Tobias Samuelsson är f.d. redaktör på Smedjan.
När Sverige gjorde sig beroende av Cementa
De som i dag drömmer om skapandet av europeiska industrijättar borde läsa om 1973 då Sverige fick cementmonopol på socialdemokratiskt initiativ.
Ingen tåginvestering är för dålig för Vänsterpartiet
EU-kommissionen har stoppat det planerade statsstödet till godstågsjätten Green Cargo.
Så blev finska Miljöpartiet ett parti för kärnkraft
De gröna har lämnat två regeringar över kärnkraften. I dag vill partiet bygga ut den.
Hybrit – eller hybris?
I norra Sverige talas det om en industriell renässans. Men det fossilfria stålet är också en renässans för aktiv industripolitik som väntas kräva hälften av Sveriges nuvarande elproduktion.
Skogspolitiken avgjordes i Bryssel – då skolkade Baylan
Efter att EU:s skogsstrategi presenterades har jordbruksministrarna mötts vid fyra tillfällen, men Ibrahim Baylan har missat vartenda möte.
Där S bekämpar segregation – med Engelska skolan
Debatten om friskolorna har blivit allt mer oförsonlig. Smedjans Tobias Samuelsson åkte till Eskilstuna för att försöka hitta nyanserna i friskoledebatten.
Skattepengar till influencers ska få dig att välja ekomärkt
Regeringen avsätter allt mer pengar till allt kreativare åtgärder för att få konsumenter och lokalpolitiker att välja ekomärkt.
En annan del av Sossesverige
I Smedjans sommarserie besöker Tobias Samuelsson en klassisk arbetarstad där det socialdemokratiska styret går sin egen väg.
Skattemiljonerna som finansierar Hyresgästföreningen
Miljonerna strömmar från Stockholms stads skattebetalare till Hyresgästföreningen, visar Smedjans granskning.
Miljöpartister stoppar vindkraft lokalt
I vindkraftsfrågan blottas de stora målkonflikterna i såväl Miljöpartiet som i miljödebatten i stort.
1 318 vindkraftverk stoppade av veto – ”Politiken har varit naiv”
Företag som investerar i vindkraft tar stora risker. Kommuner kommer in sent i processerna, och kan lägga in veto utan motivering eller möjlighet till överklagan.
Vargpolitiken lämnar människor maktlösa
Den nya vargpolitiken var tänkt att flytta besluten närmare människor, men har i stället blivit en krutdurk för misstro gentemot politik och myndigheter.
Någon annan betalar chefernas miljonlöner
Hyresgästföreningens medlemsavgifter räcker inte ens till de anställdas löner, men ett större problem än regionchefernas villaägande och miljonlöner är kollektivanslutningen av icke-medlemmar. Till en tredjedel finansieras Hyresgästföreningens politiska agenda och…
Med grytor och kastruller mot regeringen
Varje dag klockan 15 gör restaurangpersonal runtom i Sverige oväsen med grytor och kastruller. De ifrågasätter inte att det behövs smittskyddsåtgärder, utan vill bara ha det stöd som de har utlovats av regeringen. Annars väntar en konkursvåg utan dess like, skriver Tobias Samuelsson och Emanuel Örtengren.
Den okända historien om Skellefteåhalsduken
Skellefteåhalsduken är inte bara en historia om en okänd man som deltog i stormningen av Kapitolium, men också om en kommun som tagit platsmarknadsföring till nästa nivå. Under det senaste…
Landsbygdspolitiken behöver storstädas
När mer pengar till landsbygdsprogrammet presenterades innan jul såldes det in som en satsning på svensk livsmedelsproduktion. I verkligheten betalar Jordbruksverket – namnet till trots – ut väsentliga summor till…
Landsbygdspolitikens guldgrävare
Programmet för ”lokalt ledd utveckling” ska bidra till jobb och tillväxt i gles- och landsbygd, men när Jordbruksverket insåg att det beslutade jobbmålet aldrig skulle infrias, då ändrades det. Smedjan…
En pinot noir to go, tack!
En vinbar i Växjö väckte i våras nationell uppmärksamhet när den med kommunens godkännande började med hemleveranser av mat och vin. Kritiken lät inte vänta på sig, men kommunen har stått pall. När nya restriktioner nu slår med full kraft mot restaurangbranschen, väcks frågan om fler borde följa Växjös exempel – eller låtas gå längre än så.
Så skyddar sekretessen assistansbedragarna
Antalet arbetstillstånd inom personlig assistans har ökat kraftigt och fusk och utnyttjande har följt i dess spår. Myndigheterna har inlett nya samarbeten som lett till stoppade utbetalningar, men chefen för…
Regeringens förtäckta räddningspaket till godsjätten
I maj var det olagligt enligt regeringens rådgivare, men i höstbudgeten lades räddningspaketet till godstågsjätten fram som miljösatsning. Smedjan har granskat miljökompensationen som skräddarsyddes i Regeringskansliet för att kunna rädda Green Cargo och runda EU:s statsstödsregler. Konkurrenten Hector Rail talar om ett dråpslag mot branschen och är beredd dra regeringen inför EU-domstolen.
Välfärdsfrågan som migrationskommittén duckade
När Morgan Johansson (S) överlämnade migrationskommitténs förslag fanns inga spår av kvalificering till välfärden, men allt fler öppnar för en större bidragsreform som bär på spår av idéer som diskuterades efter 90-talskrisen. Smedjan har talat med politiker, ekonomer och fackförbund om hur hårdnackat Socialdemokraternas motstånd egentligen är – och vad som händer efter migrationskommittén.
Varför ska friskolor omfattas av offentlighetsprincipen – men inte Systembolaget?
Offentlighetsprincipen är en svårslagen murbräcka mot korruption, slöseri och allehanda maktmissbruk. Mycket talar för att det vore klokt att även låta den omfatta friskolor, men fler borde ifrågasätta det rimliga i att statliga företag som Systembolaget, som har en historia av mutskandaler, helt slipper undan medborgarnas insyn.
Kommunikatörerna har tagit politikernas roll
Kommunikatörerna tar över kommunernas förvaltningar. I Göteborg är de 253 stycken – men vad jobbar de med och varför satsar så många kommuner så mycket på att nå ut? Smedjan har gått igenom stadens jobbannonser, talat med kommunikationsforskare och demokratiutredare om en utveckling som väcker frågor om var politikerna tog vägen – har kommunikatörerna tagit deras plats?
Politikernas svar: ”Det är chockerande”
Smedjan har i två reportage granskat Eriksdalsbadet och Stockholms stads fastighetsförvaltning. Det är en historia om konstruktionsfel, uteblivet underhåll, djupgående organisationsbrister och kritiska revisorer. Nu svarar de ansvariga politikerna, fastighetsborgarrådet…
Stockholm sparade in på underhållet – nu prickas politikerna av revisorerna
Fastighetsnämnden har inte förvaltat stockholmarnas skattemedel på ett effektivt sätt. Revisorerna menar tvärtom att den brustit i sådan omfattning att de riktar en anmärkning efter väsentliga brister i den interna kontrollen. Och när nämnden fick sparkrav – då var det planerat underhåll av idrottsanläggningar som Eriksdalsbadet som fick stå tillbaka. Smedjan har talat med revisorerna och fastighetsdirektör Anders Kindberg.
Smedjan granskar: Eriksdalsbadet – 20 år och redan kaputt
Betongen vittrar, bassängerna läcker och det regnar in genom taket. Det här är historien om hur Sveriges nationalarena för simidrott blev en miljardsmäll för skattebetalarna. Om spruckna OS-drömmar, uteblivet underhåll och sent påkomna men ödesdigra misstag.
Försörjningsstöd går till medlemskap i Hyresgästföreningen
Hyresgästföreningen vill att kommunerna ska finansiera medlemsavgifterna för mottagare av försörjningsstöd. Det går emot Socialstyrelsens rekommendationer. Trots det betalar flera stora kommuner ut extrastöd för medlemskap i Hyresgästföreningen visar Smedjans granskning – ibland utan politikers vetskap.
En trotskist avsatt – 93 kamrater kvar
Hyresgästbasen i Västsverige har blivit utesluten, men den politiska maktkampen fortsätter. Samtidigt avslöjas miljonrullning till Hyresgästföreningen från de kommunala bostadsbolagen i Göteborg – som inte ens vet vart pengarna tar vägen.
Hyresgästföreningen revolutionärerna
Går det att enda dagen representera ett revolutionärt parti och andra dagen företräda Hyresgästföreningen? I Västsverige drömmer regionordföranden om att Hyresgästföreningen ska bli en kamporganisation. Nu är han satt i frysboxen av förbundet, men inte för att han är trotskist, utan efter anklagelser om ekonomisk misskötsel.
Hyresgäströrelsen representerar inte alla hyresgäster
I Trollhättan finansierar det kommunala bostadsbolaget Hyresgästföreningens anställda och verksamhet. Kommunen menar att det handlar om att understödja hyresgästernas engagemang, men Hyresgästföreningen representerar bara sina egna medlemmar. Nu tvingas även boende som inte delar hyresgäströrelsens politiska agenda betala för den.
Special: Hyresgästföreningen och kommunal korporativism
Extrainsatt avsnitt! Om Hyresgästföreningen, kommunal korporativism och om mannen som bestämde sig för att utmana systemet. Vi pratar med Smedjans Tobias Samuelsson som granskat ett allmännyttigt bostadsbolag som går ett särintresses ärenden. Varför finns det inga konkurrenter till Hyresgästföreningen? Och hur går man tillväga för att som hyresgäst förhandla sin egen hyra?
Han utmanar Hyresgästföreningens monopol
Går det att starta en konkurrerande hyresgästorganisation? Efter en infekterad hyresstrid gjorde Shorsh Ali i Trollhättan ett försök. Men att utmana Hyresgästföreningens ställning visade sig lättare sagt än gjort. Särskilt som det kommunala bostadsbolaget sponsrar Hyresgästföreningens verksamhet och betalar anställdas löner.
”Låginkomsttagare drabbas hårdast av vårdköerna”
Kömiljarder, vårdgarantier och utökade öppettider – det råder ingen brist på åtgärder för att korta vårdköerna, men ändå består de. Politiker oavsett färg talar för mycket om målbilder och detaljstyrning, menar AT-läkaren Isac Riddarsparre som är aktuell med en forskningsöversikt om hur vi kan få rätsida på en krisande primärvård.
Påtvingad laddningsstandard hämmar innovation
Om Europaparlamentet får bestämma finns ska alla mobiltillverkare tvingas använda samma standard för laddare. Det är ett sällsynt dåligt förslag som utan tvekan skulle hämma innovation och teknikutveckling, men trots det röstade bara parlamentariker från tre svenska partier emot.
Småföretagarnas oväntade förkämpe, Jan Guillou
Efter att Jan Guillou åkte dit i en skatterevision gäller plötsligt inte tidigare utfästelser om skatteplanering för så hög skatt som möjligt. Om än oväntat, vore det välkommet om hans nyfunna intresse för företagens villkor kunde bidra till att återuppväcka en insomnad skattedebatt.
Klimatgycklarna är bara toppen på isberget
Gyckelföreställningar skulle få västmanlänningarna att ställa om och för det fick Förbundet Agenda 2030 investeringsstöd inom ramen för Klimatklivet. Det är parodiskt, men skymmer lätt Klimatklivets stora problem som är glädjekalkylerna.
Malmö sponsrar instagrammare och du betalar
Betalda cykelturister, såpoperor på Youtube och stora idrottsmästerskap – det råder knappast någon brist på kreativitet i kommunernas marknadsföring. Allt för ofta slutar det dock i kostsamma historier, men skatteutjämningen garanterar att någon annan betalar.
Arenadrömmar till högt pris
Det mest påkostade badhuset i södra Sverige byggs för att locka turister och nya invånare till Kristianstad, men fromma förhoppningar om att sätta kommunen på kartan slutar oftast i spruckna drömmar.
Arenakrav tvingar fram kommunala högriskprojekt
Fotbollsklubbar som avancerar till allsvenskan kan bli kostsamma historier för skattebetalarna. När nya arenor ska byggas eller upprustas utifrån högt satta anläggningskrav på sittplatser, VIP-stolar och representationsrum skickas notan till kommuner – som sällan vågar bestrida dem.
Viktor Orbáns guldgossar och kritikerna som tystnade
DET NYA UNGERN, DEL 3. Makten över medierna går genom reklamen – åtminstone i Ungern. Regeringen vill stödja inhemsk media, men kritiker menar att regeringen i själva verket finansierar politiskt lojala mediemoguler samtidigt som oppositionella medier dukar under.
”Europa har en akademisk frihetskris”
DET NYA UNGERN, DEL 2. Centraleuropeiska universitetet, med band till filantropen George Soros, håller på att flytta från Ungern. Ett försök att skapa en rättvisare juridisk spelplan, eller en inskränkning av den redan hotade akademiska friheten? Tobias Samuelsson har träffat parterna i konflikten.
När Orbán tappade greppet om Budapest
DET NYA UNGERN, DEL 1. Förra månaden led Viktor Orbán sitt största valnederlag på ett årtionde. I borgmästarvalet i Budapest blev den ungerska regeringens korruption frågan som lyckades ena miljöpartister, liberaler och högerextrema i sitt motstånd mot regeringspartiet Fidesz.
Ulf Kristersson: ”Det finns ett borgerligt politiskt projekt”
För tjugo år sedan var Ulf Kristersson en pådrivande kraft bakom strävandena att få de borgerliga partierna att närma sig varandra. I dag tror han fortfarande på ett gemensamt borgerligt projekt, de nuvarande samarbetssvårigheterna till trots. Tobias Samuelsson har träffat Moderatledaren för Smedjans räkning.
Alla med hyresrätt betalar för Hyresgästföreningens whiskeyprovningar
Hyresgästföreningen bjuder sina högavlönade medlemsvärvare på whiskeyprovning i Dublin och hundspannsturer i Kiruna. Det är inte bara medlemmarna som tvingas betala; alla med en hyresrätt betalar en dold avgift till föreningen varje år. Inte konstigt att Hyresgästföreningen månar så mycket om det rådande systemet.
Därför borde du fira nationaldagen
Midsommar brukar hyllas som den ”riktiga” svenska högtidsdagen, men underskatta inte nationaldagen. Firandet av de svenska institutionerna – demokratin, grundlagarna, kungahuset, vår gemensamma kultur och historia – är, framför allt i kombination med de nya medborgarskapsceremonierna, ett värdefullt sätt att fylla det svenska medborgarskapet med innehåll.
Den missförstådda federalismen
Federalism handlar inte om att förvandla Bryssel till en kopia av fransk statsförvaltning, utan om att införa subsidiaritetsprincipen på riktigt. I brist på federal maktdelning har EU nästan ingen makt på traditionellt federala områden som utrikes- och säkerhetspolitik, men lägger sig i allt fler frågor som borde skötas nationellt.
Medborgarskap ska vara ett mål, inte ett medel
Sverige ställer exceptionellt låga krav på den som vill bli medborgare. Vi använder medborgarskapet som ett medel för integration, inte som integrationens slutmål – trots att forskning visar att det senare är bättre. Medborgarskapet behöver vara mer än bara ett politiskt instrument.