Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Stureakademin

Stureakademin ger en unik möjlighet att fördjupa sig i ideologi, praktisk politik och opinionsbildning. Utbildningen ger dig som deltagare chansen att utvecklas som samhällsdebattör och ledare inom politiken och många av våra tidigare studenter arbetar idag som till exempel ledarskribenter, politiskt sakkunniga eller är riksdagsledamöter.

Stureakademin är en spetsutbildning med höga krav både för antagning och examination. I gengäld erbjuder vi ett mycket kvalificerat utbildningsprogram. Utbildningen har fått sitt namn efter Timbros grundare Sture Eskilsson. Det ursprungliga syftet var att fylla tomrummet mellan akademin och politiken och att skapa ett politiskt universitet. Sedan starten 2003 har över trehundra personer fått chansen att fördjupa sig i ideologi, praktisk politik och opinionsbildning och många av dem jobbar idag som ledarskribenter, politiskt sakkunniga och riksdagsledamöter.

Sture Eskilsson

Innehåll

Under utbildningen kombineras historiska perspektiv på ideologiernas utveckling med fördjupningar i dagens idédebatter. Praktiska skriv- och argumentationsövningar varvas med föreläsningar om hur politiska idéer genomförs i praktiken.

Upplägg

Stureakademin består av två terminer och omfattar sex långhelger (fredag-söndag) i Stockholm. Det första utbildningstillfället är i slutet av januari, det sista i september samma år. Under helgerna varvas föreläsningar med gruppövningar och seminariediskussioner. Totalt medverkar ett 40-tal föreläsare från politiken, akademin och journalistiken.

Till varje helg hör en eller ett par skriv- och övningsuppgifter. Samtliga deltagare får individuell feedback på alla inlämningsuppgifter. Examination på hela utbildningen sker genom en längre essä eller rapport i ett valfritt men relevant ämne.

Utbildningen avslutas med en veckolång studieresa till Washington D.C. med besök på ledande tankesmedjor, inflytelserika tidningar, viktiga politiska institutioner samt politiska kampanjorganisationer.

Alla som slutfört Stureakademin erbjuds medlemskap i Stures alumner, en alumniförening som i sin tur ger goda möjligheter att upprätthålla de relationer som skapats under utbildningen med också att knyta nya värdefulla kontakter.

Målgrupp

Stureakademin vänder sig till personer i åldrarna 20-27.

Kostnad

Utbildningen kostar 1 000 kronor/termin. Då ingår litteratur, mat, boende och resor inom Sverige samt studieresan till USA.