Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Smedjan

Oppositionen måste försvara jägarna

Regeringen planerar ännu en gång att köra över riksdagsmajoriteten i jaktpolitiken. Om inte oppositionen förmår stå upp för den politik som det finns majoritet för i riksdagen riskerar försämringarna för svenska jägare att fortsätta, skriver Erik Lakomaa.

DEBATT: Magasinsregleringen drabbar fel personer

I ett försök att visa handlingskraft mot gängvåldet vill regeringen göra vapenmagasin licenspliktiga, men som så ofta i svensk vapenpolitik drabbas helt fel grupp. De som påverkas av licenskrav på magasin skulle inte vara de gängkriminella, utan idrottsutövare, som ofta själva är poliser eller militärer, skriver Tom Silverklo (C), regionråd i Jämtland Härjedalen.

Smedjans krönikör Erik Lakomaa utnämnd till årets eldsjäl

Smedjans krönikör Erik Lakomaa, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, har utsetts till Årets eldsjäl vid Svenska Jaktgalan. Han tror att hans artiklar i Smedjan om vapenlagstiftning kan ha bidragit till utmärkelsen.

Magasinsregleringen skapar problem men löser inga

Regeringens förslag om reglering av löstagbara magasin skapar inte bara problem för jägare och sportskyttar utan även för Försvarsmakten. Dessutom tycks regleringen syfta till att lösa ett problem som inte existerar. Polisen får redan idag beslagta kriminellas magasin.

Dambergs dimridåer

Regeringen vill försämra laglydiga vapenägares möjligheter till övningsskytte, för att ge allmänheten intryck av att agera mot det kriminella vapenvåldet. Samtidigt pågår en kampanj i medierna för regeringens linje i frågan.

Den ofrivilliga debattören

Sportskytte är en sport där man måste kämpa för sin rätt att få utöva den. Politikernas okunskap och Polismyndighetens aktivism hotar det svenska sportskyttet, helt i onödan. I vilken annan sport måste utövarna lägga mer energi på att försvara sporten än att träna och tävla?

Polisen ska bekämpa brott – inte handlägga licenser

Vapenlicenshantering eller inspektioner av idrottsanläggningar, som båda sköts undermåligt, är inte en del av polisens kärnverksamhet. Myndigheten skall givetvis ha full fokus på att bekämpa brott. Det är dags för våra politiker att renodla Polismyndighetens uppdrag.

Laglydiga får klä skott för kriminellas vapenvåld

Regeringen står handfallen inför ökande gängkriminalitet, skjutningar och sprängningar, och föredrar i stället att jaga laglydiga jägare och sportskyttar. Antingen är det dags för regeringen att byta fokus eller dags för Sverige att byta regering.

Så lurade regeringen landets jägare och sportskyttar

EU:s vapendirektiv håller på att implementeras i Sverige, men regeringens förslag innehåller betydligt strängare regler än vapendirektivet. Ändå påstår regeringen – felaktigt – att EU kräver det. Smedjan intervjuar forskaren Erik Lakomaa om ett djupt problematiskt lagförslag.

35: Pia Clerté

I veckans avsnitt av Smedjanpodden träffar Smedjans redaktörer Lars Anders Johansson och Blanche Jarn den dynamiska sportskytten Pia Clerté. Clerté är flerfaldig svensk mästarinna i flera sportskyttegrenar och har i flera år engagerat sig i den offentliga debatten kring vapenlagstiftning och skytte.

Så införs vapenlagarna bakvägen

Trots att inget parti någonsin har gått till val på strängare vapenlagar har vapenlagstiftningen skärpts årtionde för årtionde. Aktivistiska tjänstemän driver fram strängare lagar utan att väljarna får möjlighet att ta ställning till dem – men efter valet 2018 är det annorlunda. Om M, KD, C och SD håller sina löften kan vapenlagstiftningen till slut komma att röra sig i en sundare riktning.

2: Första maj, valkompasser, faktagranskning och vapenlagstiftning

I andra avsnittet av Smedjanpodden diskuterar Smedjans redaktörer Lars Anders Johansson och Blanche Jarn vad som är poängen med att demonstrera på första maj. Är det verkligen rimligt att arbetarrörelsen har en egen helgdag? Och om de nu skall ha det, varför stal marxisterna dagen från anarkisterna?

DEBATT: Vapenamnestin gör ingen nytta

DEBATT. I ett försök att komma till rätta med tungt beväpnade brottslingar genomför Polismyndigheten snart en vapenamnesti. I själva verket är det snarast plakatpolitik i syfte att stärka myndighetens agenda, än ett sätt att på riktigt lösa problemet med beväpnade kriminella.

När polisen inte kan försvara utsatta grupper måste de få försvara sig själva

En beväpnad självförsvarsrörelse för HBTQ-personer drar till sig uppmärksamhet i USA. I Sverige är det däremot i praktiken aldrig tillåtet för en privatperson att bära vapen i självförsvarssyfte. Vi är hänvisade till en överansträngd ordningsmakt – trots att lagen egentligen ger oss rätt att bära vapen för självförsvar.

Sportskyttets framtid avgörs i domstol

Ett rättsfall i högsta förvaltningsdomstolen kan avgöra det svenska sportskyttets framtid. Tjänstemän hos Polismyndigheten försöker frånta civilsamhället rätten att bestämma vilka vapen som är lämpliga för sportskytte. I värsta fall kan de lyckas uppnå rättsligt vad de misslyckats med politiskt: Att hindra sportskyttar från att använda halvautomatiska gevär.

Så rundar tjeckerna EU:s vapendirektiv

Med en ny vapenlag som gör privata vapenägare till en del av totalförsvaret, rundar det tjeckiska parlamentet EU:s nya vapendirektiv. När debatten om den inhemska implementeringen av direktivet nu börjar i Sverige bör frihetligt sinnade politiker inspireras av det tjeckiska exemplet.

Fokusera på de verkliga vapenbrottslingarna

En man som dömts för upprepade trafikförseelser förlorar sina vapenlicenser. En äldre kvinna som inte kommit sig för att överlämna sin döde makes jaktbössa till polisen åtalas för vapenbrott. Rättsväsendet är drakoniskt mot lagliga vapenägare, medan illegala vapenägare kommer undan med mängdrabatt.