När staten tänker går friheten förlorad
Politikens jakt på förutsägbara och lättfattliga system riskerar trots goda intentioner att orsaka stor skada.
Politikens jakt på förutsägbara och lättfattliga system riskerar trots goda intentioner att orsaka stor skada.
I EU:s nya regleringar för digitala tjänster döljer sig vaga och otydliga krav som riskerar att undergräva yttrandefriheten och förutsättningarna för nätföretag i Europa.
Vissa menar att bilbesiktningen blivit sämre sedan avregleringen 2010, men de har fel.
Stockholm kan återigen bli en stad där alla ges möjlighet att söka lyckan.
Läkemedelsverket är i full färd med att förstöra näthandeln med läkemedel.
Den privata äganderätten överlevde planhushållning och löntagarfonder, men hotas på allvar av kvävande regleringar.
Regelkrånglet i offentlig sektor kostar stora summor skattepengar varje år.
Inom många branscher utgör regleringskostnader numera en stor del av utvecklingskostnaderna.
Nya regleringar försämrar produkter utan att göra oss tryggare.
Fler offentliga verksamheter skulle kunna skötas bättre privat.
Att grilla vildsvin är en god gärning både för jordbruket och trafiksäkerheten.
Politiska beslut, regleringar och förbud slår ofta fel.
Fyra områden i Stockholm som skyddats från byggande de senaste decennierna hade kunnat ge plats för bostäder för 140 000 personer.
Reglera ordentligt och stäng ner hårt har varit slentriansvaret när pandemin fått ny fart under hösten. Men regleringar och restriktioner har samma effekter som alltid – och de är långtifrån alltid väntade, eller positiva, skriver Smedjans krönikör Mattias Svensson.
Ytterligare regleringar löser inte problem som i utgångspunkten orsakats av andra regleringar. Det gäller även tanken på statliga bolån för förstagångsköpare. Det är en åtgärd som framförallt kommer att gynna…
Politiska extremister kan definitivt utgöra ett hot mot våra samhällen. Systematiska lagbrott kan underminera ordning och tillit. Svenskarnas märkliga förhållande till alkoholen har dock i många fall illustrerat motsatsen. Ibland har vi i själva verket sådana krafter att tacka för vår frihet, skriver Smedjans krönikör Mattias Svensson.
Marknaden för bilbesiktning avreglerades 2010. Kritikernas farhågor inför reformen har inte besannats. Den största förändringen är att antalet stationer har ökat kraftigt och att tillgängligheten har förbättrats. Nästa steg är att fundera på om bilbesiktning över huvud taget behöver vara obligatorisk, skriver Johan Nyström, forskningsledare på Statens väg- och transportforskningsinstitut.
Det största hotet mot svenskt lantbruk är statens och EU:s klåfingrighet. Medan skogsbrukare i hög grad verkar i frihet under ansvar, ser staten inte ut att lita på lantbrukarnas förmåga att fatta bra och ansvarsfulla beslut. Svenskt lantbruk behöver ges samma frihet som skogsbruket en gång i tiden gavs, skriver Anna Ek, agronomstudent vid SLU.
Entreprenörer och byråkrater lever i skilda världar. Medan entreprenören drivs av viljan att experimentera drivs byråkraten av en önskan att göra rätt. En alltför omfattande och stelbent byråkrati kan ha en förödande effekt på företagandet och innovationskraften. Vad det kostar samhället i längden i form av verksamheter som aldrig kommer till stånd är svårt att överskatta.