Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Traditioner

Framtidens arkitekter tar avstamp i det förflutna

Efterfrågan på traditionell arkitektur skjuter i höjden, men efter hundra år av modernistisk dominans finns få etablerade arkitekter som vill eller klarar att tillgodose den. Smedjan har träffat två företrädare för den nya generation arkitekter som hämtar inspiration ur traditionen och är fast beslutna att rita sådant som människor uppskattar.

Därför borde du fira nationaldagen

Midsommar brukar hyllas som den ”riktiga” svenska högtidsdagen, men underskatta inte nationaldagen. Firandet av de svenska institutionerna – demokratin, grundlagarna, kungahuset, vår gemensamma kultur och historia – är, framför allt i kombination med de nya medborgarskapsceremonierna, ett värdefullt sätt att fylla det svenska medborgarskapet med innehåll.

Hoten mot siste april

När det gäller förbud och regler mot alkohol, tobak och onyttig mat har Sverige blivit omsprunget av flera europeiska länder. I folkhälsopolitikens kapplöpning mot botten visar svenska politiker en oroväckande stark tävlingsinstinkt. Risken är att de nöjen som präglar dagens siste april-firande snart görs betydligt dyrare och svårare.

Kulturen vilar på syndabockar

Bibelns berättelser säger något om kulturens ursprung och är relevanta för oss människor, oavsett tro. Enligt René Girard behöver vi syndabockar för att på ett rituellt vis bilägga konflikter utan att mörda varandra. I botten av varje kultur kan vi finna ett mord, menade han.

Straffa inte Svensson för fyrverkerimissbruket

Nästa nyår kommer det vara förbjudet för gemene man att hälsa det nya året med fyrverkeriraketer. Förbudet är en form av statlig kollektiv bestraffning, oavsett om syftet är att minimera olyckor eller om det i själva verket handlar om en naiv förhoppning att den icke laglydiga minoriteten nu ska sluta skjuta raketer mot människor.

Julmiraklet 2018 i ett sekulariserat Stockholm

Hur hade det gått till om världens frälsare hade fötts i Stockholm 2018? Till att börja med hade vi inte haft den tideräkning vi utgår från. Vi hade varit helt andra än dem vi är, kanske inte ens levt i en demokrati. Men låtsas som om allt är som vanligt. Den 25 december föds ett speciellt barn som några säger har kommit för att rädda världen – mitt i klimatkrisen.

Julen har allt de progressiva hatar

Julfirandet får ett extra lager charm av att den innehåller så många element av vad progressiva tycker illa om: kapitalism, traditioner långt bortom det offentligas kontroll, och dessutom en hel del kött och alkohol.

Utan traditioner är julafton en vanlig jävla måndag

Traditioner spelar roll, och att förneka eller förminska deras betydelse är en omdömeslös hållning. När media fylls av gräl om bortvalda luciafiranden och förbjudna pepparkaksgubbar uppstår en genuin oro över att viktiga värden håller på att gå förlorade, och den bör tas på allvar.

Den blinda framstegsoptimismen

I Sverige är progressivismen överideologi. Att något är nytt och modernt anses vara ett egenvärde, och ifrågasätter man något modernt och nytt är man tvärtom reaktionär och teknikfientlig. Men all utveckling är inte av godo, och inte allt nytt är per definition är bra.

Återtagandet av våren

Första maj är betydligt äldre än arbetarrörelsen och kommer att bestå långt efter att den har försvunnit. Firandet av Vårens ankomst är en uråldrig tradition utan politiska förtecken. Den upprätthålls av frivilliga krafter genom spontan ordning, snarare än direktiv ovanifrån från statsmakten.

Rör inte min vedspis!

Boverkets nya regler för vedspisars installering har väckt stor uppmärksamhet, trots att reglerna är fullständigt meningslösa. Det Boverket inte verkar fatta är att om man rör vid vedspisen rör man samtidigt vid något av det djupaste i själva svenskheten.

Samhällets konkurrenskraft beror av dess berättelser

Under julen tenderar vi att återvända till de gamla bibliska berättelserna, men få funderar över det arkaiska berättandets evolutionära betydelse. Varför traderades ett och samma mytiska stoff under generation efter generation, under århundrade efter århundrade? Enligt Johan Lundberg var det fiktiva berättandet den yttersta orsaken till att människan civiliserades.

Det är marknaden som ger oss julmyset

Det är en utbredd missuppfattning att marknaden bygger på konkurrens och demokrati på gemenskap. Tvärtom: marknadens essens är samarbete och politikens är konflikt. Medan politiken vill tvinga oss att rätta oss efter påbud är det på marknaden vi samarbetar frivilligt med våra medmänniskor. Sällan blir denna frivilliga gemenskap tydligare än i juletid.