Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

David Eberhard: Låt inte gammelkommunismen styra miljöpolitiken

Det är på fria marknader man löser miljöproblem. Därför är det ett problem att miljörörelsen snarare verkar inspireras av det gamla Sovjet än den fria världen, trots att kommunismen behandlade naturen lika skoningslöst som den behandlade människor. Det planeten behöver är utveckling, inte förbud.

Bild: Orioane.

Om vi inte gör något åt klimatet kommer vi alla gå under – det är ett budskap vi alla fått höra det senaste decenniet – och för att klara det måste det till extraordinära insatser för att rädda vår planet. Slutsatsen för många är att vi alla måste begränsa och förbjuda saker tills vi tvingas att leva som på 1800-talet. För på den tiden, får vi lära oss av den ena miljöpartisten efter den andra, var människor miljömedvetna och ansvarsfulla. Dagens livsstil kommer att leda oss rakt in i Ragnarök. Annat var det förr, när ånglok och kolgruvor förpestade snart sagt varje luftpartikel.

Det finns många exempel på hur människan har löst svåra miljöproblem historiskt. Jag minns med äckel hur det luktade överallt av blyad bensin när jag var liten. Min familj åkte på bilsemester i Europa och miljön i Ruhrområdet i gamla Västtyskland var som en stinkande vedervärdig luftsoppa av avgaser och utsläpp. Ändå var det ingenting jämfört med Katowiceområdet i södra Polen dit min pappa insisterade att vi skulle åka när jag var tolv.

Pappa älskade de gamla centraleuropeiska länderna, men de var under ett halvt sekel plundrade av ett politiskt system som byggde på ideologin att enskilda människor inte spelar någon roll. Alla ansågs vara en del av en kollektiv massa som kunde bytas ut, skjutas, torteras och dödas om de inte följde den heliga principen. Allt för att alla skulle få samma äckliga gråa soppa till middag resten av livet när allt blivit ”rättvist” någon gång i framtiden. Och länderna blev därefter, byggnader förföll och systemet krackelerade. Allt medan gifterna spred sig från fabrikerna dit folk skickades för att bygga upp det kommunistiska utopia.

Katowice är ett typexempel på vad som händer när man styr grupper av människor via dekret och förordningar utan att ta hänsyn till personerna själva. När människor inte spelar roll slutar de att bry sig. Ingen försöker komma vidare, staten ska lösa allt.

Dagens livsstil kommer att leda oss rakt in i Ragnarök. Annat var det förr, när ånglok och kolgruvor förpestade snart sagt varje luftpartikel.

Men vad hände sedan egentligen? Jo, västvärlden vann, politiskt men framför allt ekonomiskt och moraliskt. När människor lever fritt blomstrar uppfinningsrikedomen. Även i Polen vägrade människor till slut att vara tankeslavar i kommunismens ledband, men de ligger fortfarande efter, så miljön i Katowice är fortfarande problematisk, medan Ruhromårdet numera grönskar. Avgaser och giftutsläpp har minskat över tid och som vanligt började det i den fria världen. I USA infördes katalysatoravgasrengöring långt innan andra länder, och där händer mest även nu. Elon Musk är bara en av alla miljardärer som försöker hjälpa vår planet. Han har enormt mycket pengar och mängder av patent på hur man kör bil på grön energi. Dessa har han släppt fria för mänsklighetens bästa.

Människor som har bra idéer har i västvärldens system kunnat tjäna en massa pengar på det och det kommer oss alla tillgodo. Utan en miljö där framgångsrika och visionära personer kan växa och erbjudas ekonomiska och intellektuella incitament att uppfinna oss ur vår nuvarande miljö kommer ingenting att hända. Vi kan beskatta råvaror och förbjuda flyg hur mycket som helst, men det kommer bara leda oss fel.

Det enda sättet att stoppa annalkande hot har historiskt sett varit att hitta nya lösningar. Det gör man inte i socialistiska statskorrumperade miljöer. Man gör det inte med miljödekret som hämmar människor. Man gör det med modern teknik som blomstrar när människor är fria att tänka som de vill. Vi är skyldiga de miljontals döda och ännu fler förspillda gråa östtyska, kulturevolutionära och gammelsovjetiska levnadsöden en sak. Lär av historien. Lös problem med ny teknik och inte med gamla kollektivistiska moralpredikningar och förbud.