Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Krisberedskap

Kriskommunikation från en svunnen tid

Myndigheternas kommunikation är tafatt, otydlig och motsägelsefull, menar kritikerna. Utgår i man ifrån hur svensk kriskommunikation kom till och hur Sverige då såg ut är det dock inte förvånande. Länge har den byggt på idén att om myndigheter säger vad som ska göras så gör svenska folket det. Det fungerade förr men inte nödvändigtvis längre.

Marknaden är vår viktigaste krisberedskap

I tider av kris efterfrågas ofta fler statliga ingrepp. Det vore ett stort misstag. Tvärtom är det marknaden vi har att tacka för att så mycket i samhället fungerar väl, även i en situation som denna.

Vardag i karantänens Italien

Igår beslutade Italiens regering att sätta hela landet i karantän för att stoppa spridningen av Coronaviruset. Beslutet innebär en rad restriktioner. Bland annat måste man hålla ett avstånd på minst en meter till andra personer – hur klarar italienarna det? Maria Jacky rapporterar inifrån Italien.

Brandförsvarets problematiska värdegrund

Två brandmän får skadestånd efter att ha nekats anställning hos Södertörns brandförsvarsförbund på grund av att de kritiserat arbetsgivarens värderingar i rekryteringsprocessen. Det är en värdegrund som förtjänar att ifrågasättas. Räddningstjänstens fokus på identitetspolitik och genus är ett problem.

Krisberedskap som underhållning

Sveriges Television har sent omsider upptäckt det vaknande intresset för krisberedskap i Sverige och låtit producera en dokusåpa med preppingtema. Lars Anders Johansson har sett ett underhållningsprogram som kanske kan få fler att öppna ögonen för samhällets sårbarhet.

26: Anders Lundwall: En svensk prepper

Vad är en prepper och vad preppar han för? Anders Lundwall driver en av Sveriges största preppingbloggar, En Svensk Prepper, och har tidigare intervjuats för magasinet Smedjan.

Värmeböljan påminner oss om behovet att prioritera

Den trygga tillvaro som vi har vaggats in i är en unik företeelse i människans historia. Värmeböljan och skogsbränderna är en påminnelse om att Sverige håller på att bli ett normalt land med normala förtjänster och normala problem – och att det är upp till politiken att prioritera dessa framför att lägga pengar på låtsasprojekt.

När det brinner i knutarna är brandbekämpning en tidsfråga

När det brinner i skog och mark är tid och avstånd avgörande faktorer. Därför är det problematiskt att Sverige inte införskaffade ett eget brandbekämpningsplan som kunde sättas in i ett tidigt skede. Experiment på 1990-talet visade att en sådan investering skulle ha varit samhällsekonomiskt lönsam. Att kommunerna flyttat räddningstjänsten från landsbygden till städerna försvårar också brandbekämpningen.

Alla uppgifter om att motståndet skall upphöra är falska

I händelse av krig förväntas svenskar bjuda motstånd till sista blodsdroppen. Faktum är att svenska staten inte ens kan kapitulera. Varje meddelande av sådan karaktär är nämligen att betrakta som falsk, enligt statens egen information till medborgarna. Detta oerhörda budskap har nyligen nått de flesta svenska hem i en liten informationsbroschyr.

Det är den som inte preppar som är den verkliga egoisten

Att inte förbereda sig på att klara sig själv vid en krissituation är att lägga ett stort ansvar på omgivningen. När fullt friska, kapabla vuxna inte har någon som helst personlig krisberedskap planerar de i själva verket att ta resurser i anspråk från dem som behöver dem bättre. Det är den som inte preppar utan åker snålskjuts på andra som är den verkliga egoisten.

Tunt om krisberedskap i tiden

Från att ha betraktats som suspekt har prepping och krisberedskap blivit ord på snart sagt allas läppar. Anna-Maria Stawrebergs Prepping är ännu en bok som surfar på preppingtrenden. Tyvärr gör det snäva formatet och den hårda redigeringen att innehållet känns tunt och rumphugget. Den som kan det minsta om krisberedskap får inte med sig mycket nytt.

”Det är Stockholm som ryker först”

INTERVJU MED EN SVENSK PREPPER. Stockholm är det sämsta stället att bo på vid en större samhällskris. Du bör alltid ha mat och vatten hemma så att du klarar dig minst fem dagar utan hjälp. I en tid då det säkerhetspolitiska läget ter sig allt allvarligare och myndigheterna får allt svårare att leverera den samhällsservice som skattebetalarna förväntar sig har fler börjat se om sin egen beredskap. För vissa har det blivit en livsstil. Smedjan har träffat Anders, en av Sveriges största preppingbloggare.

Myndigheten för samhällsskydd, beredskap och normkritik

MSB satsar 10 miljoner på att undersöka hur ”genusgrundade normer och maktrelationer” påverkar aktörer i en samhällskris. Det är bara toppen av det genusvetenskapliga isberget. Medan samhällets skydd och beredskap är minst sagt eftersatt, lägger MSB stora mängder energi på normkritik och genusteori.