Gabriel Heller Sahlgren är forskare vid Institutet för Näringslivsforskning och disputerade i september 2019 vid London School of Economics med avhandlingen Casual Inference in Social Policy: Evidence from Education, Health and Immigration.
Reformer för att lösa "läskrisen"
Sverige befinner sig inte i en generell läskris – problemet är att elever som inte pratar svenska i hemmet halkar efter. För att stänga läsgapet måste regeringen satsa på evidensbaserad…
Kunskapsskolans återkomst
Fram till omkring 2010 föll resultaten i svensk skola. Sedan dess har resultaten förbättrats kraftigt. I de internationella mätningar som görs – PISA, TIMMS, PIRLS och ICCS – förbättras resultaten…
Återupprätta arbetsmoralen i skolan
Framväxten av den elevledda pedagogiken i svensk skola har urholkat ungdomars arbetsmoral.
Reformpolitik stärker den nordiska arbetsmoralen
Välfärdsstatens utveckling och de senaste decenniernas pedagogiska inriktning har bidragit till kulturella förändringar som försvagat arbetsmoralen.
Effekter av New Public Management i välfärden – vad säger forskningen?
Sedan 1980-talet har politiker världen över försökt förbättra effektiviteten i offentlig sektor med metoder såsom upphandling, kundval och mål- och resultatstyrning. Tillsammans kallas denna inriktning för New Public Management (NPM).…
Skolvalet, kunskaperna och likvärdigheten
Vilka effekter har skolvalet och friskolor egentligen på den svenska skolans kvalitet, likvärdighet, skolsegregation och betygssättning? Skolforskaren Gabriel Heller-Sahlgren sammanfattar den empiriska forskningen på området.
Teknik i skolan
#23 | Svensk skola digitaliseras på bred front, men forskningsstödet för att det leder till generella förbättringar är klent. Gabriel Heller Sahlgren skriver om vad vi vet om de nya digitala hjälpmedlens betydelse för lärandet.
Ålderskris: Vad kan Sverige lära av sjukvården i Schweiz?
Sveriges befolkning blir allt äldre. I en den tredje rapporten i serien "Ålderskris" visar Nima Sanandaji och Gabriel Heller-Sahlgren på den privata finansieringens betydelse i schweizisk vård.
Ålderskris: Vad kan vi lära av sjukvården i Nederländerna?
Sveriges befolkning blir allt äldre. I en den tredje rapporten i serien "Ålderskris" visar Nima Sanandaji och Gabriel Heller-Sahlgren på den privata finansieringens betydelse i nederländsk vård.
Ålderskris: Vad kan Sverige lära av sjukvården i Japan?
Sveriges befolkning blir allt äldre. I en den tredje rapporten i serien "Ålderskris" visar Nima Sanandaji och Gabriel Heller-Sahlgren på den privata finansieringens betydelse i japansk vård.
Spelregler för långsiktigt hållbar välfärd
I över tio år har statliga utredningar varnat för välfärdens finansieringsproblem. Nu börjar effekterna märkas. Gabriel Heller Sahlgren och Nima Sanandaji skriver om att välfärdens finansieringsproblem kan lösas med mer privat finansiering.
Ett skolpolitiskt villospår – Kamrateffekter och utbildningspolitiska implikationer för Sverige
Kamrateffekter används allt oftare som ett argument mot det fria skolvalet. Men vad säger vetenskapen? Gabriel Heller Sahlgren, verksam vid London School of Economics och IFN, har gått igenom forskningsläget,…
Finsk skola – ett feltolkat framgångsexempel
Detta briefing paper bygger på en nyligen publicerad studie vid Centre for Policy Studies: ”Real Finnish Lessons – The true story of an education superpower.”
Får vi mer kunskap med mindre klasser?
I en valrörelse som i liten utsträckning har handlat om sakförslag är det ett som med all säkerhet kommer att genomföras, eftersom de största partierna är överens över blockgränsen: klasserna…
Att skapa en fungerande skolmarknad
I princip alla sektorer i samhället har utvecklats kraftigt de senasteårhundradena. Den teknologiska revolutionen har möjliggjort stora produktivitetsökningar som på djupet har förändrat hur vi producerar de flesta varor och…