Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Stureakademin

Vill du lära dig mer om ideologi, opinionsbildning och politik? Då ska du söka Stureakademin. Utbildningen riktar sig till dig som är liberal eller borgerlig och mellan 20-27 år gammal. Under utbildningen varvas egna studier med föreläsningar med kända samhällsdebattörer och författare. Utbildningen avslutas med en veckas studieresa till politikens huvudstad Washington D.C.

”Studenterna i Stureakademin var smarta, trevliga och välartikulerade, men oj vad vi tyckte olika.”

Eric Sundström (S), rådgivare till Margot Wallström.

Om Stureakademin

I januari 2003 gick startskottet för Stureakademin. Ambitionen var att samla engagerade studenter och låta dem möta några av Sveriges bästa föreläsare och opinionsbildare. Utbildningen har sedan starten gått ut på att fördjupa det ideologiska intresset, kombinerat med kunskaper om praktisk politik och opinionsbildning.

Stureakademin är uppkallad efter Timbros grundare Sture Eskilsson.

Stureakademin erbjuder ett kvalificerat program som ställer höga krav på dig som deltagare, men som också ger mycket tillbaka. Stureakademin ger dig som har ett starkt intresse för ett friare Sverige en möjlighet att växa idémässigt och komma i kontakt med det nätverk av etablerade liberaler som Timbro är en del av.

Här träffas morgondagens opinionsbildare, intellektuella, politiker, kulturskapare, forskare och företagare. Den gemensamma nämnaren är engagemanget för ett friare samhälle. Programmets deltagare är mellan 20–27 år gamla, med några undantag. Utbildningen går utmärkt att kombinera med vanliga universitetsstudier eller jobb. Personer som gått Stureakademin har möjlighet att bli medlemmar i alumniföreningen, som har egen verksamhet och som ger en god möjlighet att knyta nya kontakter och bredda sitt nätverk.

Vad innehåller utbildningen?

Ideologi
Vi tar avstamp i ideologi – vår egen och andras. En djupdykning i liberalism, socialism, konservatism och nationalism inleder programmet.

Opinionsbildning
Syns du inte finns du inte. Hur vinner man gehör för sina idéer och sina förslag både kortsiktigt och långsiktigt? Grunden är att man kan formulera sig. Stureakademin erbjuder Sveriges bästa utbildning i konsten att kommunicera idéer. Kvalificerade föreläsningar, inlämningsuppgifter och individuell feedback till varje deltagare är ryggraden i utbildningen.

Praktisk politik
Hur hänger ideologi ihop med verklighetens politik? Vilka är morgondagens svåraste utmaningar? Ideologin ger oss inte svar, men viktig vägledning. Dagspolitiska diskussioner är alltid närvarande i Stureakademin.

Träffarna
Utbildningen omfattar sex helger mellan januari och oktober. Under träffarna varvas föreläsningar med gruppövningar och seminariediskussioner.

Hemuppgifter och examensarbete
Till varje helgseminarium hör en eller ett par skrivuppgifter. Examination sker genom en längre essä eller rapport i ett valfritt men relevant ämne.

USA-resa
En veckolång studieresa till Washington D.C. avslutar programmet. Vi besöker tankesmedjor, politiska institutioner, regeringsorgan och kampanjorganisationer.

Deltagaravgift
Att gå Stureakademin kostar 1000 kronor per termin. Då ingår resor inom Sverige, mat och boende och studieresan till USA.

Ansök nu.