Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Smedjan

Har Sverige en röd linje i EU?

EU:s ledare har enats om den största utgiftsökningen i unionens historia. Bakom de hissnande summorna döljer sig också institutionella förändringar som leder EU bort från sitt liberala ideal. Sverige verkar…

Ge inte EU beskattningsrätt

Coronapandemin har återupplivat förslaget om att ge EU beskattningsrätt. Det skulle innebära en stor maktförskjutning till EU, och ske utan legitimitet från medlemsstaternas befolkningar.

Borgerliga politiker vill ge EU mer makt - när det passar dem

Idag har det gått ett år sedan EU-valet. Vad EU bör besluta om är en grundläggande politisk fråga för unionen. Men tolkningen av vad som är gemensamma problem kan komma att påverkas av coronakrisen. Det menar Nils Karlsson, som har undersökt de borgerliga parlamentarikernas syn på subsidiaritetsprincipen.

Lägg ner EU-parlamentet

EU-parlamentet saknar legitimitet och kontrollmakten är obefintlig. Därmed fattar parlamentet beslut utan att på ett effektivt sätt behöva stå till svars inför väljarna. Det är helt enkelt dags att lägga ner det.

Rösträtt utan frihet är inte nog

Inför EU-valet och den kvinnliga rösträttens jubileumsdag hördes många stora ord om vår demokratiska plikt och hur rösträtten är den viktigaste rättigheten vi har. Men det viktigaste är inte att vara en av flera hundra miljoner röstberättigade som bestämmer vem som ska bestämma över oss de kommande åren, utan de rättigheter vi har som skydd mot dem som bestämmer.

Pia Clerté: Så ser EU-valets kandidater på vapenfrågorna

DEBATT. Valet till Europaparlamentet närmar sig och för en stor grupp svenska väljare är vapenlagstiftningen central. Debattören och sportskytten Pia Clerté har skickat ut en enkät till partiernas tre toppkandidater och andra som förekommit i debatten. Här är sammanställningen av deras svar.

Därför förtjänar Liberalerna att åka ur Europaparlamentet

Liberalernas usla opinionssiffror innebär att partiet riskerar att åka ur Europaparlamentet. Det vore ett hårt slag för L att mista inflytande på den överstatliga nivå som de vurmar för, men i ljuset av deras bristande lyhördhet och nedlåtande inställning till EU:s medborgare vore det välförtjänt.

Föräldraledigheten ska inte EU-kvoteras

Enligt nya regler måste alla EU:s medlemsländer införa en pappamånad i föräldraförsäkringen. Visserligen kvoterar Sverige redan mer än unionen kräver, men indirekt drabbas vi också. Ju mer beslutsmakt som flyttas till Bryssel, desto mindre blir svenska medborgares chanser att påverka sin egen föräldraledighet.

Politiska partier som lärare undanbedes

Den bristande kunskapen om vad EU faktiskt gör är ett stort demokratiskt problem, och ansvaret delas mellan unionen själv, skolan och journalistkåren. De sista som bör axla lärarrollen och folkbilda om EU är dock de politiska partierna.

Fredrick Federley: C räds inte att driva C-politik

DEBATT. Christofer Fjellner har fel i att Centerpartiet inte vågar driva sin egen politik i riksdagen. I själva verket får Centerpartiet igenom mer C-politik i Januariöverenskommelsen än under de två mandatperioderna med Alliansregering, skriver Fredrick Federley (C). Christofer Fjellner (M) svarar direkt.

Christofer Fjellner: Våga stå för er politik

Samma partier som inte vågar driva sin politik i Sverige av rädsla för att ge inflytande åt ytterkantspartier, förhandlar med ytterkantspartier i EU – utan att svika sina värderingar. Politiker måste sätta sakpolitik före partipolitik, och våga stå för vad de gör.

Rädda tekniken från politiken

Förra veckans omröstning om upphovsrättsregler i Europaparlamentet är ett tecken på hur lagstiftare jobbar mot och inte med den tekniska utvecklingen. Samtidigt har både Sverige och EU ambitionen att vara världsledande kunskapsekonomier. De ambitionerna måste nu omsättas i handling om inte Europa ska bli ett innovativt bakvatten.

Folkhälsopolitik är folkförakt

Sverige är fortfarande ett av EU:s värsta länder när det kommer till att reglera medborgarnas livsstil, och Miljöpartiet särskiljer sig som ett av Europaparlamentets allra mest auktoritära partier på folkhälsoområdet. När politiker tar sig rätten att lägga sig i vad andra äter och dricker är det att dra det elitistiska föraktet för vanliga människor till sin spets.

Länkförbudet är ett lågvattenmärke för EU

EU-parlamentets utskott har godkänt kommissionens förslag att förbjuda länkar till nyhetssidor på sociala medier. Förslaget är så dåligt utformat att konspirationsteorierna nästan förefaller påkallade. Effekterna kan komma att bli djupt problematiska.

Det är lätt att vara generös med andras pengar

När EU-planerar att köpa europeiska 18-åringars lojalitet genom att dela ut tågluffarkort är det många som glömmer bort att pengarna kommer från medlemsländernas skattebetalare. Men inte nog med att det är ett oansvarigt hanterande av medborgarnas pengar, det är också osäkert om det räcker med ett interrailkort för att vinna de unga för EU.

Licens att vänta

VAPENDIREKTIVET DEL 2. Att få vapenlicens i Sverige tar tid. Det drabbar jägare och driver vapenaffärer i konkurs. Nu riskerar EU:s vapendirektiv att göra licenshanteringen ännu svårare. En grupp svenska tjänstemän, övertygade om att insatser mot lagliga vapen hjälper mot illegala vapen, stödjer direktivet.