
Det svenska medborgarskapet kastas mellan extremer
Starkare status för medborgarskapet blir en symbol för jämlikhet, sammanhållning och individualism.
Starkare status för medborgarskapet blir en symbol för jämlikhet, sammanhållning och individualism.
Jo – det finns en samband mellan den politik som förs och hur samhället utvecklas.
Ska verkligen svenska staten syssla med att ställa ut spelautomater på pizzerior?
Där samhällskontraktet brustit kan en aktiebolagsskola vara det enda som fungerar.
Det uppskruvade tonläget från ledande socialdemokrater visar på ett slående ointresse för väljarna.
Socialdemokraterna i Stockholms stad vill gå till val på progressiv fastighetsskatt och slopad valfrihet. Det är politik som pekar tillbaka till 1980-talet och är långt ifrån vad väljarna vill ha.
Den stundande valrörelsen och dess låga nivå är knappast ett undantag. Amanda Broberg påminner om Socialdemokraternas långa tradition av negativa kampanjer och smutskastning.
Barsebäcksverken rymmer en berättelse om politisk oförmåga och makthunger. Petter Birgersson skriver om ett land som en gång var världens modernaste, men där politiken svikit sitt grundläggande uppdrag.
Det nyvalda språkröret Märta Stenevis problem är att Miljöpartiet förvandlats till ett parti som väljarna, till och med i miljöpolitiken, uppfattar som irrelevant, skriver Fredrik Johansson.
Den svenska högern hade, precis som socialdemokratin, på 1930-talet helt tillägnat sig demokratins och det öppna samhällets principer.
Moderaternas nya förslag om att begränsa arbetskraftsinvandringen bygger på ett stort missförstånd kring hur arbetsmarknaden fungerar och riskerar att skada svensk ekonomi. I arbetskraftsinvandringsfrågan tycks M ha förlorat sin marknadsliberala kompass, skriver Caspian Rehbinder.
Efter sex år i regering med Socialdemokraterna behöver Miljöpartiet en nytändning. Partiets nya språkrör Märta Stenevi borde blicka mot Tyskland och Österrike när hon stakar ut partiets kurs framåt. Erbjud mer hopp och framtidstro och mindre skuld och skam, skriver Smedjans krönikör David Ahlin.
Allt talar för att vi kommer att få se ännu mer av polariserande retorik från Socialdemokraterna ju närmare vi kommer nästa val. Att utmåla motståndarna som demokratiskt opålitliga handlar både om maktpolitik och om den socialdemokratiska självbilden, skriver Smedjans krönikör Fredrik Johansson.
En kraftfull ekonomisk återhämtning krävs för att bryta utanförskapet och otryggheten som breder ut sig i Sverige. Förutsättningarna för en vändning är goda, men risken är att återhämtningen hålls tillbaka av dålig politik, skriver Smedjans krönikör David Ahlin.
Löftet om stärkt äganderätt för skogsägarna var avgörande för att Centerpartiet skulle stödja den rödgröna regeringen. Edvard Hollertz har läst den statliga skogsutredningen som presenterades i förra veckan, och konstaterar att den knappast lever upp till intentionerna. Tvärtom riskerar skogsägarna än en gång komma ut på den förlorande sidan.
Frågan om hur snabbt Sverige kan vaccinera befolkningen är just nu viktigare än något annat. Men klarar Sverige av att göra något riktigt snabbt, när det verkligen krävs? Går coronavaccineringen för långsamt lär det få politiska konsekvenser, skriver Smedjans krönikör David Ahlin.
Politiken har sina lustigkurrar, men humor är en svår konstform. Det gäller särskilt om man tänker sig humorn som ett redskap för att vinna väljarnas stöd, skriver Sofia Hallonqvist.
Sveriges två stora partier har båda tvingats försöka återupprätta sin trovärdighet i viktiga frågor, men har valt fundamentalt olika vägar. Moderaterna har varit öppna med begångna misstag, medan Socialdemokraterna låtsas som ingenting och skyller ifrån sig. Smedjans krönikör Fredrik Johansson ställer sig frågan om vad som krävs för att bli ett parti som väljarna litar på.
Efter tio år av uteblivna reformer behöver Sverige en regering som kan ge landet en ekonomisk nystart. Till den nystarten har Sverigedemokraterna lite av politiskt värde att tillföra. Det är dags att gamla alliansvänner börjar prata med varandra igen, skriver Smedjans krönikör David Ahlin.
Vad krävs för att förverkliga politik, vad behövs för att en regeringen ska klara av att definiera det politiska mittfältet och vad innebär systemet med fristående myndigheter och förbudet mot ministerstyre i praktiken? Det är några av de frågor Zebulon Carlander ställt till den förre statssekreteraren Irene Wennemo (S) som är aktuell med boken ”Politik på riktigt: Handbok för sociala ingenjörer”.