Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Stämpelskatt

Stämpelskatten är en transaktionsskatt man måste betala om man köper eller belånar fastigheter.

Stämpelskatten betalas med 1,5 procent av köpeskillingen när en privatperson köper en fastighet. När ett företag köper en fastighet är skattesatsen 4,25 procent, men om fastigheten ligger i ett bolag som sedan säljs behöver stämpelskatt inte betalas. Även vid belåning (inteckning) av fastighet måste stämpelskatt betalas. Skatten är då 2 procent av lånebeloppet.

Den som exempelvis köper en villa för 5 miljoner och tar upp ett lån på 4 miljoner betalar 155 000 kronor i stämpelskatt. Bor personen i huset i tio år motsvarar stämpelskatten en kostnad på 1 300 kronor varje månad i tio år.

Stämpelskatten är en ren transaktionsskatt som inte har något med statens administrationskostnader att göra. För att täcka dessa tar Lantmäteriet ut expeditionsavgifter när en fastighet överlåts eller intecknas.

Den som säljer en bostad som gått upp i värde måste också betala kapitalinkomstskatt på reavinsten.

Många nationalekonomer anser att stämpelskatten bör avskaffas, eftersom den minskar rörligheten på bostadsmarknaden.

Juridiskt

Bestämmelserna finns i lagen om stämpelskatt vid inskrivningsmyndigheter.

Lär dig mer om skatter

Boken Allt du behöver veta om skatter förklarar lättförståeligt hur marginalskatter, arbetsgivaravgifter, moms, miljöskatter och bolagsskatt fungerar.