Hög tid att normalisera vår medborgarskapslag
Svenska medborgarskap har utfärdats alltför lättvindigt.
Svenska medborgarskap har utfärdats alltför lättvindigt.
Pojkar som vuxit upp i hederskultur har ofta erfarenheter av stor ofrihet och våld i hemmet, och risken är att det går i arv.
I Östra Göinge brukade man rösta rött, men i dag är kommunen i nordöstra Skåne ett av Moderaternas starkaste fästen.
I det socialdemokratiska idéarbetet varvas nostalgi med illusionen om politikens obegränsade förmåga.
Sverige har mycket att lära av USA vad gäller integration.
Att leva i Sverige, och att få svenskt medborgarskap, ska vara ett privilegium som förpliktigar.
Flerbarnstillägget ökar antalet fattiga storfamiljer där barnen riskerar att dras in i kriminalitet.
Bidragsfinansierad segregation skadar Sverige.
Om vi inte förmår dra rätt slutsatser av flyktingkrisen hösten 2015 riskerar vi återigen en politisk backlash.
Trots att arbetslösheten i Sverige har nått rekordnivåer, fortsätter politiken i samma gamla hjulspår.
När Morgan Johansson (S) överlämnade migrationskommitténs förslag fanns inga spår av kvalificering till välfärden, men allt fler öppnar för en större bidragsreform som bär på spår av idéer som diskuterades efter 90-talskrisen. Smedjan har talat med politiker, ekonomer och fackförbund om hur hårdnackat Socialdemokraternas motstånd egentligen är – och vad som händer efter migrationskommittén.
Att återta utsatta områden kommer att bli svårt. Henrik Hall beskriver en problembild med parallella samhällsstrukturer som helt eller delvis dominerar flera platser i Sverige.
Som en del i januariöverenskommelsen föreslogs språkkrav för medborgarskap. Fanny Forsberg Lundell sammanfattar forskningen kring ett sådant krav i en aktuell rapport. Men för att få mer kött på benen träffar hon Helena Gullmarson, som i 40 år har arbetat med att undervisa i svenska i Rosengård.
Inas Hamdan valde att börja bära slöja i åttonde klass. Men mötet med världen utanför den segregerade förorten fick henne att ifrågasätta sitt beslut. ”Jag vet att jag skulle ha haft det svårare att ta av mig slöjan om majoritetssamhället diskuterade mitt val var och varannan dag.”
I All inclusive möter journalisten Lars Åberg människorna bakom integrationspolitikens tillkortakommanden. Boken är fylld av träffsäkra och viktiga observationer, men allt för ofta går Åberg vilse när han försöker förstå en omgivning som inte ligger i linje med hans personliga föreställningar.
Att Trelleborg låter bli att anställa människor som inte vill skaka hand med personer av motsatt kön är fullt rimligt. Vägran att skaka hand är ett ideologiskt ställningstagande, och ideologiska särintressen får inte tillåtas gå före sekulära värderingar.
Svenska politiker har misslyckats med att förklara omsvängningarna i sin invandringspolitik för väljarna. Det finns dock goda skäl att ha en begränsad invandring – både för ekonomins, brottsbekämpningens och samhällets sammanhållnings skull, skriver Europaparlamentarikern Tomas Tobé (M).
Religionsfrihet – men på våra villkor. Den infekterade debatten kring omskärelse visade att det svenska toleransen har sina begränsningar när det kommer till religionens mer komplicerade sidor. Det är ett problem i ett samhälle som påstås vara fritt för alla.
Socialdemokraten Ylva Johansson vill att EU:s migrationspolitik ska bygga på ”tvingande solidaritet”. Men solidaritet bygger på gemenskap, och gemenskap kan inte tvingas fram ovanifrån – inte ens av EU.
Att hedersbaserat förtryck motiveras med hänvisning till religiösa uttolkningar, innebär inte att hederskulturer nödvändigtvis har med religion att göra. Studerar man flera tusen år gammal dokumentation av arkaiska samhällsformer, framträder snarare bilden av att hederskulturer är intimt sammanlänkade med klanbaserade gemenskaper, skriver Johan Lundberg.