Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Arbetsmarknad

Sveriges utanförskap växer när fackförbunden vägrar släppa in de mest utsatta på arbetsmarknaden. Många nyanlända saknar gymnasieutbildning samtidigt som Sverige bara har fem procent enkla jobb och världens högsta ingångslöner. Den svenska modellen står också inför stora utmaningar när allt fler småföretagare väljer bort kollektivavtal. Dessutom är egenföretagare nu överrepresenterade bland låginkomsttagare, trots att de i genomsnitt arbetar betydlig mer än anställda. Inom området arbetsmarknad arbetar vi för en mer modern, dynamisk och inkluderande arbetsmarknad.

Albin Zettervall

Arbetsmarknadsansvarig

Arbetsmarknadsansvarig

Visa alla (63) Briefing paper (12) Essä (6) Nyhet (10) Rapport (35)
Laddar...

Etableringsjobb – var god dröj!

För sju år sedan dominerade frågan om enkla jobb den svenska inrikespolitiska debatten. Som så ofta tidigare sattes hoppet till parterna, som hösten 2017 svarade och kom till den dåvarande…

Efter Tesla

Fackets strid mot Tesla är den mest utdragna i modern tid, där varken företaget eller de anställda är intresserade av ett kollektivavtal. Istället är det andra företag och privatpersoner som…

Höjda golv och resta murar

Tusentals undersjuksköterskor, kockar och städare har under 15 års tid kommit till Sverige för att arbeta. De bidrar med tiotals miljarder till svensk BNP och till svenska skatteintäkter varje år.…

Arbetslinje eller bidragslinje?

Högre a-kassa ger högre arbetslöshet, och Sverige har alltför hög arbetslöshet. I den här rapporten granskar Oliver Rykatkin vilka förslag för a-kassan riksdagspartierna har lagt under perioden 2015–2022, och beräknar…

Misslyckandet

Regeringens löften om bl a en 90-dagarsgaranti för unga, EU:s lägsta arbetslöshet och höjt förtroende för Arbetsförmedlingen infriades inte. Caspian Rehbinder och Isak Kupersmidt skriver om varför Ylva Johanssons tid som arbetsmarknadsminister blev ett misslyckande.

#Arbetsförmedlingen

Ohållbara argument mot arbetskraftsinvandring

Arbetskraftsinvandring bidrar med stora värden till ekonomin och företagens kompetensförsörjning. Men Socialdemokraterna går till val på att avveckla den svenska modellen för arbetskraftsinvandring och kraftigt begränsa möjligheten att arbeta i Sverige. I den här rapporten granskar Caspian Rehbinder fyra argument som lyfts mot arbetskraftsinvandring.

#Arbetskraftsinvandring

Barnledighet – en kvinnofälla för medelklassen

Sveriges föräldraledighet framhålls ofta som en förebild och jämställdhetsreform. I verkligheten visar den sig missgynna kvinnors karriärer, löneutveckling och arbetskraftsdeltagande. Dessutom är den dyr i förhållande till andra länder, och kostnaderna växer stadigt. I den här rapporten har Dennis Avorin granskat de vanligaste argumenten för Sveriges generösa föräldraledighet.

En taxi på varje garageuppfart

Taximarknaden är fortfarande hårt reglerad. Det skapar dyrare resor och höga hinder in på marknaden, samtidigt som våra bilar inte används på ett effektivt sätt. En avreglering skulle innebära billigare och tryggare resor samtidigt som utsläppen skulle minska, menar rapportförfattaren Gustaf Palmér, magister i analys av ekonomi och organisation från Uppsala universitet.

#Ekonomi #Företagande #Monopol

Den påtvingade semestern

Är Sveriges semesterlag förlegad? Dennis Avorin, analytiker och verksam inom EU, har gått igenom semesterlagens olika delar, graden av inkomstbortfall för varje lagstadgad semesterdag och vilka grupper som egentligen omfattas av lagen. I vilken utsträckning utnyttjar svenskarna egentligen sin semester, vad händer när dagar brinner inne och borde det vara lagligt att förhandla bort ledighet mot arbetstidsförkortning eller löneförhöjning?

Displacement Jobs – On the Swedish Employment Subsidies

The Swedish labor market makes use of twelve different forms of employment subsidies involving three percent of the entire active work force. In this paper Dennis Avorin, business analyst active within the EU, shows how the costs of these subsidies have become particularly pressing after the Swedish government in 2016 commissioned the Swedish Employment Agency to create 5,000 public relief jobs before the end of 2020.

Undanträngningsarbeten – En rapport om Sveriges anställningssubventioner

Regeringen satsar på nya anställningssubventioner som beredskaps- och traineejobb. Enligt den samlade forskningen är dock subventionerade anställningar det minst effektiva av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. I den här rapporten visar företagsanalytikern Dennis Avorin hur dagens lapptäcke av anställningssubventioner vuxit fram och summerar forskningsläget om effekterna av subventioner.

Nödvändighetsföretagarna

I rapporten ”Nödvändighetsföretagarna" har tekn. dr Nima Sanandaji undersökt företagares villkor på arbetsmarknaden, med särskilt fokus på egenföretagare. De är både överrepresenterade i gruppen med allra lägst inkomster och jobbar i genomsnitt mer än en arbetsdag mer i veckan än anställda. Även om många blir företagare av fri vilja finns också en grupp som tvingas till företagande, eftersom arbetskraftskostnaderna är så höga i Sverige att de inte kommer över trösklarna till att få en anställning.

10 frågor om kvotering

Socialdemokraterna vill inte kvotera till den egna partistyrelsen, men vill i ett nytt lagförslag tvinga företag att göra det. Och frågan är varför? I Norge har kvoteringslagen inte givit några…

#Kvotering
1 2