
Svenskarna måste börja värdesätta hårt arbete
Det är anmärkningsvärt att så få svenskar värdesätter förmågan att arbeta hårt.
Det är anmärkningsvärt att så få svenskar värdesätter förmågan att arbeta hårt.
1980- och 90-talets teknikskiften öppnade otroliga möjligheter för den med fantasi och pengar.
Trots att Europa och USA på många sätt liknar varandra håller amerikanerna i ett ständigt försprång i välståndsskapande.
Ett framgångsrikt entreprenörskap förutsätter förmågan att bygga en organisation som klarar av att växa.
Inom många branscher utgör regleringskostnader numera en stor del av utvecklingskostnaderna.
Henrik Jönsson levererar levnadsråd för frihet och oberoende.
När unga stiftar bekantskap med entreprenörer på Tiktok sås kanske fröet till nästa stora företagare.
När World Economic Forum nyligen höll sina årliga överläggningar stod återigen tanken på en ny kapitalism på agendan. Risken med denna intressentkapitalism är att den utplånar skillnaden mellan företagande och politiskt beslutsfattande. I sin allmänna välvilja glömmer de ekonomiska och politiska eliterna bort att det är vinstintresset som driver företag att tillgodose de mångas behov, skriver Mattias Svensson.
Höga skatter och hot om löntagarfonder drev företagare och välstånd ut ur Sverige under 1970- och 1980-talet. När Magdalena Andersson nu talar om återinförd arvs- och gåvoskatt och höjda kapitalskatter riskerar det att få samma effekt. Omvänt skulle strategiska skattesänkningar kunna locka tillbaka kapital till landet.
Liberalernas miljonsatsning på forskning och utveckling gynnar stora, resursstarka aktörer, medan enskilda uppfinnare ofta står rättslösa. Brott mot patenträtten borde bestraffas minst lika effektivt och avskräckande som andra ekonomiska brott, skriver Carl-Johan Westholm, ordförande i Uppfinnarkollegiet.
Rebeller behövs – även i storföretagen. Näringslivet är fullt av exempel på att centralstyrning kan bli ett handikapp. Precis som andra stora organisationer mår storföretagen bra av att ha interna rebeller som går sin egen väg – till och med i opposition mot ledningen.
Entreprenörer och byråkrater lever i skilda världar. Medan entreprenören drivs av viljan att experimentera drivs byråkraten av en önskan att göra rätt. En alltför omfattande och stelbent byråkrati kan ha en förödande effekt på företagandet och innovationskraften. Vad det kostar samhället i längden i form av verksamheter som aldrig kommer till stånd är svårt att överskatta.