Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Basakademin

Basakademin riktar sig till dig som är mellan 16 och 19 år och vill fördjupa din kunskap om ideologi, politik, skrivande och opinionsbildning. Under utbildningens gång kommer du att få lära dig om de borgerliga idéernas ursprung, och hur dessa idéer i dag tillämpas inom politiken och opinionsbildningen.

Basakademin är Timbros nyaste utbildning i ideologi, politik och opinionsbildning, och riktar sig till dig som är mellan 16 och 19 år. På utbildningen kommer du att få träffa likasinnade, lyssna på några av den svenska debattens mest framstående tänkare, och stöta och blöta idéer.

Innehåll

Utbildningen tar avstamp i ett historiskt perspektiv på de stora ideologiernas utveckling. Här får deltagarna fördjupa sina kunskaper om liberalism och konservatism, men även andra perspektiv som socialdemokrati och moderna ideologiska strömningar. Deltagarna kommer också få ta del av hur ideologierna tar sig uttryck i politiken i dag, samt få vässa sin penna och sina kunskaper i opinionsbildning.

Upplägg

Basakademin består av en termin och omfattar fem helgträffar (lördag–söndag). En del träffar kommer att vara digitala medan andra sker på plats i Timbros lokaler i Stockholm. Den första träffen äger rum i mars, och den sista i juni samma år. Under helgerna varvas föreläsningar med workshops och skrivövningar.

Till varje helg följer läsning av kurslitteratur, och uppgifter av olika slag. Samtliga deltagare får individuell feedback på alla inlämningsuppgifter. Utbildningen examineras sedan genom skrivandet av en essä.

Utbildningen avslutas med en studieresa till Köpenhamn (om smittläget och restriktionerna tillåter) under vilken deltagarna får besöka ledande tankesmedjor, tidningar, viktiga politiska institutioner och kampanjorganisationer.

Utbildningen kostar 500 kronor att gå. Då ingår litteratur, mat, boende och resor inom Sverige samt studieresan.

Ansökan till Basakademin är nu stängd. Välkommen att ansöka igen i höst!

Har du frågor om utbildningen? Hör av dig till rektor Catarina Kärkkäinen. Basakademin arrangeras av Timbro och leds av Catarina Kärkkäinen och Henrik Dalgard.