Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Sven Otto Littorin

Före detta arbetsmarknadsminister och partisekreterare (M). Har bland annat uppdrag i Mellanöstern när det gäller handelsfrämjande och arbetsmarknadsreformer.

Tredje världskriget kan vänta

Den tredje januari hade amerikanerna ihjäl generalmajoren Qasem Soleimani, chefen för Qudsstyrkorna, det iranska revolutionsgardets säkerhetsstyrkor. Alla varningsflaggor hissades och de mest svartsynta talade om tredje världskriget och att helvetets portar öppnats. Men världskriget uteblev – och det har främst ekonomiska orsaker. Sven Otto Littorin skriver från Förenade Arabemiraten.

Utrikespolitik

Stå upp för de grå tjänstemännen

Vår förvaltningsstyrning är en av Sveriges stora fördelar som land. Den borgar för en byråkrati som, i internationell jämförelse, är rimlig och förutsägbar. Denna förvaltningstradition är nu pressad. Kommande generationer måste stå upp för de grå, oväldiga tjänstemännen.

Byråkrati Sverige

Kunskap är bättre än panik

Klimat-Greta har vuxit till ett internationellt fenomen och har blivit en förebild för många unga. Min förebild är en annan Greta: min farmor som föddes 1894 och lärde mig cirkulär ekonomi långt innan det blev ett modebegrepp. Handling och erfarenhet är bättre än panik som grund för samhällsförändring.

Ekonomi Miljö

Penningpolitiken gör svenskarna fattigare

Svenska kronan har tappat stort i värde under de senaste fem åren och varken finanspolitiken eller penningpolitiken verkar kunna stödja en stabil växelkurs över tid. Verktygen finns helt enkelt inte i en osäker politisk miljö med obefintlig inflation och negativ ränta. Svenskarna har blivit relativt betydligt fattigare och risken är uppenbar att golvet går ur kronan när nästa lågkonjunktur eller kris slår till. Varför pratar ingen om det?

Ekonomi Marknadsekonomi Privatekonomi

Så möter vi tidens och tillvarons stormbyar

Sverige och dess kommande regering står inför stora utmaningar. Då finns lärdomar att dra från seglingens värld: Segelbåtar välter väldigt sällan runt. Blåser det tillräckligt lägger sig båten ner och vindarna blåser över. Det är bara att gå upp i vind igen och fånga vinden ånyo. Det borde vara grunden för vårt gemensamma nyårslöfte inför 2019.

Land skall med lag byggas

Svensk förvaltningstradition bygger på statstjänstemännens oväld och lojalitet mot den regering väljarna valt. Land skall med lag byggas, inte med värdegrunder eller allmänt tyckande. Det ”värdegrundsbrev” 261 departementstjänstemän nyligen skrev under signalerar ett allvarligt avsteg från denna princip. Nästa regering har därför en viktig uppgift i att säkerställa den opolitiske statstjänstemannens centrala roll i den svenska rättsstaten.

Demokrati Staten

Moderaternas fall och uppgång

För bara ett år sedan var Moderaternas liberalkonservatism uträknad av många. De hade fel. Tvärtom blev partiets valresultat något bättre än snittet de tre senaste decennierna. Men huvuduppgiften kvarstår: att gjuta fundamentet till ett nytt samhällskontrakt, samtidigt som man gör vad man kan för att ta över Rosenbad tillsammans med de övriga Allianspartierna.

Moderaterna Val 2018

Dags att gjuta politisk betong

Dagens besvärliga politiska läge är inte bara resultatet av Decemberöverenskommelsen, problemen med integration och migration eller eliternas problem att förstå vad som händer i Sverige. De samhällsförändringar vi genomgår just nu är betydligt större än vi kanske insett. Det är dags att skriva ett nytt samhällskontrakt.

Nationsbygge Val 2018

Missnöjets sommar övergår snart i besvikelsernas höst

Detta är inte den sista lyckliga sommaren – det är the Summer of Discontent, för att parafrasera Thatchers Storbritannien 1979. Första delen av sommaren har levererat pseudodebatter i form snarare än vettiga svar på några av samtidens stora utmaningar. Oavsett vem man sympatiserar med i politiken riskerar fokus på form och spel framför politikens innehåll leda till stora besvikelser i höst.

Svensk politik Sverige Sverigedemokraterna Val 2018

Välfärdsfesten är över i Saudi

När oljepriset rasar hotas den Saudiarabiska välfärdsstaten av kollaps. När de generösa välfärdssystemen rämnar riskerar också den bräckliga maktbalansen mellan landets olika maktcentra. Om huset Saudi faller kan vad som helst hända, skriver Sven Otto Littorin i sin första lördagskrönika i Smedjan.

Mellanöstern Saudiarabien