
Priset för pensionskedjebrevet
BRIEFING PAPER #41 | Rapporten presenterar ett nytt matematiskt uttryck för hur mycket lägre pensionen blir eftersom pengarna inte investeras i fonder utan går till det ofonderade offentliga pensionssystemet. Med…
BRIEFING PAPER #41 | Rapporten presenterar ett nytt matematiskt uttryck för hur mycket lägre pensionen blir eftersom pengarna inte investeras i fonder utan går till det ofonderade offentliga pensionssystemet. Med…
Reduktionsplikten innebär att politikerna bestämmer hur mycket förnybara drivmedel som ska blandas in i bensin och diesel. Det är dyr och ineffektiv klimatpolitik. Den här rapporten föreslår en omvänd reduktionsplikt…
Varje val lägger LO tiotals miljoner på att stödja Socialdemokraterna, trots att en majoritet av LO-medlemmarna varken röstar på eller vill ge ekonomiskt stöd till S. I år lägger LO…
Varje badrum i en studentbostad måste vara utformat så att det är tillgängligt för rullstolsburna. Det här kravet gör att badrummen kräver mer yta och att färre studentbostäder kan byggas…
Förändringarna av elproduktionen, med bland annat allt mer väderberoende produktion, har visat sig skapa problem med elöverföringen. För att den ska fungera krävs vissa tekniska systemtjänster, som numera nedlagd produktion…
Region Stockholm borde upphandla driften av Södersjukhuset. Svensk vård kan prestera bättre med befintliga resurser, bland annat borde undersköterskor och farmaceuter avlasta sjuksköterskor. Det är slutsatsen av detta briefing paper,…
BRIEFING PAPER #35 | Fattigdomen bland äldre har minskat med fyra femtedelar sedan 1990, från 72 procent till 15 procent, visar ny statistik som Timbro tagit fram.
BRIEFING PAPER #34 | 800 miljarder ska satsas på infrastruktur de kommande tolv åren, enligt regeringens plan. Men det finns inget underlag som visar att nytta för pengarna har haft…
På uppdrag av Timbro har opinionsinstitutet Axiom Insight genomfört en opinionsundersökning där de frågat befolkningen om de föredrar den äldre nivån på a-kassan eller den nya, högre, nivån med de…
BRIEFING PAPER #31 | Avregleringen av elmarknaden 1996 var lyckad, men prissignalerna måste stärkas för att ge incitament att investera i elproduktion. Därför behövs fler elområden och bättre fungerande samma…
BRIEFING PAPER #32 | Magdalena Andersson påstår att Sverige har låga kapitalskatter jämfört med andra länder. Det stämmer inte. I själva verket ligger Sverige klart i övre halvan bland OECD-länderna,…
Efter att dörrarna öppnades för mer arbetskraftsinvandring 2008 varnade utvärderingar för att ökningen framför allt gick till yrken där det inte fanns brist på arbetskraft. En uppdaterad analys visar att…
#29 | I denna rapport går professor Christian Bjørnskov igenom alla ekonomiska kriser sedan 1993, och kan visa att länder med en friare ekonomier har lägre risk för en djup…
#29 | More liberal economies have a lower risk of a severe economic crisis, professor Christian Bjørnskov shows in this report.
Sjukskrivningarna för psykisk ohälsa ökar dramatiskt. Psykologen Carl Hellström skriver om hur sjuktalen sett ut i Sverige över tid, vilken roll psykisk ohälsa spelar i sammanhanget och hur ohälsan och kostnaderna den medför kan minska.
Sänkningen av arbetsgivaravgifterna 2007 gav 6 000-10 000 nya jobb, men sysselsättningseffekten har underskattats kraftigt, visar en ny granskning av Sven-Olov Daunfeldt, Anton Gidehag och Niklas Rudholm.
#26 | Företagens administrationskostnad för att hantera de olika skattesatserna för moms uppgår till en miljard kronor varje år. Det framgår i en ny rapport av Max Sjöberg.
#25 | Svensk primärvård har stora problem. Isac Riddarsparre skriver om hur patientavgifter kan användas för att avlasta vårdcentraler, stärka primärvårdens ekonomi och säkra tillgängligheten för utsatta patienter.
#24 Elcertifikaten har inneburit nio miljarder i ren samhällsekonomisk förlust, och hundra miljarder dyrare el som till största delen gått rakt till kapitalägare. Professorerna Per-Olov Johansson och Bengt Kriström skriver om effekterna av de svenska elcertifikaten.
#23 | Svensk skola digitaliseras på bred front, men forskningsstödet för att det leder till generella förbättringar är klent. Gabriel Heller Sahlgren skriver om vad vi vet om de nya digitala hjälpmedlens betydelse för lärandet.