Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Stureakademin

Stureakademin är Timbros äldsta och mest mytomspunna utbildning. Sedan starten 2003 har över trehundra personer fått chansen att fördjupa sig i ideologi, praktisk politik och opinionsbildning för att utvecklas till välkända samhällsdebattörer och ledare inom politiken. Många av våra tidigare studenter jobbar idag som ledarskribenter, politiskt sakkunniga och riksdagsledamöter.


Stureakademin är en spetsutbildning med höga antagningskrav. Vi ställer höga krav på dig som deltagare och ger i gengäld ett mycket kvalificerat utbildningsprogram. Du förväntas närvara på alla utbildningens helger, läsa angiven kurslitteratur, ta aktiv del i diskussioner och lämna in uppgifter i tid.

Stureakademin är uppkallad efter Timbros grundare Sture Eskilsson

Det är på Stureakademin som morgondagens opinionsbildare, intellektuella, politiker, kulturskapare, forskare och företagare träffas. Den gemensamma nämnaren är ett grundmurat engagemang för ett friare samhälle. Den som går utbildningen är vanligtvis mellan 20 och 27 år och utbildningen kombineras med universitetsstudier eller jobb.

Alla som slutfört Stureakademin blir också erbjudna medlemskap i alumniföreningen, vars nätverk ger goda möjligheter att knyta många nya kontakter.

Utbildningens innehåll

Stureakademin har fått sitt namn från Timbros grundare Sture Eskilsson. Idén bakom Stureakademin var att fylla tomrummet mellan akademin och politiken och skapa ett politiskt universitet. Denna tanke lever kvar. Vi tar böcker, idéer och argument på allvar, samtidigt som vi är måna om samhällsrelevansen. Utbildningen kretsar kring ideologi, opinionsbildning och praktisk politik.

Historiska perspektiv på ideologiernas utveckling kombineras med fördjupningar i dagens idédebatter. Föreläsningar om hur opinionsbildning bedrivs kombineras med fördjupning i opinionsanalys. Praktiska skriv- och argumentationsövningar varvas med föreläsningar om hur politiska idéer genomförs i praktiken.

Upplägg

Utbildningen omfattar sex helger (fredag-söndag) i Stockholm med en avslutande studieresa till Washington D.C. i oktober/november. Den första helgen är i slutet av januari, den sista i september.

Under helgerna varvas föreläsningar med gruppövningar och seminariediskussioner. Totalt medverkar ett 40-tal föreläsare – akademiker, politiker och journalister.

Till varje helg hör en eller ett par skriv- och övningsuppgifter. Du får individuell feedback på alla inlämningsuppgifter. Examination på hela utbildningen sker genom en längre essä eller rapport i ett valfritt men relevant ämne.

USA-resa

En veckolång studieresa till Washington D.C. avslutar utbildningen. Vi besöker tankesmedjor, tidningar, politiska institutioner och kampanjorganisationer.

Deltagaravgift

Att gå Stureakademin kostar 1 000 kronor per termin. Då ingår litteratur, mat, boende och resor inom Sverige samt studieresan till USA.

Sök Stureakademin