Draken i paradiset
På några små soliga öar utanför Australien pågår en strid mellan öst och väst
På några små soliga öar utanför Australien pågår en strid mellan öst och väst
Kinas kommunistparti visade vid förra veckans tredje plenum att de prioriterar säkerhet och geopolitik högre än något annat.
Kinas trakasserier av filippinska försörjningsbåtar i Sydkinesiska havet riskerar att eskalera till en stormaktskonflikt.
Kinas nya tillväxtpolitik förutsätter att omvärlden utan protester köper landets statligt subventionerade produkter.
Att använda handel som utpressningsmedel tenderar att slå tillbaka mot utpressaren.
För att förstå vart Kina är på väg måste man också förstå vilka idéer som driver Xi Jinping och hur han ser på världen.
Kinesiska BYD har etablerat sig som världens största elbilstillverkare.
Spänningarna med Kina står i centrum när Taiwan går till val på lördag.
Så använder Kina investeringar, lån och infrastruktur som politiskt verktyg.
Trots försök till detronisering är dollar "still king".
Skuldbergen växer i spåren av Kinas fastighetskollaps.
På grund av låga födelsetal kan Kinas befolkning halveras på fyra årtionden.
Lättade covid-restriktioner minskar tillfälligt trycket på den kinesiska regeringen.
Kinas agerande i världspolitiken har de gångna månaderna tilldragit sig allt större intresse. Men vilka är idéerna som driver den kinesiska regimen? Henrik Dalgard beskriver i denna essä den ideologiska bakgrunden till den kombination av kommunistiskt enpartistyre, nationalism och kapitalism som utmärker det som brukar beskrivas som ”socialism med kinesiska särdrag”.
Svenska lärosäten har i flera fall tagit emot donationer från och inlett samarbeten med regimer som kränker mänskliga rättigheter, begränsar den fria forskningen, fängslar oppositionella och underkuvar yttrandefriheten. Lärosätena bör…
Coronakrisen sätter fokus på den problematiska relationen mellan Kina, Taiwan och WHO. Att USA drar tillbaka sitt stöd till WHO kan bidra till att Kina lyckas i sin ambition att använda pandemin som ett sätt att stärka sin position i världen. Från officiellt svenskt håll är det tyst.
Den kinesiska staten arbetar aktivt för att etablera landet som en global stormakt, genom investeringar i andra länder. Men svenska politiker är blåögda inför innebörden av kinesiska uppköp och den kinesiska regimens grymhet. Det är skrämmande, menar Margareta Barabash, Tankesmedjan Frivärld.
De 30 åren sedan Östeuropa befriade sig från kommunismen har inte lett till att liberalismen står starkare. Flera motkrafter har skapat en mer förvirrad värld. Statsvetaren Ivan Krastev och juristen Stephen Holmes försöker i en längre essä testa sina insikter mot verkligheten.