Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Ekonomi

Sveriges ekonomi är i behov av stora reformer. Skattesystemet är krångligt och skattesatserna är för höga. Pensionssystemet främjar inte arbete tillräckligt. På bostadsmarknaden skapar hyresregleringen brist och det behövs mer byggbar mark. Timbro arbetar för reformer som minskar regleringarna och skapar bättre förutsättningar för entreprenörskap och tillväxt. Inom den ekonomiska politiken arbetar vi särskilt med , , och
Visa alla (44) Briefing paper (13) Essä (1) Nyhet (9) Rapport (22)
Laddar...

Timbro lanserar podden Ekonomerna

Podden behandlar ämnen som fattigpensionärer, gängskjutningar och lyckoforskning. Värdar är Timbros chefsekonom Jacob Lundberg och doktoranden John Norell, som också knyts till Timbro som fellow.

Pensionen blir högre än du tror

Unga kan förvänta sig minst 50 000 kronor i pension tack vare tillväxten. Timbro lanserar en pensionsräknare där du kan ta reda på vilken pension du kan förvänta dig.

Fem förslag för mer el och mer marknad

Elmarknaden är avreglerad och det är inte upp till politikerna hur elen ska produceras. Timbro lägger nu fram fem reformförslag för en bättre fungerande elmarknad.

Nio problem med hyresregleringen

Köer, svartkontrakt, höga andrahandshyror och onödigt stora renoveringar. Det är några av problemen på bostadsmarknaden. Orsaken är att hyrorna är reglerade. Det är dags att släppa hyrorna fria.

Släpp hyrorna fria

Köer, svartkontrakt, höga andrahandshyror och onödigt stora renoveringar. Det är några av problemen på bostadsmarknaden. Orsaken är att hyrorna är reglerade. Det är dags att släppa hyrorna fria.

Bokrecension i Ekonomisk Debatt

Emmanuel Saez och Gabriel Zucmans nya bok om ekonomisk ojämlikhet i USA är rik på allmänbildande historiska anekdoter, men alltför tesdrivande och ensidig i sin historieskrivning, skriver vår chefsekonom Jacob Lundberg i en recension. 

Timbro på DI Debatt: Fyra principer för efterkrispolitiken

När det akuta fasen i pandemin är över krävs både kortsiktiga stimulanser och långsiktiga reformer. Caspian Rehbinder, Jacob Lundberg och Emanuel Örtengren skriver om principerna för en svensk återhämtning på Dagens Industris debattsida.

Sverige får världens tredje högsta marginalskatter 2020

Marginalskatten på höginkomsttagare sjunker från 76 till 73 procent när värnskatten avskaffas. I en ny rapport visar vår chefsekonom Jacob Lundberg att Sverige även framöver kommer att ha en av världens högsta marginalskatter.

Chefsekonom: Gör momsen enhetlig

Det svenska momssystemet är spretigt. Inför enhetlig, breddad moms, skriver vår chefsekonom Jacob Lundberg på DN Debatt med anledning av en ny rapport.

#Moms

Timbro på DN Debatt: Skattebefria första tiotusen

Skatterna på arbete är skadligt höga. Avskaffa den statliga inkomstskatten, gör om arbetsgivaravgifterna till vanliga skatter och skattebefria arbetsinkomster upp till 10 000 kr per månad, skriver vår chefsekonom Jacob Lundberg och vd Karin Svanborg-Sjövall på DN Debatt med anledning av en ny rapport.

FAQ: Skatter, bidrag och sysselsättning

Höga skatter och bidrag leder till lägre sysselsättning. Det är slutsatsen i en ny rapport som släpps i dag. Här svarar Timbros chefsekonom Jacob Lundberg på några frågor om rapporten.

Ny rapport: Staten subventionerar höjda kommunalskatter

Tre systemfel gör att kommunala skattehöjningar subventioneras av staten, menar Timbros chefsekonom Jacob Lundberg, doktor i nationalekonomi, i en ny rapport. Varje krona som kommunalskatten höjs med kostar staten och de andra kommunerna 62 öre, enligt rapporten.

#Kommuner

Bli en skatteexpert på fem timmar

Den 29 oktober ordnade Timbro en heldagsutbildning om skattefrågor med vår chefsekonom Jacob Lundberg, doktor i nationalekonomi, som lärare. Utbildningen gick igenom hur skattesystemet fungerar i dag och vilka effekter det får på ekonomin. Här kan du se hela utbildningen i efterhand.

1 2