Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Utblick

Ett annat Polen är möjligt

Polska Medborgarplattformen är en maktfaktor bland europeiska mittenhögerpartier och den viktigaste utmanaren till Polens nationalkonservativa regering. Gustaf Reinfeldt tar tempen på den liberala oppositionen i Polen och visar att det finns hopp om ett Polen som återigen slår vakt om den liberala demokratins institutioner.

Kungahusen lever farligt

Marken skakar under de spanska och thailändska monarkierna. Staffan Heimerson skriver om varför absolut pliktuppfyllelse är det enda som i längden kan garantera monarkiers fortlevnad.

Kapitalism med kommunistiska särdrag

Kinas agerande i världspolitiken har de gångna månaderna tilldragit sig allt större intresse. Men vilka är idéerna som driver den kinesiska regimen? Henrik Dalgard beskriver i denna essä den ideologiska bakgrunden till den kombination av kommunistiskt enpartistyre, nationalism och kapitalism som utmärker det som brukar beskrivas som ”socialism med kinesiska särdrag”.

Rapport från Europas sista diktatur

Var helgens val i Belarus början till slutet för Europas sista diktatur? Gustaf Göthberg reste till Minsk för att bevaka valet och träffa oppositionen. På plats greps han av polis för brottet att ha filmat utanför en vallokal. Nu berättar han om upprinnelsen till ett val som gjort unga belarusier politiskt medvetna, ibland med konsekvensen att de nu sitter fängslade i överfulla gymnastiksalar, samtidigt som omvärlden vänder ryggen till.

Vietnam och lögnerna

”Vietnamkriget och diplomaterna” är en avskräckande bok om hur illa det kan gå när sanningen får ge vika för partiintresset och propagandalögner. Dessutom är den en sällsynt välskriven genomgång av krigen i Vietnam. En tragisk men viktig – och fortfarande högst relevant – historia, skriver Mats Fält.

Stoppa diktaturfinansieringen

Svenska lärosäten har i flera fall tagit emot donationer från och inlett samarbeten med regimer som kränker mänskliga rättigheter, begränsar den fria forskningen, fängslar oppositionella och underkuvar yttrandefriheten. Lärosätena bör…

Slutet för Hongkongs frihet?

När det kinesiska ledarskapet försöker driva igenom den nya säkerhetslagen vore det önskvärt att Europa slöt upp jämte USA. Hela världen blir fattigare om detta är slutet på Hongkongs frihet.

Orädd U-sväng på Mellanösternvägen

Bengt G. Nilsson är en ovanlig utrikesjournalist, i alla fall inom det svenska skrået. Han föredrar nämligen att tänka själv, i stället för som alla andra. Det skriver Johan Sundeen i sin recension av Nilssons bok Israel och hennes fiender.

Det våras för Orbán – men inte för Ungern

I måndags godkände Ungerns parlament en lag om nationellt nödläge som ger premiärminister Viktor Orbán rätten att styra – mot Coronaviruset och mot en hägrande diktatur, skriver Adam Bartha, chef för tankesmedjan EPICENTER.

Sverige är inte till salu, Kina

Den kinesiska staten arbetar aktivt för att etablera landet som en global stormakt, genom investeringar i andra länder. Men svenska politiker är blåögda inför innebörden av kinesiska uppköp och den kinesiska regimens grymhet. Det är skrämmande, menar Margareta Barabash, Tankesmedjan Frivärld.

Tredje världskriget kan vänta

Den tredje januari hade amerikanerna ihjäl generalmajoren Qasem Soleimani, chefen för Qudsstyrkorna, det iranska revolutionsgardets säkerhetsstyrkor. Alla varningsflaggor hissades och de mest svartsynta talade om tredje världskriget och att helvetets portar öppnats. Men världskriget uteblev – och det har främst ekonomiska orsaker. Sven Otto Littorin skriver från Förenade Arabemiraten.

När Orbán tappade greppet om Budapest

DET NYA UNGERN, DEL 1. Förra månaden led Viktor Orbán sitt största valnederlag på ett årtionde. I borgmästarvalet i Budapest blev den ungerska regeringens korruption frågan som lyckades ena miljöpartister, liberaler och högerextrema i sitt motstånd mot regeringspartiet Fidesz.

Porr kan slå stridsflygplan

Väst vinner inte längre krig. I boken Goliath förklarar Sean McFate varför och hur det kan ändras. Det är smutsigt. Men om nu porrfilmer på tv får terroristerna att sluta strida, kanske det är vad väst ska sända till en del hopplösa oroshärdar i stället för ännu fler stridsflygplan.

Den nya kinesiska nationalismen

70 år efter maktövertagandet över Kina menar Kommunistpartiet att man måste vara lojal till partiet för att vara en patriot. Denna argumentationslinje har en del västerländska ledare understött genom att hävda att Kina är ett hot på grund av en civilisationskonflikt. Men det är inte den kinesiska civilisationen som är ett hot, utan Kinas politiska system.

DEBATT: Välkommet ifrågasättande av Bildts utrikespolitik

Carl Bildts gärning på det utrikespolitiska området är allt annat än okontroversiell. Ändå har den omgärdats av en närmast underdånig respekt i moderata kretsar. Den senaste tidens debatt om Bildts insatser på den internationella arenan kommer inte en dag för tidigt, menar Daniel Schatz, doktor i statsvetenskap och fri skribent.

1989: Året då världen vände kommunismen ryggen

Utställningen 1989 – kultur och politik är en vacker skildring av ett vackert år då folk reste sig mot förtryckare av alla slag och diktaturer började falla samman. Mattias Svensson har besökt Nationalmuseums utställning om ett år då stora delar av världen reste sig från förtryck, men inte mycket hände i Västvärlden.

Faran med en fransk EU-budget

Om Frankrike vill ha en gemensam EU-budget måste Frankrike först kunna finansiera sin egen budget. I en ny bok försöker Frankrikes finansminister övertala oss att ställa upp på den franska visionen för EU, men ett land som inte haft en balanserad statsbudget sedan 1974 har vissa förtroendeproblem.

1 2 3