Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Träffa Lars Anders Johansson på Bokmässan

På torsdag börjar Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. Smedjans chefredaktör Lars Anders Johansson finns på plats alla fyra dagarna. Träffa honom i Timbros monter och lyssna till intressanta intervjuer och författarsamtal.

Lars Anders Johanssons program på bokmässan 2019

Torsdagen den 26 september

11.30 Hovnarrar och prussiluskor – har kulturpolitiken överlevt sig själv?
Lars Anders Johansson, Caspian Rehbinder
Monter: B 07:28
Den kulturpolitiska debatten har handlat om politisering och aktivism, pekpinnar och brist på konstnärlig frihet. Dagens kulturpolitiska system är princip oförändrat sedan 1974, trots att kulturpolitikens förutsättningar förändras i grunden. Har kulturpolitiken som vi känner den överlevt sig själv?

14.30 Den obildade samhällseliten
Torbjörn Elensky, Håkan Boström, Lars Anders Johansson
Monter: B 07:28
Läser företagsledare rätt böcker? Är den politiska eliten tillräcklig bildad? Har bildning tillräckligt hög status hos samhällseliten?

Fredagen den 27 september 2019

10.30 Bildningskrisen
Lisa Irenius, Lars Anders Johansson
Monter: B 07:28
Allt färre studenter söker sig till humanistiska utbildningar. Kunskaperna i andra språk än engelska minskar. Traditionella bildningsideal är på reträtt. Vad beror krisen på och hur kan den vändas?

15.00 Konsten att förstöra en stad
Adam Cwejman, Lars Anders Johansson
Monter: B 07:28
Göteborg förändras. Mängder av nya byggnader planeras. Samtidigt vanvårdas många äldre hus av stort kulturhistoriskt värde. Håller Göteborg på att förstöra sitt kulturarv?

15.30 Politikens idéer
Lars Tobisson, Lars Anders Johansson
Monter: B 07:28
Lars Tobisson var en av Moderaternas tyngsta företrädare i flera decennier. I Reflektioner om politik ger han sin bild av politiken, då och nu.

17.30  Bensinuppror och flygskam – finns det en konflikt mellan stad och land?
Lars Anders Johansson, Johan Wirfält
Monter: B 07:28
Finns det en konflikt mellan storstad och landsbygd? Är storstäderna utsugare som vänt resten av landet ryggen, eller är landsbygden en relik från förr som bara kostar? Är det en lyx eller en nödvändighet att bo på landet?

Lördagen den 28 september 2019

11.30 Är biblioteken hotade?
Torbjörn Elensky, Johan Lundberg, Lars Anders Johansson
Monter: B 07:28
Bibliotek väcker reaktioner. Vare sig det gäller nedläggningar, gallringar av samlingar eller ifrågasättande av ”tysthetsnorm” bli debatten starkt polariserad. Är de svenska biblioteken hotade och i så fall av vem eller vad?

14.30 Bilen – framtidens frihetsmaskin eller förlegad miljöbov?
Malin Lernfelt, Lars Anders Johansson
Monter: B 07:28
Allt fler skaffar egna bilar och utvecklingen av nya miljövänliga modeller och drivmedel sker i rekordfart. Likväl kretsar den politiska debatten kring bilismens nackdelar. Vilken är personbilens framtid?

15.30 Prepping – sunt förnuft eller paranoia?
Lars Wilderäng, Lars Anders Johansson
Monter: B 07:28
Intresset för individuell krisberedskap, eller prepping, ökar, men har också kritiserats. Är det sunt förnuft att förbereda sig på katastrofen, eller är det ett tecken på bristande solidaritet och sviktande tilltro till samhällskontraktet?