Stureakademin
Stureakademin är Timbros spetsutbildning i ideologi, politik och opinionsbildning. På utbildningen får du lära dig om ideologiernas grunder, möta tänkare från hela det politiska spektrat och utveckla dina argument.
Stureakademin ger en unik möjlighet att fördjupa sig i ideologi, praktisk politik och skrivande. Du får som deltagare utvecklas som opinionsbildare och ledare inom politiken med en fördjupad förståelse för politikens grunder.
Sedan starten år 2003 har närmare 400 personer fått chansen att fördjupa sig i Stureakademin. Många av dem är i dag ledarskribenter, politiskt sakkunniga, riksdagsledamöter, akademiker eller verksamma i näringslivet.
Innehåll
Under utbildningen kombineras historiska perspektiv på ideologiernas utveckling med fördjupningar i dagens idédebatter. Praktiska skriv- och argumentationsövningar varvas med föreläsningar om hur politiska idéer genomförs i praktiken. Många av de tyngsta personerna i svensk politik och opinionsbildning besöker Stureakademin som talare.
Upplägg
Stureakademin består av två terminer och omfattar sex långhelger (fredag–söndag) i Stockholm. Det första utbildningstillfället är i slutet av januari och det sista i september samma år. Under helgerna varvas föreläsningar med gruppövningar och diskussioner.
Till varje helg hör en eller flera skrivuppgifter. Samtliga deltagare får individuell feedback på alla inlämningsuppgifter. Examination på hela utbildningen sker genom en längre uppsats eller rapport i ett valfritt relevant ämne.
Utbildningen avslutas med en studieresa till Washington D.C. med besök på ledande tankesmedjor, tidningar, politiska institutioner och kampanjorganisationer.
Alla som slutfört Stureakademin erbjuds medlemskap i Stures alumner, en förening som ger goda möjligheter att upprätthålla de relationer som skapats under utbildningen och att knyta nya värdefulla kontakter.
Utbildningen kostar 1 000 kronor att gå. Då ingår litteratur, mat, boende och resor inom Sverige samt studieresan till USA.
Ansökan
Stureakademin vänder sig huvudsakligen till personer mellan cirka 20 och 30 år. Bakgrunden hos deltagarna varierar, men de gemensamma nämnarna inkluderar en intellektuell öppenhet och diskussionsvilja, ett politiskt intresse och ett engagemang för ett friare Sverige.
Antagningsprocessen går till på följande sätt: Vi ser till att ansökningarna är kompletta. Därefter anonymiseras essäerna och läses av rektorerna och flera av Timbros seniora medarbetare som bedömer dem utifrån kvalitet, relevans och originalitet. Resultatet vägs sedan in i en samlad bedömning av de sökande, och de omkring tjugo mest lämpade erbjuds en plats på utbildningen.
Ansökan till Stureakademin 2025 är nu stängd.