Catarina Kärkkäinen är programansvarig för borgerlig idéutveckling och rektor för Stureakademin.


Biskoparna har inte i gruvan att göra
Motståndet mot en planerad järnmalsgruva utanför Jokkmokk är ytterligare ett exempel på vänsterpolitiseringen av Svenska kyrkan.

Sverige förtjänar inte fler som Vilks
En vecka efter dödsbeskedet dröjer sig känslan kvar: Sverige har inte gjort sig förtjänt av konstnärer som Lars Vilks.

Liberalism och konservatism är inte varandras fiender
Redan nu finns konturerna av ett gemensamt projekt mellan liberalism och konservatism.

Gemenskap under press
Aneby präglas av samarbete, men också bekymmer med ekonomi och integration. Catarina Kärkkäinen åker tillbaka till sin hemort och ser hur Sveriges problem yttrar sig även där.

Även i krisen har friheten ett värde
Sverige börjar se slutet på pandemin, och bokslutet visar att friheten borde värderas högre. Hinder och tvång är värre än andra risker, och nu är det dags att röja undan dem.

Haveri av regeringen att kyrkorna är stängda
Frihetsinskräkningarna som pandemilagen innebär har inte motiverats tillräckligt av regeringen. Det blir särskilt tydligt vad gäller de hårdare och godtyckliga restriktionerna för trossamfund.

Liberalism kan inte vara allt som är gott
Den liberala demokratin är tänkt att begränsa folkviljan, men också kanalisera den, även i frågor om identitet, migration och europeiskt samarbete. Om definitionen av den liberala demokratin blir för bred…

Vänsterpartiet gjorde aldrig upp med kommunismens idé
Vänsterpartiet har valt ny partistyrelse, som i sin tur har valt nytt verkställande utskott. Till vice ordförande valdes Ida Gabrielsson – som under förra veckan uppmärksammades för sitt uttalande från 2005 i samband med att hon föreslogs till ordförande för Ung Vänster.

Staten måste fungera
Mer än halvvägs in i mandatperioden behöver borgerlighetens alternativ vara en både starkare och smalare stat, skriver Catarina Kärkkäinen och Svend Dahl i samband med Smedjans nylansering.

Individuell frihet behövs också i coronapolitiken
Ilskan som riktats mot flera ministrar och myndighetsföreträdare efter julshopping och resor är både förståelig och berättigad. Men Stefan Löfvens, Morgan Johanssons och Dan Eliassons agerande visar också någonting annat:…

Konservatismen kan vara punk, men inte omstörtande
Konservatismen behöver varken vara mesig eller sakna styråra, men den bör vägledas av en försiktighetsprincip. Det verkar vara en insikt som saknas hos konservatismens självutnämnda punkare, skriver Smedjans redaktör Catarina…

130: Frankrike och terrorn
”Reaktionerna är mer kraftfulla än tidigare eftersom lärarna är revolutionens barn, som står för kunskap och framtid”, säger Jan-Olof Bengtsson i veckans avsnitt om den franska politiken och vad som…

128: Vad krävs för ett regeringsskifte?
En majoritet av väljarna vill se ett regeringsskifte. Men för att lyckas bilda regering måste Moderaterna samla en bredare väljarkoalition än idag, konstaterar David Ahlin, kommunikationsrådgivare och opinionsanalytiker, i ett samtal med Svend Dahl och Catarina Kärkkäinen.

Fredrik Kärrholm: Gangsterkulturen brutaliserar våldet
Bombattentat och skottlossningar är bara delar av den nya kriminalitet som också innebär vittnen som skräms till tystnad och våldsamma hämndaktioner mot poliser. Fredrik Kärrholm tror att det blir svårt att vända utvecklingen, men menar samtidigt att det kan göras utan större inskränkningar av medborgerliga fri- och rättigheter.

127: Vad krävs för att stoppa gangstervåldet?
”För att vi ska slippa ta till drakoniska åtgärder i ett förvärrat läge behöver vi kraftiga åtgärder, skärpta straff och fler poliser i dag”, säger polisen Fredrik Kärrholm i ett samtal om den nya brottsligheten med Catarina Kärkkäinen och Adam Danieli.

126: ”Budgeten är januariöverenskommelsen på syra”
Resultatet av en förhandling mellan fyra partier med olika viljor och utan budgetrestriktioner. Det säger Fredrik Johansson, kommunikationsrådgivare och opinionsbildare, om den historiska budget som regeringen lämnat till riksdagen.

125: ”Arbetslinjen gick förlorad i migrationen”
”Migrationsfrågan kokar nu ner till en höger–vänster-fråga om bidragssystem och arbetsmarknad”, säger Svend Dahl i veckans avsnitt av Smedjanpodden med Oliver Rosengren, Romina Pourmokhtari och Catarina Kärkkäinen.

124: Så blir den politiska hösten
”Socialdemokraterna riskerar många LO-väljare om man låter Miljöpartiet bestämma”, säger Widar Andersson, chefredaktör på socialdemokratiska Folkbladet, i en diskussion om trygghet och integration.

Negativ yttrandefrihet går före positiv religionsfrihet
För fem år sedan efter attentatet mot Charlie Hebdo svor vi på att stå upp för yttrandefriheten. Ingen har ännu argumenterat övertygande om varför gränsen skulle dras mellan att göra satir av profeten Muhammed och att bränna en koran. Catarina Kärkkäinen analyserar rättighetsargumenten i debatten.

123: Århundradets frihetliga skattereform
”Det finns flera saker i januariöverenskommelsens skattereform som är direkt motsatta”, säger Jacob Lundberg i veckans diskussion om skatterna och nästa skattereform, med Björn Hasselgren, Svend Dahl och Catarina Kärkkäinen.

Mina vänner funderar på att flytta från Sverige
Fler än någonsin tycker att utvecklingen i landet går åt fel håll. Om Sverige fortsatt ska vara ett attraktivt land att leva och bo i behöver kärnstaten återupprättas.

122: Skatteslöseri med 3 000 kommunikatörer
”Om någon sade att kriminaliteten var hög i Botkyrka skulle man ladda på med motargument”, säger Sakine Madon, politisk chefredaktör på Upsala Nya Tidning, i veckans avsnitt om svenska kommuners kommunikationssatsningar.

121: En ny borgerlig reformagenda
Hur borde reformagendan för ett borgerligt regeringsalternativ inför valet 2022 se ut? Vad kan partierna lära av tidigare framgångsrika framgångsrika borgerliga regeringar och hur skiljer sig dagens samhällsproblem från de som exempelvis alliansregeringarna behövde hantera? Det diskuteras i veckans avsnitt av Smedjanpodden med Mikael Sandström, Martin Tunström, Svend Dahl och Catarina Kärkkäinen.

120: Brott och straff – hur skipar vi rättvisa?
”Sverige saknar en genomtänkt syn på skuld hos gärningsmannen”, säger Per Claréus, biträdande kanslichef vid Moderaternas riksdagskansli och tidigare domare på Svea hovrätt, i veckans diskussion om brott och straff.

Borgerligheten måste återupptäcka sin reformiver
Det är hög tid att hitta tillbaka den ideologiskt förankrade reformiver som under framgångsrika perioder utmärkt svensk borgerlighet. Smedjans redaktion sammanfattar lärdomarna från sommarens essäserie om hur vi går från den stora staten till det starka samhället.

119: ”Det blir en jobbig höst för regeringen”
Under hösten väntas konfliktnivån i politiken åter öka efter vårens borgfred. Vilka politiska strider väntar? Och hur går det för januariöverenskommelsen? Det diskuteras i veckans avsnitt med Adam Danieli, Henrik…

118: Framtiden för EU och Sverige
”Vi kan inte återkommande hamna i situationen att stora länder i Europa inte har ordning på sina marknader och ekonomier”, säger Gustaf Reinfeldt i dagens diskussion om EU:s långtidsbudget och…

117: Moderat splittring eller samsyn?
”Ska man förstå Moderaterna ska man förstå att det är ett parti som bildades för att stoppa radikalismen”, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren i en diskussion om liberalismens och konservatismens förhållande.

116: Migrationskommitténs misslyckande
”Vi har en politik som ingen kan förklara varför den blir som den blir. Sedan 2015 har vi duckat för de större frågorna och avvägningarna i migrationspolitiken”, säger Adam Danieli…

115: Återupprätta nattväktarstaten
”Tänk om 10 000 fler poliser inte hjälper”, säger Per Gudmundson i veckans avsnitt om nattväktarstaten och försvaret av medborgarnas frihet och säkerhet.

114: Skatteslöseri i miljardklassen
Sveriges nationalarena för simidrott kommer bli en miljardsmäll för skattebetalarna. Hur gick det till när Eriksdalsbadet fick eftersatt underhåll, konstruktionsfel och uteblivna besiktningar?

Folk vantrivdes i Palmesamhället
Nostalgin hos den socialdemokratiska vänstern ger skäl att påminna: Sverige var på 1980-talet ett land i vilket människor kände vanmakt och välfärden inte levererade enligt löfte.

113: ”Statsministern kan uppenbarligen inte läsa innantill"
Regeringen blåser upp till strid om las-utredningen. Är coronakrisen omständigheten som räddar regeringen från att bli fälld? Eller kommer de liberala stödpartierna slutligen får nog? Och vad väntar då vid valet 2022?

112: Palmemordsavsnittet
Borgerlighetens främsta privatspanare berättar allt om mordet på Olof Palme och vad som gick fel under utredningens gång. Var det dysfunktionaliteten i det socialdemokratiska maktsamhället som blev dess fall?

Slutet för Hongkongs frihet?
När det kinesiska ledarskapet försöker driva igenom den nya säkerhetslagen vore det önskvärt att Europa slöt upp jämte USA. Hela världen blir fattigare om detta är slutet på Hongkongs frihet.

111: ”De intellektuella ser krisen som sitt krigstillstånd”
Staten växer och ekonomin går sämre under krisen. Går det att vända utvecklingen när pandemin är över, eller riskerar inskränkningar och socialiseringar att bli ett permanenta tillstånd?

Coronakrisen flyttar ned oss på politikens behovstrappa
För vänstern är krisen ett tillfälle att förverkliga sina idéer om större statliga grepp om ekonomin och i förlängningen inskränkningar av människors frihet. Men vilket projekt väntar för borgerligheten? Och vad är dess svar i debatten om statens uppgifter? Svend Dahl och Catarina Kärkkäinen siar om framtiden och berättar om några av de kommande artiklarna på Smedjan.

FMSF: Två år med Trumpdoktrinen
Efter två år i med Donald Trump i Vita huset har ett attitydskifte skett i amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik. Även om han väljs bort nästa år kommer han att ha satt sina spår – inte så mycket i relationen till Ryssland som i förhållandet till Kina och synen på allianser.

FMSF: Fyra procent till försvaret
Svensk frihet och demokrati förtjänar ett starkt försvar. Då räcker varken den nuvarande försvarsbudgeten eller de två procent av BNP som de borgerliga partierna föreslagit. Fyra procent av BNP borde gå till försvaret – till en början, skriver Catarina Kärkkäinen och Sten Storgärds, FMSF.