Byggemenskaper
Den svenska subventions- och byggkrisen i skiftet av 1980- och 1990-talen hade en i det närmaste exakt motsvarighet i den kris som samtidigt pågick i Tyskland. I rapportens lyfts byggemenskapernas…
Den svenska subventions- och byggkrisen i skiftet av 1980- och 1990-talen hade en i det närmaste exakt motsvarighet i den kris som samtidigt pågick i Tyskland. I rapportens lyfts byggemenskapernas…
Hur har public service roll utvecklats till vad den är idag, och hur kommer den se ut framöver om public service-betänkandet får genomslag i nästa sändningstillstånd?
Få länder har upplevt en så stor ekonomisk omvandling som den som Irland har gått igenom under de senaste decennierna. I mitten av 1980-talet var Irland ett fattigt land i…
Jag reste till Berlin för att ta reda på varför det är en både roligare och billigare stad än Stockholm. Tyskland är ett land som Sverige har många likheter med…
Regleringar kan vara bra. Bra regleringar säkerställer bättre marknadsutfall. Dessvärre gäller det väldigt få regleringar. I de flesta fall innebär regleringar i stället att sådant vi vill ha, som gör…
Rapporten "Frihetsmaskinen", författad av Per Ankersjö, berättar historien om Stockholms cykelpolitik. Det är en historia om hur borgerliga politiker möjliggjort ett trafikslag som ökar den enskildes frihet och gör staden…
Ett av politikens hetaste ämnen är hur och när ny kärnkraft kan realiseras i Sverige. Denna rapport presenterar förslag på hur finansiering av ny kärnkraft i Sverige kan realiseras, baserat…
Europa står inför ett kritiskt vägval: Ska vi fortsätta att omfamna frihandel eller ska vi ge vika för protektionistiska strömningar? I en ny rapport från Timbro visar Christian Sandström hur…
Hyresregleringen skapar bostadsbrist och köer. Antalet personer som står i Stockholms bostadskö slår ständiga rekord och idag står närmare 850 000 människor i kön. Eftersom fler människor hela tiden ställer…
I november 2023 presenterade den parlamentariska Kommittén om beredskap enligt regeringsformen sitt slutbetänkande Stärkt konstitutionell beredskap (SOU 2023:75). Ett antal förändringar föreslås i grundlagens och riksdagsordningens bestämmelser om krig och…
I en ny rapport har Timbro kartlagt besluten som fattats av Socialdemokraterna och deras samarbetspartier i Region Stockholm sedan valet 2022. Vårdplatser från beroendevården, ätstörningsvården och psykiatrin försvinner, utan att…
I Stockholm tar det flera decennier att få en hyreslägenhet. I Helsingfors tar det tio minuter. Orsaken är att Finland har avreglerat sin hyresmarknad, medan Sverige har behållit sin hyresreglering.…
Fackets strid mot Tesla är den mest utdragna i modern tid, där varken företaget eller de anställda är intresserade av ett kollektivavtal. Istället är det andra företag och privatpersoner som…
Tusentals undersjuksköterskor, kockar och städare har under 15 års tid kommit till Sverige för att arbeta. De bidrar med tiotals miljarder till svensk BNP och till svenska skatteintäkter varje år.…
En åldrande befolkning, integrationsproblem och miljonprogram. Den lilla stadens problem är många och ofta på grund av dålig nationell politik. Men möjligheterna är minst lika stora med naturnära skönhet, gemenskap…
Brottsutvecklingen i Sverige är alldeles för allvarlig för att mötas av förebyggande åtgärder som inte fungerar. När partierna dessutom tävlar om att lägga mer pengar på detta område riskerar utgifterna…
För en svensk som arbetar syns mindre än hälften av de skatter och avgifter som han eller hon betalar på deklarationen. En stor andel av skatteuttaget är dolt. De kan…
Både EU och USA har sedan finanskrisen skapat stora stimulanspaket. Dessa kombineras allt oftare med miljöpolitik. ”Green Deals” kan sägas utgöra en sammanslagning av miljö- och industripolitik. Miljöpolitik handlar inte…
Sverige är för tråkigt. I rapporten Ett världsvant Sverige föreslår vi 23 reformer som skulle göra Sverige till ett roligare land att leva i.