Socialisten
Socialdemokraterna är Sveriges största parti. I SVT:s väljarbarometer från september 2024 fick partiet hela 33 procent, vilket gör det till ett av Europas största partier. Storleken till trots har det…
Socialdemokraterna är Sveriges största parti. I SVT:s väljarbarometer från september 2024 fick partiet hela 33 procent, vilket gör det till ett av Europas största partier. Storleken till trots har det…
Vi har nått halvvägs in i mandatperioden utan att se några större ekonomiska reformer. Tidigare år har regeringen skyllt på inflationen, och fört en restriktiv finanspolitik, men de dagarna är…
Sverige befinner sig inte i en generell läskris – problemet är att elever som inte pratar svenska i hemmet halkar efter. För att stänga läsgapet måste regeringen satsa på evidensbaserad…
I västvärlden finns en spridd berättelse om att människor blir allt olyckligare. Anledningen till människornas olycka går under olika namn: globalisering och privatisering, konkurrens och avindustrialisering, modernisering och effektivisering. Generellt…
I ett nytt briefing paper har Timbro undersökt vad stockholmarna egentligen tycker om olika politiska sakfrågor.
En stor del av den svenska näringspolitiken består av riktade stöd mot specifika sektorer och tekniker. Det saknas dock såväl teoretiskt som empiriskt stöd för att företagssubventioner genom bland andra…
En rad myter och felaktigheter återkommer i debatten kring alkoholmonopolet, och vilken effekt en annan alkoholpolitik skulle ha. Det är inte konstigt, eftersom Systembolaget själva lägger stora resurser på reklambyråer…
Även om hyresregleringen skyddar hyresgäster på förstahandsmarknaden från höga hyror, missgynnar den ekonomiskt svaga grupper genom bland annat höga andrahandshyror.
Ökade livsmedels-, el- och räntekostnader tar en allt större del av svenskarnas månadslöner. Den borgerliga regeringen fortsätter på Socialdemokraternas inslagna linje under coronapandemin med statliga stöd. Ändå har diskussioner om…
I detta briefing paper undersöker Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch och Herman Donner, teknologie doktor i fastighetsekonomi, fördelningseffekterna av hyresregleringen. De visar att hyresregleringen särskilt gynnar höginkomsttagare, eftersom subventionen som hyresregleringen…
BRIEFING PAPER #41 | Rapporten presenterar ett nytt matematiskt uttryck för hur mycket lägre pensionen blir eftersom pengarna inte investeras i fonder utan går till det ofonderade offentliga pensionssystemet. Med…
Reduktionsplikten innebär att politikerna bestämmer hur mycket förnybara drivmedel som ska blandas in i bensin och diesel. Det är dyr och ineffektiv klimatpolitik. Den här rapporten föreslår en omvänd reduktionsplikt…
Varje val lägger LO tiotals miljoner på att stödja Socialdemokraterna, trots att en majoritet av LO-medlemmarna varken röstar på eller vill ge ekonomiskt stöd till S. I år lägger LO…
Varje badrum i en studentbostad måste vara utformat så att det är tillgängligt för rullstolsburna. Det här kravet gör att badrummen kräver mer yta och att färre studentbostäder kan byggas…
Förändringarna av elproduktionen, med bland annat allt mer väderberoende produktion, har visat sig skapa problem med elöverföringen. För att den ska fungera krävs vissa tekniska systemtjänster, som numera nedlagd produktion…
Region Stockholm borde upphandla driften av Södersjukhuset. Svensk vård kan prestera bättre med befintliga resurser, bland annat borde undersköterskor och farmaceuter avlasta sjuksköterskor. Det är slutsatsen av detta briefing paper,…
BRIEFING PAPER #35 | Fattigdomen bland äldre har minskat med fyra femtedelar sedan 1990, från 72 procent till 15 procent, visar ny statistik som Timbro tagit fram.
BRIEFING PAPER #34 | 800 miljarder ska satsas på infrastruktur de kommande tolv åren, enligt regeringens plan. Men det finns inget underlag som visar att nytta för pengarna har haft…
På uppdrag av Timbro har opinionsinstitutet Axiom Insight genomfört en opinionsundersökning där de frågat befolkningen om de föredrar den äldre nivån på a-kassan eller den nya, högre, nivån med de…
BRIEFING PAPER #31 | Avregleringen av elmarknaden 1996 var lyckad, men prissignalerna måste stärkas för att ge incitament att investera i elproduktion. Därför behövs fler elområden och bättre fungerande samma…