Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Skatter

Sverige har världens fjärde högsta skattetryck och tredje högsta marginalskatter. Skattesystemet är krångligt och bestraffar investeringar, sparande och entreprenörskap. Inom området skatter arbetar vi för att upplysa om hur skattesystemet ser ut och få till reformer som leder till fler jobb och ökad levnadsstandard.

 

Lär dig mer om skatterna med boken och .

Visa alla (47) Briefing paper (8) Essä (3) Inlägg (1) Nyhet (15) Rapport (21)
Laddar...

Dolda skatter

För en svensk som arbetar syns mindre än hälften av de skatter och avgifter som han eller hon betalar på deklarationen. En stor andel av skatteuttaget är dolt. De kan…

Enhetlig moms

Momsen är en av de största intäktskällorna för staten, men differentieringen i tre olika momssatser innebär absurda gränsdragningar, stora samhällskostnader och snedvridning av ekonomin, skriver juriststudenten Max Sjöberg.

#Moms #Sommarsmedjan

Lafferkurvans återkomst

Lafferkurvan är ett välkänt diagram som används för att illustrera att sänkt skatt ibland kan ge ökade skatteintäkter. Lafferkurvan förknippas med Ronald Reagans skattesänkningar under 1980-talet, men dess existens är okontroversiell inom nationalekonomin. Kunskapen om Lafferkurvan har ökat under de senaste två decennierna, varför man kan prata om en återkomst för Lafferkurvan, menar Jacob Lundberg i rapporten "Lafferkurvans återkomst".

#Lafferkurvan #Marginalskatt

Kommunernas momsundantag

Den som köper något av ett privat företag för sina egna pengar måste i regel betala moms. Men den som betalar skatt till kommunen och får en tjänst i utbyte behöver inte betala moms. Detta gör att kommunerna har incitament att höja kommunalskatterna och öka det kommunala åtagandet, menar vår chefsekonom Jacob Lundberg. Han tycker att Sverige och EU borde göra som Nya Zeeland och fullt ut inkludera kommunerna i momssystemet.

#Kommuner #Moms

Hur mycket lönar sig arbete i Sverige?

Den totala skattesatsen för en person som går från bidrag till arbete kan vara så hög som 86 procent för en ensamstående utan barn och 88 procent för en tvåbarnsförälder, visar vår chefsekonom Jacob Lundberg i färska beräkningar.

Rött ljus för grön skatteväxling

Miljöskatterna i Sverige är högre än vad miljöskadan motiverar. Det visar den nya rapporten “Rött ljus för grön skatteväxling” av nationalekonomen Jacob Lundberg. Rapporten, som också presenteras i en debattartikel…

#Miljöskatt

Rätt pris på koldioxid

Svensk koldioxidskatt är för hög. Det framgår av en ny forskningsöversikt som släpps på Timbro i dag. I rapporten “Rätt pris på koldioxid” konstaterar Jacob Lundberg, nationalekonom och doktorand vid…

#Miljöskatt

Vem behöver skattesänkningar?

Trots Alliansens fem jobbskatteavdrag så är låginkomsttagare i Sverige fortfarande mycket högt beskattade. I en ny rapport som släpps på Timbro i dag lämnas förslag på ett ordentligt utökat grundavdrag…

Medborgarna på marginalen - Knaper vardag för många svenskar

Trots att Sverige är ett av världens rikaste länder är befolkningen knappast förmögen. Medan politikerna gnuggar händerna över goda marginaler och rekordstora överskott i statens finanser har många medborgare förtvivlat…

Skattekonkurrens – Förbannelse eller välsignelse?

Skattekonkurrens mellan olika länder hindrar staten från att växa sig alltför stor. I en värld utan ”skatteparadis” skulle skatter och offentliga utgifter sannolikt vara högre. Den slutsatsen drar Dalibor Rohác…

1 2