Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Stureakademin

Stureakademin ger en unik möjlighet att fördjupa sig i ideologi, praktisk politik och skrivande. Du får som deltagare utvecklas som opinionsbildare och ledare inom politiken, med en fördjupad förståelse för politikens grunder. Många av våra tidigare studenter arbetar i dag som ledarskribenter, politiskt sakkunniga, riksdagsledamöter eller i näringslivet.

 

Stureakademin är Timbros spetsutbildning i ideologi, politik och opinionsbildning. Möt tänkare från hela det politiska spektrat, pröva dina argument och vässa dina tankar!

Sedan starten 2003 har över trehundra personer fått chansen att fördjupa sig i Stureakademin – många som i dag är ledarskribenter, politiskt sakkunniga, riksdagsledamöter eller i näringslivet.

Timbros grundare Sture Eskilsson

Innehåll

Under utbildningen kombineras historiska perspektiv på ideologiernas utveckling med fördjupningar i dagens idédebatter. Praktiska skriv- och argumentationsövningar varvas med föreläsningar om hur politiska idéer genomförs i praktiken. Många av de tyngsta personerna i svensk politik och opinionsbildning besöker Stureakademin som talare.

Upplägg

Stureakademin består av två terminer och omfattar sex långhelger (fredag–söndag) i Stockholm. Det första utbildningstillfället är i slutet av januari och det sista i september samma år. Under helgerna varvas föreläsningar med gruppövningar och seminariediskussioner.

Till varje helg hör en eller flera skrivuppgifter. Samtliga deltagare får individuell feedback på alla inlämningsuppgifter. Examination på hela utbildningen sker genom en längre essä eller rapport i ett valfritt relevant ämne.

Utbildningen avslutas med en studieresa till Washington D.C. med besök på ledande tankesmedjor, inflytelserika tidningar, viktiga politiska institutioner samt politiska kampanjorganisationer.

Alla som slutfört Stureakademin erbjuds medlemskap i Stures alumner, en förening som ger goda möjligheter att upprätthålla de relationer som skapats under utbildningen och att knyta nya värdefulla kontakter.

Utbildningen kostar 1 000 kronor att gå. Då ingår litteratur, mat, boende och resor inom Sverige samt studieresan till USA.

Ansökan

Stureakademin vänder sig huvudsakligen till personer mellan cirka 20 och 30 år. Bakgrunden hos deltagarna varierar, men de gemensamma nämnarna inkluderar en intellektuell öppenhet och diskussionsvilja, ett politiskt intresse och ett engagemang för ett friare Sverige.

Antagningsprocessen går till på följande sätt: Rektor ser till att alla ansökningar är kompletta. Därefter anonymiseras essäerna och läses av flera av Timbros seniora medarbetare som bedömer dem utifrån kvalitet, relevans och originalitet. Resultatet vägs sedan in i en samlad bedömning av de sökande, och de omkring tjugo mest lämpade erbjuds en plats på utbildningen.

Ansökan till Stureakademin 2024 är nu stängd. Välkommen att söka igen nästa år!