överraskande från den före detta folkhälsoministern Gabriel Wikström. Knappt hade ministerstolen hunnit bli varm förrän han initierade krafttag mot landets nikotinkonsumenter. Bland annat föreslog han så kallade neutrala förpackningar och exponeringsförbud i butiker. Finns det mot förmodan någon rökare som inte röker för att cigarettpaket är så snygga utan för att hon uppskattar doften och känslan, ska hon åtminstone tvingas göra det långt ifrån busshållplatsens eller entréns skyddande tak. Kanske regnet kan få henne att byta cigaretten mot en vegansk proteinshake och ett spinningpass?

Den som äger uteserveringen sätter reglerna. Den som inte gillar reglerna behöver inte vara där från första början.

Ett av problemen med att regeringen försöker bestämma vilka beteenden som är tillåtna på uteserveringar, är att den inte har rätt att lägga sig i det. Den som äger uteserveringen sätter reglerna. Den som inte gillar reglerna – exempelvis att rökning tillåts – behöver inte vara där från första början.

Det finns inte heller någon självklar rättighet att man har rätt att slippa tobaksrök i det offentliga rummet. Skulle man förbjuda alla beteenden som någon annan ogillar på allmän plats, skulle de allmänna platserna bli väldigt tomma. Vill du slippa känna doften av en cigarett, så vill jag slippa höra ljudet av folk som använder högtalartelefonen bland folk, höra skrikande småbarn eller drabbas av det moln av sliskig parfym som lätt kan kontaminera en halv tågvagn.

Ingen av oss har dock någon rätt att kräva att andra människor ska sluta vara högljudda, osmakligt parfymerade eller på annat vis irriterande. Eller rökare, för den delen. Det offentliga rummet är nämligen till för alla. Till och med rökare.

Och nej, rökare kommer inte att försvinna bara för att man jävlas med dem. Alkoholkonsumenter slutade inte dricka under förbudstiden i USA, och det är uppenbart att narkotikabrukare inte har slutat bruka narkotika trots att det är förbjudet. Rökarna kommer bara att få en besvärligare vardag, kanske någon oförtjänt böter, och antagligen ett fördjupat politikerförakt.

Listan över saker den här regeringen inte klarar av att hantera (i den mån den ens försöker) är plågsamt lång: brottsligheten, skolan, otryggheten, polisbristen, försvaret, bostadsmarknaden, sin egen it-säkerhet. Bara för att nämna några exempel. Regeringen misslyckas med att erbjuda medborgarna ett tryggt och fungerande samhälle, men detaljstyr vårt privatliv. En skevare prioritering får man leta efter.