Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Smedjan

Borgerliga politiker vill ge EU mer makt - när det passar dem

Idag har det gått ett år sedan EU-valet. Vad EU bör besluta om är en grundläggande politisk fråga för unionen. Men tolkningen av vad som är gemensamma problem kan komma att påverkas av coronakrisen. Det menar Nils Karlsson, som har undersökt de borgerliga parlamentarikernas syn på subsidiaritetsprincipen.

Pessimismen är vår tids vattendelare

De senaste åren har pessimismen blivit allt mer blockskiljande. Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas väljare är mer bekymrade över samhällsutvecklingen, än de som sympatiserar med JÖK-partierna. Och pessimismen tycks öka...

KD:s hårda retorik är bara en fasad

STIG-BJÖRN LJUNGGREN SÖKER PARTIERNAS SJÄL, DEL 7. Ebba Busch Thor har givit Kristdemokraterna en ny förpackning, men innehållet är detsamma. KD är i själ och hjärta ett kristet välfärdsparti som vurmar för småföretagande, familj och solidaritet. Bakom den hårda retoriken värnar partiet fortfarande de mjuka värdena.

Högerväljarna är den nya mitten

Det är på högerkanten som den politiska kampen avgörs. Socialdemokraterna vann regeringsmakten men förlorade kampen om väljarna. Med en allt större grupp väljare som definierar sig själv som höger och minst fyra partier som gör anspråk på högerpositionen i svensk politik hårdnar kampen om högerväljarna.

KDU: Kristdemokraterna är visst ett högerparti

DEBATT: Kristdemokraterna är visst ett högerparti, skriver Hedvig Åkesson, vice förbundsordförande i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet i en replik till Smedjans Lars Anders Johansson. Lars Anders Johansson svarar direkt.

Kristdemokraterna måste våga bli ett högerparti

Kristdemokraterna seglar på högervinden i väljarkåren, men vågar de ta steget att bli ett högerparti? KD har profilerat sig i för högerväljare viktiga kulturfrågor, men står i de ekonomiska frågorna till vänster om sina forna allianskollegor. Kommer partiet att leva upp till högerväljarnas förväntningar?

Definitionen av en förrädare

Att kalla någon för en Judas, Brutus eller Quisling innebär inte ett förminskande av brotten hos de ursprungliga bärarna av dessa namn. Tvärtom innebär användningen av namnen som synonymer till förrädare i största allmänhet att minnet av de historiska förräderierna hålls levande.

Så vred KD debatten ur händerna på C och SD

Att Kristdemokraterna utmanar vänsterblocket på kulturområdet är välkommet. Ebba Busch Thor gör det som Moderaterna borde ha gjort för länge sedan. Med en borgerlighet som vågar ta debatten även i kulturfrågorna berövas Sverigedemokraterna ett av sina viktigaste säljargument, och den missvisande GAL/TAN-skalan kan begravas en gång för alla.

Det är dags för en man

Av 23 svenska jämställdhetsministrar har 19 varit kvinnor. Det är en helt oacceptabel könsbalans. I jämställdhetens namn är det hög tid för en man – och det borde bli en kristdemokrat. Bland Alliansens partier är Kristdemokraterna det parti som visat störst intresse för verkliga jämställdhetsproblem snarare än påhittade.

Kristdemokraterna och återuppståndelsen

Kristdemokraternas framgångar i valspurten är inte en slump, och har inte trollats fram ur en hatt. De är frukten av ett arbete som pågått i över tio år, och som resulterat i att partiet nu har självförtroende i flera av vår tids viktiga välfärdsfrågor. Johan Ingerö tar pulsen på valrörelsens största överraskning.

13: Johan Ingerö

Kristdemokraternas kris, vinster i välfärden och Reepalus bluff, vårdköer, män på BB och de bästa dödsmetallskivorna.

Därför fortsätter vi prata om ”alliansen”

Alliansen har dödförklarats många gånger. Socialdemokraterna förstod inte alls varför de borgerliga inte bara kunde gå skilda vägar och låta Stefan Löfven bygga upp ett hållbart mittensamarbete. Men alliansen är mycket mer än partiledarnas presskonferenser. Den kommer inte att upplösas i första taget.

Vad vill Kristdemokraterna i kulturpolitiken?

Roland Utbult är den frikyrklige trubaduren som blev riksdagsledamot för Kristdemokraterna. Han upplever att kKristdemokraterna har mest gemensamt med Centern och Liberalerna i kulturpolitiken, men vill att kulturpolitiken skall utgå från en kristen tradition.

KD mår bäst utanför bubblan

Plötsligt står Kristdemokraternas diverse motståndare i kö för att berätta för partiet hur de borde hantera sin valkampanj. Men det finns inga skäl att tro att de verkligen har partiets bästa i åtanke. Kristdemokraterna bör fortsätta gå sin egen väg, och ignorera mediebubblan.

KDU: ”Därför behövs ett starkt KD”

DEBATT. Alliansen behöver Kristdemokraterna för att bilda regering, och Sverige behöver Kristdemokraterna i en tid när alltför få tar strid mot radikalfeminism, värdenihilism och islamism, skriver KDU:s förbundsordförande Christian Carlsson.

Allt svårare att motivera KD:s existens

Kristdemokraterna är i en djup kris. Väljarstödet är tillbaka på 1980-talets nivåer. Paradoxen är att detta sker samtidigt som etiska och religiösa frågor tar större plats än någonsin tidigare i svensk debatt. Ska KD åter bli relevanta är det dessa frågor man behöver söka strid i, skriver Andreas Johansson Heinö.

KDU: Våga bryta fackens makt

I Sverige hålls alltför många människor tillbaka av en stelbent arbetsmarknad. Det som behövs är en våg av borgerlig jobbpolitik som kan skölja över svensk arbetsmarknad och bryta fackföreningarnas makt, skriver Christian Carlsson och Felix Arnstedt, förbundsordförande respektive arbetsmarknadspolitisk talesperson KDU.

1 2