Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Glesbygd

DEBATT: Folkhemmet brinner ner i Norrland

Norra Sverige har varit socialdemokratins starka fäste ända sedan demokratins genombrott. Nu växer dock missnöjet med den landsbygdsfientliga politik Socialdemokraterna för. De borgerliga partierna har allt att vinna på att ta stad/land-konflikten på allvar, skriver statsvetenskapstudenten Idil Tuysuzoglu.

Stockholmare, flytta dit bostäderna finns

På samma sätt som det är naturligt för ungdomar från bruksorter att flytta till Stockholm bör Stockholmsungdomar ställa in sig på att flytta ut från stan, skriver Ingemar Bengtsson, universitetslektor i fastighetsvetenskap vid Lunds universitet.

Stadsbornas stereotypisering av landsbygdens befolkning

Sverige utanför storstaden skildras ofta som inskränkt, dött eller en plats för medelklassens själsliga återhämtning. Landsbygdens invånare reduceras till ett störande moment, och deras åsikter avskrivs som ”frustration” eller dumhet. Den stereotypa synen på landsbygden vidgar klyftan mellan stad och land.

Reflektioner från någonstans

I en värld som antas bestå av somewheres och anywheres riktas ett förnyat intresse mot idéer om nationell gemenskap. Men bevare oss väl för Folkhemmet 2.0. Det är en tankefigur som stärker den politiska elitens makt, och det är knappast en utveckling som gynnar vare sig kosmopoliter eller lokalpatrioter.

Gråt er en egen kraftverksdamm

Stockholmarna talar om elbrist och kris för tillväxten. I norra Sverige, där vi producerar den mesta elen, har nedmonteringen av statens åtaganden drivit människor till storstäderna i decennier. Kanske är det dags för en våg av återvändare?

Vi behöver fler kommuner, inte färre

Medan politiker drömmer om större och större politiska enheter, där deras egen maktbas växer och den enskilde medborgarens inflytande krymper, höjs röster för kommundelningar. Mindre kommuner innebär mer inflytande för medborgarna och en mer demokratisk beslutsprocess. Dessutom skulle det sätta stopp för de centraliseringar som få efterfrågar men som genomdrivs nästan överallt.

När Norrland försvinner från kartan

Statliga myndigheter och bolag liksom privata medieföretag vänder ryggen åt norra Sverige, trots att fler lever där än någonsin. När mediebevakningen försvinner lär bilden av Norrland som en avkrok befästas ytterligare, med politiska konsekvenser som följd.

Bensinupproret speglar föraktet för landsbygden

Bränsleskatterna blottlägger klyftan mellan den politiska klassen och medborgarna. Trots att 77 procent av persontransporterna i Sverige sker med personbil driver politiker en aktiv kamp mot det transportmedel flest medborgare är beroende av. Trots att en tredjedel av landets befolkning bor på landsbygden, driver politiken aktivt på för att försvåra för dessa. Facebookgruppen Bensinupproret 2.0 med fler än 400 000 medlemmar är ett av många tecken på att allt fler börjat tröttna.

”Vad fan är en släktgård?”

Socialister har alltid avskytt självägande bönder. Det kommer till uttryck i den jordbrukar- och jordägarfientliga politik som ständigt varit socialismens kännetecken, men också i det föraktfulla sättet att uttrycka sig, var gång jordbruksrelaterade frågor kommer på tal. Nu senast i en diskussion om svenska släktgårdar.

Myten om de rovgiriga träpatronerna

Svindlande affärer där skogsbönder på 1800-talet lurades att sälja sin skog till rovlystna bolag har varit ett tacksamt ämne, inte minst i böcker, på film och teater. Men felaktigheten i denna klasskampsretorik har forskningen punkterat för länge sedan. Det så kallade baggböleriet är på många sätt en ren myt.

23: Martin Moraeus

Martin Moraeus: Bonde och libertarian. Går det att vara lantbrukare och libertarian samtidigt, i dessa tider av handelshinder och jordbrukssubventioner?

När det brinner i knutarna är brandbekämpning en tidsfråga

När det brinner i skog och mark är tid och avstånd avgörande faktorer. Därför är det problematiskt att Sverige inte införskaffade ett eget brandbekämpningsplan som kunde sättas in i ett tidigt skede. Experiment på 1990-talet visade att en sådan investering skulle ha varit samhällsekonomiskt lönsam. Att kommunerna flyttat räddningstjänsten från landsbygden till städerna försvårar också brandbekämpningen.

Svenskt kött håller landskapet öppet

Genom att handla kött och mejeriprodukter från svenska gårdar bidrar du till att hålla landskapet öppet, vilket är helt avgörande för en lång rad djur och växtarter. Vidare bidrar du till att skapa bättre levnadsförhållanden på landsbygden och till den svenska krisberedskapen. Men långsiktigt krävs att politiken avvecklar de hinder som står i vägen för ett lönsamt lantbruk.

11: Almedalsspecial

Smedjans redaktion rapporterar direkt från politikerveckan på Gotland.

Friheten finns i norr

Tre och en halv mil norr om Haparanda, med utsikt över Finland och i ett hus som han till stora delar byggt själv, lever en av Sveriges största metalartister med fru och barn och flera hundar. Smedjan har träffat Pär Hulkoff, frontman och låtskrivare i industrimetalbandet Raubtier, och talat om musik, frihet och Norrlands framtid.

Staten ska inte driva på urbaniseringen

Staten är i dag pådrivare av urbaniseringen i Sverige. Genom en politik som enbart utgår från storstädernas perspektiv dräneras landsbygden på liv och förutsättningar, samtidigt som överhettade storstadsområden dignar under trycket. Genom huvudlösa centraliseringsbeslut och missriktade infrastruktursatsningar driver staten en politik som destruktiv för både landsbygden och städerna.

Det öde landet

Sverige utanför storstäderna avfolkas. Idag är Sverige världens mest urbaniserade samhälle. Inte sällan framställs Norge som ett positivt exempel på framgångsrik glesbygdspolitik. Men det är inte så enkelt. Den norska urbaniseringstakten är nästan lika hög som den svenska. Asle Toje, norsk utrikespolitisk forskare och författare, reser genom den svenska landsbygden ser ett land både likt och olikt hans eget.

Sverige är större än Stockholm

Med politiska och ekonomiska styrmedel försöker regeringspartiernas politiker pådyvla oss sin egen livsstil, som få andra har efterfrågat. Flygskatten och kilometerskatten är bara två led i en mångårig politik som syftar till att få alla att leva som på Södermalm, men som i själva verket utarmar landsbygden.