
Nya subventionerade jobb löser inte arbetslösheten
Varför vill så många politiker införa fler subventionerade jobb?
Varför vill så många politiker införa fler subventionerade jobb?
Fribeloppet är både krångligt och går stick i stäv med borgerliga kärnvärden.
Nya regleringar försämrar produkter utan att göra oss tryggare.
Den svenska välfärdsstaten uppmuntrar normer som gör oss latare och mindre arbetsvilliga.
Förklaringarna bakom svenska modellens framgångar och motgångar finns i Niccolò Machiavellis texter.
Samhället måste bli bättre på att peka på andra livsvägar som också erbjuder status och goda inkomster.
S lovar nu att återinföra extratjänsterna om de vinner valet. Timbros Caspian Rehbinder tror sig ha hittat regeringens sämsta vallöfte.
Jobben är en av väljarnas viktigaste frågor. Men vad innebär partiernas förslag för sysselsättningen? Timbros Caspian Rehbinder och Jacob Lundberg har satt betyg på fem centrala politikområden.
Det är sannolikt en grav överdrift att EU:s sociala minimikrav hotar den svenska kollektivavtalsmodellen.
Trots att arbetslösheten i Sverige har nått rekordnivåer, fortsätter politiken i samma gamla hjulspår.
När arbetslöshetsmisslyckandet blivit allt mer uppenbart har regeringen i stället börjat prata om sysselsättning. Men även sysselsättningen blir allt sämre i internationell jämförelse.
Unga liberaler tycks allt mer slipa ned sin kritik och omfamna facken som frihetliga institutioner. I själva verket borde idén om fackförbund vara långt ifrån okomplicerad för frihetligt sinnade politiker, skriver Adam Danieli.
Efter att förhandlingarna om arbetsrätten spruckit talar regeringen om att arbetsmarknadens ska försöka igen. Men inget tyder på att mer tid skulle ta oss närmare en lösning. Centerpartiet och Liberalerna måste säkra att regeringen går vidare utan arbetsmarknadens parter, skriver Caspian Rehbinder.
Inom kort ska fack och arbetsgivare redovisa resultatet av förhandlingarna om hur arbetsrätten kan reformeras. En lösning för arbetsmarknadens parter vore att hämta inspiration från chefsavtal och hitta en modell som i större utsträckning gör det möjligt att göra avvägningar mellan lön och anställningstrygghet, skriver Carl-Johan Westholm.
Blåbärsrisen i de svenska skogarna dignar av bär, men färre kommer för att plocka dem. Både bärföretagen och Kommunal ser högre kostnader och sämre villkor när arbetskraftsinvandringen begränsats, men LO vill strama åt ännu hårdare. Framtiden är oviss och bären lämnas att ruttna i skogen.
Regeringen blåser upp till strid om las-utredningen. Är coronakrisen omständigheten som räddar regeringen från att bli fälld? Eller kommer de liberala stödpartierna slutligen får nog? Och vad väntar då vid valet 2022?
Redan innan LAS-utredningen presenterats menade regeringen att den hade brutit mot direktivens krav på en grundläggande balans mellan parterna. Men direktiven beskriver att den grundläggande balansen ligger i att arbetsmarknaden fortsatt ska bygga på kollektivavtalslösningar och hög anslutningsgrad, vilket utredningens förslag också ligger i linje med.
Kan en italienare bli svensk? Hur står det till med den svenska arbetsmoralen – egentligen? Och hur är det att flytta från Sicilien till Malmö? Christian Brundu har intervjuat italienska invandrare för att ta reda på varför de har valt att flytta hit och hur det är att leva i Sverige.
Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö, menar att det finns mycket kommuner kan göra för att värna sina skattebetalares pengar bättre än i dag. Smedjan har träffat en av Sveriges mest färgstarka – och kontroversiella – kommunpolitiker. Hur driver Växjö arbetslinjen och går det att göra mitt i en pandemi?
Forskningen är tydlig: högre a-kassa ger högre arbetslöshet. De vänsterröster som vill göra den tillfälliga höjningen permanent måste vara ärliga med vad de faktiskt föreslår: politik för högre arbetslöshet, i ett läge där Sverige står inför sin högsta arbetslöshet någonsin.