
Offentlighetsprincip i friskolor hotar allsidighetens samhälle
Det är dags för dagens borgerliga politiker att åter läsa Hans Zetterberg.
Det är dags för dagens borgerliga politiker att åter läsa Hans Zetterberg.
Partiet behöver arbeta med relationen till SD och utanförskapsfrågan.
M har svårt att nå ut till välutbildade och värderingsdrivna väljare i storstäder och universitetsorter.
Moderaterna borde frigöra sig från SD:s skugga och gå på ekonomisk-politisk reformoffensiv.
I Östra Göinge brukade man rösta rött, men i dag är kommunen i nordöstra Skåne ett av Moderaternas starkaste fästen.
På 20 år har Österåker gått från att ha den högsta skatten i Stockholms län till att i dag ha Sveriges lägsta kommunalskatt.
Glorifiering av klassresor bygger på tanken att alla drömmer om att göra karriär.
En höger som svensk borgerlighet är främmande inför.
Förmågan att balansera maktambitioner och idéer är det som avgör ett partis identitet och framgångar.
Arvid Lindman borde uppmärksammas minst lika mycket som Per Albin Hansson.
Socialdemokraterna sätter rekord i att smutskasta sina politiska motståndare. Kajsa Dovstad har uppdaterat sin lista.
Moderaternas förslag till ny mediepolitik är ett liberalt och välbehövligt brott med den socialdemokratiska synen på public service.
Den svenska högern hade, precis som socialdemokratin, på 1930-talet helt tillägnat sig demokratins och det öppna samhällets principer.
Sveriges två stora partier har båda tvingats försöka återupprätta sin trovärdighet i viktiga frågor, men har valt fundamentalt olika vägar. Moderaterna har varit öppna med begångna misstag, medan Socialdemokraterna låtsas som ingenting och skyller ifrån sig. Smedjans krönikör Fredrik Johansson ställer sig frågan om vad som krävs för att bli ett parti som väljarna litar på.
Efter tio år av uteblivna reformer behöver Sverige en regering som kan ge landet en ekonomisk nystart. Till den nystarten har Sverigedemokraterna lite av politiskt värde att tillföra. Det är dags att gamla alliansvänner börjar prata med varandra igen, skriver Smedjans krönikör David Ahlin.
Moderaterna håller på att förvandlas till ett småstads- och landsbygdsparti. Smedjans chefredaktör Svend Dahl reste till Mariestad, som på några få val förvandlats till ett av Moderaternas starkaste fästen. Men har ett parti som leder borgerligheten och gör anspråk på statsministerposten verkligen råd att ignorera storstadsväljarna?
Majoriteten av väljarna tycker att det är dags för ett regeringsskifte vid nästa val, men bara drygt var tredje tror att en moderatledd regering skulle göra ett bättre jobb än den nuvarande. Förtroendegapet är en varningssignal. Moderaterna får inte tappa optimismen och berättelsen om att en bättre framtid är möjlig, skriver Smedjans opinionskrönikör David Ahlin.
”Ska man förstå Moderaterna ska man förstå att det är ett parti som bildades för att stoppa radikalismen”, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren i en diskussion om liberalismens och konservatismens förhållande.
Moderaternas ideologiska resa har gjorts genom olika liberala och konservativa värden, som ofta kombineras men ibland också hamnar i konflikt med varandra. Dagens borgerlighet har mycket att lära av partiets…