Kommersen är kulturens bästa vän
Kommersialism är en förutsättning för ett ett rikt kulturliv.
Fördummande om marknader och nyliberalism
Nyliberalismforskaren Quinn Slobodians föreställningsvärld har stora likheter med den auktoritära högerpopulismens idéer.
”Överflödet kan fortsätta att växa hur länge som helst”
Fler människor på jorden är inte ett problem, utan gör tvärtom tillvaron bättre för alla.
En libertarianism för varje årstid
Även libertarianismen är till betydande del formad av sin samtid och dess politiska konflikter.
Vi kan lära av försöken att göra ner nyliberalismen
Ekonomisk och politisk frihet trivs bäst ihop.
McDonald’s är inget du saknar förrän det är försvunnet
Snabbmatskedjan förblir i all sin vardaglighet en symbol för den typ av samhälle de allra flesta vill leva i.
Väven som binder mänskligheten samman
Framsteg, från liberalism till matematik, har utvecklats med hjälp av textilier.
Socialism är ännu mer av det dåliga med kapitalismen
Med jämna mellanrum återkommer drömmen om den planerade ekonomin. I själva verket ger den nya boken Folkrepubliken Walmart en bra illustration till varför socialism och planekonomi alltid kommer att misslyckas, skriver Mattias Svensson.
Davoseliten gör kapitalismen sämre
När World Economic Forum nyligen höll sina årliga överläggningar stod återigen tanken på en ny kapitalism på agendan. Risken med denna intressentkapitalism är att den utplånar skillnaden mellan företagande och politiskt beslutsfattande. I sin allmänna välvilja glömmer de ekonomiska och politiska eliterna bort att det är vinstintresset som driver företag att tillgodose de mångas behov, skriver Mattias Svensson.
Låt oss göra 20-talet kul igen
Ett vibrerande nöjesliv, en nydanande kultur, ett dynamiskt näringsliv och banbrytande tekniska och vetenskapliga framsteg. Att allt detta goda är möjligt på samma gång, demonstrerades med emfas på 1920-talet. Låt oss göra också detta 20-tal till en epok det svänger om, skriver Mattias Svensson.
Corona gör inte staten smartare
Reglera ordentligt och stäng ner hårt har varit slentriansvaret när pandemin fått ny fart under hösten. Men regleringar och restriktioner har samma effekter som alltid – och de är långtifrån alltid väntade, eller positiva, skriver Smedjans krönikör Mattias Svensson.
Fria marknader kan lindra Baumols sjuka
Enorma och oförtjänta vinster, växande byråkrati och skenande kostnader är inte ovanliga på reglerade hybridmarknader för sjukvård. Utvecklingen av behandlingar som människor betalar för själva har varit annorlunda, skriver Smedjans…
Fanatiker och förbrytare har ökat vår frihet
Politiska extremister kan definitivt utgöra ett hot mot våra samhällen. Systematiska lagbrott kan underminera ordning och tillit. Svenskarnas märkliga förhållande till alkoholen har dock i många fall illustrerat motsatsen. Ibland har vi i själva verket sådana krafter att tacka för vår frihet, skriver Smedjans krönikör Mattias Svensson.
Den militanta mitten säger milt ifrån
Konkurrens är i ett marknadssamhälle som vermouthen i en martini – nödvändig men utblandad med den gin som är samarbete mellan fria människor. PJ O’Rourkes nya bok ”A cry from the far middle” är, för att vara skriven av en satiriker, en utspädd och lågmäld fundering kring liberalismen, Amerika och samtiden. Resultatet är uppfriskande, skriver Mattias Svensson.
Rebecka Carlsson om grön teknik: ”Att investera är att vara med att skapa”
Företagen måste lära sig navigera i en affärsmiljö som snabbt är på väg att ställas om. Rebecka Carlsson har skrivit boken ”Exponentiell klimatomställning”. I en intervju med Mattias Svensson berättar hon om hur teknikutveckling och ändrade beteenden och värderingar öppnar enorma möjligheter.
Lena Andersson dekonstruerar dekonstruktionen
Folkhemmets upplösning blev aldrig frihetens triumf. Smedjans krönikör Mattias Svensson har läst den nya romanen ”Dottern” i vilken Lena Andersson spårar vad som gick fel.
Antiliberalism som akademisk disciplin
Vid anglosaxiska universitet har studier av ”nyliberalismen” blivit något av en egen akademisk disciplin. Att man inte själv är liberal verkar vara en av många politiska förutsättningar för sådana studier, skriver Mattias Svensson.
Tacka inte teknokrater för en fungerande vardag
Många innovationer blir först verkligt revolutionerande när de kan produceras billigt och komma många till del. Det är värt att komma ihåg nästa gång någon avfärdar exempelvis plast som en onödig del av det moderna samhället, konstaterar Mattias Svensson apropå ekonomen Tim Harfords två böcker om innovationerna som format världen.
Efter festen kom kulturkriget
Vad är det som fått en tidigare bred och liberal gemenskap till höger att falla sönder? Författaren Anne Applebaums nya bok Twilight of Democracy är en personlig nutidshistorik som beskriver hur ofta bildade och begåvade personer kommit att ansluta sig till den auktoritära högern, skriver Mattias Svensson.
Mattias Svensson: Systembolagets domstolsaktivism måste få ett slut
Vinklubbar som hjälper privatpersoner att få del av ett rikare utbud än monopolföretaget kan erbjuda har länge varit en nagel i ögat på Systembolaget. Med juridiska processer kan den stora aktören motarbeta de små utan att ha lagen på sin sida, skriver Mattias Svensson.
Mänskligheten är underskattad
Två nya böcker ger välbehövligt och underbyggt hopp om mänskligheten. Vi är högst kapabla till samarbete, generositet och vänlighet, konstaterar Mattias Svensson, som läst Rutger Bregman Humankind. Och är du skeptisk till det budskapet är det ytterligare bekräftelse på Hugo Merciers tes i Not Born Yesterday, att vi knappast är några lättledda flockvarelser.
När samhället var experternas dockskåp
Perioden före det krisande 1970-talet beskrivs ofta i ett nostalgiskt ljus, och beröms från vänsterakademiskt håll ofta för sina höga politiska ambitioner. Amity Shlaes bok ”Great society – A new…
Företagens stora förmåga att göra gott
I sina bästa stunder ger Rebecca Hendersons ”Reimagining capitalism” konkreta exempel på hur företag kan förbättra miljö och levnadsvillkor samt värna ett fritt samhälle, och detta väl inom ramen för…
Konsumtionskritiker borde älska marknadsekonomin
Få saker bidrar som marknadspriser och konkurrens till att göra oss mer återhållsamma och eftertänksamma som konsumenter.
Ekonomisk frihet har gjort världen bättre
Konkurrens sänker priser och bristande konkurrens ökar klyftor. Länder som liberaliserar ekonomin och öppnar sig för handel tenderar att ha en mer gynnsam utveckling både ekonomiskt och socialt.
Staten handlar saker
Bara i Sverige har vi på senare år upplevt att staten varit dålig på att handla mediciner och sjukvårdsutrustning, it-drift och kommunikationssystem. Vi vet också att staten varit dålig på att handla vin och helikoptrar. När staten handlar saker misslyckas det ofta, inte sällan spektakulärt. Ändå skyller många på marknaden varje gång det händer.
Allt blir enklare med Bastiat
Vad ska vi göra för att få fart på ekonomin efter coronakrisen? Nu som på 1800-talet kan få förklara bättre än ekonomen och pedagogen Frédéric Bastiat varför frågan är felställd och bygger på en fundamental missuppfattning.
Gripande och dråpligt om den mångfacetterade Margaret Thatcher
Under sina elva år som premiärminister åstadkom Margaret Thatcher mer än de flesta. Enligt Charles Moore är det därför hennes biografi krävde tre tjocka volymer. Med den avslutande Herself alone är det bara att ge honom rätt.
Ett äventyr i vårt inre
Själens biologi och vår fria vilja är en argumenterande upptäcktsfärd i vår kropp och vår hjärna. Tvärtemot att beröva oss tillvarons mystik öppnar Henrik Brändén dörren för en bättre förståelse för människan som den fascinerande skapelse hon är.
En illustration av livets rikedom
Hannah Arendts liv och erfarenheter illustrerar nationalsocialismens ondska långt före den slutgiltiga lösningen och hur viktigt det var med länder öppna för flyktingar och små fristäder på vägen dit. Men framför allt att livet också i orostid rymmer så mycket mer; kärlek, samtal, vänskap och filosofi. Ann Heberlein fångar det mesta i sin biografi Arendt.
Den fria kapitalismens överlägsenhet lågmält illustrerad
Två länder som omkring 1960 låg på ungefär samma välståndsnivå har under 60 år sedan dess valt varsin tydlig väg, med lika tydliga resultat. Kuba valde en långtgående planekonomi, Hongkong att väsentligen lita till lagstyre, öppenhet för handel och fri konkurrens. Neil Monnery summerar resultaten i A tale of two economies.
Helvetet har ingen marknad, och andra extrema lärdomar
Hög och intensiv beskattning driver fram hänsynslös individualism, robotar är inget att vara rädd för och marknader ger ofta människor värdighet. Richard Davies beslöt sig för att resa världen runt för att se hur ekonomi verkligen fungerar. Resultatet, Extreme economies, ger många tänkvärda insikter om människor, samhällen och vad som är verkligt värdefullt.
När eliten inte ens orkar föreställa sig en liberalare framtid
Hårdkokta sanningsägare underskattar alltid frihetens kraft och vad människor kan åstadkomma på egen hand. Ross Douthat är den senaste i raden att ha skrivit en tänkvärd och insiktsfull bok, The decadent society, som ändå slutar i slapp kapitulation för tidsandan.
70-talet ringde och ville ha tillbaka sin stödpolitik
I slutet av 1970-talet gick staten in med en satsning i klädföretaget Algots. Motivet var att skapa jobb för kvinnor i Västerbotten. Men det gick inte som man hoppades. Lena Andersson-Skogs bok Otyg är som klippt och skuren för alla som nu ropar på en ökad roll för staten i att rädda marknader och företag.
Godmodigt och obekymrat totalitärt
NYMARXISMEN, DEL 2. Martin Hägglund lockar med avskaffat arbete och ett överflöd av superstimulerande fritid, med frihet och självförverkligande. Men nymarxismen skiljer sig föga från alla socialistiska experiment vi hittills sett – och Hägglunds totalitära anspråk gäller till och med vårt själsliv.
Marxism i lyxtappning är fortfarande fel
Kapitalismen har tagit oss till tröskeln av mänsklighetens bästa tid, därför är det dags att avskaffa den. Aaron Bastani bjuder på en uppfriskande samtidsoptimism, men demonstrerar samtidigt att nymarxismen är låst i samma gamla bojor de vill slå oss andra i efter revolutionen.
Systembolagssamhället
När Daniel Suhonen hyllar Systembolagssamhället är det inte som ett alternativ till mygel, korruption och politiskt fulspel, utan för att allt detta sker med socialdemokratins medverkan och goda vilja.
Ett cyniskt krig mot drogerna
Stater och droger är en synnerligen dödlig kombination. Statsvetaren Peter Andreas visar i boken Killer high hur krig och droger blandats genom historien och in i våra dagar. Det är en påtaglig cynism som skildras, inte minst i USA:s eskapader i olika länder.
Friheten kläms i en alltför trång korridor
Om kontrollen över staten växer i takt med att statens kapacitet utvidgas så behöver en större stat inte innebära mindre frihet. Det är en av teserna i The Narrow Corridor av Daron Acemoglu och James Robinson. Mattias Svensson läser en bok som, trots intressanta poänger, är på tok för okritisk till statens tillväxt.
Inte bara en farbror som ritar och berättar
Hasse Alfredson var en kreativ idéspruta, som samtidigt saknade tålamod med rutin och byråkrati. Han var betydligt mer än den anspråkslösa titeln på Kalle Linds biografi antyder. Mattias Svensson fnissar förtjust åt både pikanta detaljer och Alfredsons egna ordvändningar.
Låt inte liberalismen bli maktens redskap
IDÉDEBATT | Tyler Cowen har många tänkvärda resonemang kring en liberalism som betonar statens kapacitet. Men som ny ideologisk inriktning riskerar en sådan tankevärld att bli maktens redskap. Detta är den första texten i en serie där vi tar tempen på den klassiska liberalismen.
Storföretagen är din vän
Storföretagens vd:ar förtjänar på det stora hela sina höga löner, och storföretagen är bra för samhället. Ekonomen Tyler Cowens nya bok Big Business blundar inte för problemen med storföretag, men fastslår ändå att företagsvärldens jättar är bra för oss.
1989: Året då världen vände kommunismen ryggen
Utställningen 1989 – kultur och politik är en vacker skildring av ett vackert år då folk reste sig mot förtryckare av alla slag och diktaturer började falla samman. Mattias Svensson har besökt Nationalmuseums utställning om ett år då stora delar av världen reste sig från förtryck, men inte mycket hände i Västvärlden.
Banta staten i stället för att höja skatten
Få saker har fått vänstern att rasa som krav på att staten sparar i svåra ekonomiska tider. En bok som sammanfattar ny forskning visar att det är värre att staten höjer skatterna.
Rätten att göra motstånd
Under vissa villkor är det rätt att skjuta presidenter och poliser, ljuga för väljare och nästla sig in i statsapparaten för att sabotera dess verksamhet. En ny bok lär oss att det ibland är rätt att göra motstånd när stat och lagar oss förtrycka.
Behovet av kapitalism
Den amerikanska kapitalismen har ingen fläckfri historia, men däremot ett obestridligt värde. I en ny bok beskriver Alan Greenspan och Adrian Wooldridge dess historia från tiden då den USA:s statsmakt var liten och tillbakadragen, till dagens superreglerade finansmarknad.
Klimatet är ingen kris
MILJÖPROBLEMEN DEL 3. Det ses ofta som en rigid och dogmatisk hållning när man inte ens är beredd att rucka på sina liberala principer i ljuset av klimatproblemens värsta scenarier. Inför kriser är det lätt att kasta principer och moral överbord. Det är farligt och feltänkt. För allvarliga problem som den globala uppvärmningen behöver vi mobilisera det bästa av vad ett fritt samhälle förmår.
Mammutar, marknader och miljö
MILJÖPROBLEMEN DEL 2. Fråga inte vad politiken kan göra för miljön, fråga vad politikerna gör mot den. Ofta vänder de sig av princip mot de initiativ som behövs för att åtgärda miljöproblemen – och det gäller inte minst de gröna partierna. Är en lösning inte statlig och tvingande anses den inte bra nog.
Korruption, diktatur och fattigdom är dåliga för miljön
MILJÖPROBLEMEN DEL 1. Allt blir värre, problemen är oöverstigliga och felet ligger i västvärldens marknadsekonomiska system. Så skulle man kunna sammanfatta mycket av den traditionella miljödebatten. I verkligheten minskar de flesta miljöproblem i världen. Ledande i detta arbete är välbärgade liberala demokratier.
Systemets villiga fångar
Såhär ett valår är Philip Lerulfs nya bok Marionetterna högaktuell. Den handlar om socialförsäkringarna och ger på knappa hundra sidor både en gedigen historik och en inblick i de många problemen. Lerulf visar att systemen varken gör oss trygga eller fria. Ändå vill svenskarna inte veta av något alternativ.
Att ta missnöjet på allvar – även när de missnöjda har fel
Populisterna måste mötas på sin egen planhalva, genom att också liberaler tar sig an och visar förståelse för oro och missnöje hos vanligt folk. Även när den innehåller sakfel. Det menar filosofen John Tomasi, som besökte Sverige i november i samband med Mont Pelerin-sällskapets årliga konferens, vars tema i år var populism.
Populismen: summan av många nollor
Populism är vad man får när man blandar en väldigt gammal och en väldigt modern idé: att samhället är ett nollsummespel, och majoritetsstyre. Den göds av en övertygelse att allt blir sämre – och just därför är olyckskorpar det sista vi behöver. Mattias Svensson har träffat Deirdre McCloskey, professor i bland annat nationalekonomi och historia, för att tala om populism, liberalism och en hoppfull framtid.
Den svenska självbildens antites
Johnny Bode, känd som sångare, bedragare, sinnessjukförklarad, festprisse, nazistkollaboratör och mytoman, har blivit föremål för en dokumentärfilm. Han var en antites till den svenska självbilden och levde länge utstött ur samhället. Samtidigt förtjänar även avvikare och utstötta att lyssnas på – särskilt när de är gudabenådade sångare, skriver Mattias Svensson.
Säkerheten kan inte tas för given
Ekonomisk utveckling förutsätter inte bara frihet och marknader, utan också säkerhet. Många länder är fast i en våldsfälla med ett flertal aktörer redo att utöva våld, menar statsvetaren Barry Weingast. Utmaningen finns även i moderna västländer. Våldsfällan måste ständigt undvikas.
Prestationens omänskliga krav
Filmen om Björn Borg och John McEnroe är snygg, utan att bli romantisk. Tvärtom möter vi en Borg plågad av förväntningar, jagad av kändisskap och utmanad av ständigt nya motståndare.
Åsiktskorridoren är farligare än knark
Det finns fortfarande en snäv åsiktskorridor i narkotikadebatten. Mattias Svensson har läst en ny antologi som säger sig göra upp med ideologiska dogmer men i själva verket är full av trötta slagord och invanda vänsterföreställningar.
Hur i helvete hände det här?
Journalisten och författaren P J O'Rourke har rekapitulerat det amerikanska valet 2016. Det kanske mest talande av allt är hur aktivistisk och partisk han låter. Mattias Svensson läser en bok om Trumps valseger som inte ger något svar på titelns fråga: hur i helvete hände det här?
Den banala indignationen
I sin nya bok Den banala godheten skriver Ann Heberlein att det svenska samhället präglas en naiv och ofta missriktad vilja att göra gott. Men är verkligen viljan att framstå som god alltid drivkraften, eller handlar det om vanlig svensk konflikträdsla? Mattias Svensson recenserar.
Folkhälsopolitiken handlar om makthunger
Sverige är ett av EU:s värsta länder vad gäller regleringar av hur människor får äta, röka och dricka. Den övergripande trenden är negativ, och det gäller hela Europa – det senaste året har 22 av 28 EU-länder ökat sina förbud och regleringar kring alkohol, mat, läsk, tobak och e-cigaretter. Orsaken sägs vara folkhälsan, men argumentet håller inte. Det handlar om ideologi, skriver Mattias Svensson.
Förbudsministern
Sverige är det land i Europa som har näst mest skatter och förbud på vardags- och nöjesliv. Det framgår av det nya indexet Nanny State Index 2016 som rankar Europas…
Migrationsdebattens karta – Mattias Svensson
Mattias Svensson beskriver sin syn på migrationsfrågan som principiellt driven för fri rörlighet, med öppna gränser och en generös asylpolitik, “väl medveten om att detta är två olika saker”. I…
Alcohol – A Successful Swedish Liberalisation
In the past 20 years Sweden has experienced a number of liberalisation measures in the alcohol field, mostly thanks to EU membership.
Alkoholen – En lyckad svensk liberalisering
Sverige har de senaste 20 åren fått betydligt friare alkoholregler. Inte minst tack vare EU-medlemskapet 1995. Men skador, våld och dödsfall har inte alls vuxit som befarat. Det konstaterar Mattias…
Fiskesubventioner och andra bottennapp - Nio sätt att förbättra miljön
Varje år tvingas skattebetalarna medverka till att fiska ut världshaven, öka skadliga utsläpp och bidra till den globala uppvärmningen. Det visar rapporten “Fiskesubventioner och andra bottennapp” som Maria Wetterstrand, tidigare…
Medierna, medierådet och moralpaniken – Skildring av videovåld och datorspel i jämförelse
Hur ser mediernas rapportering om datorspel och våld ut nuförtiden? Och vilken betydelse har Medierådet 2009?
John Stuart Mill vs den borgerliga regeringens folkhälsopolitik
I folkhälsopolitiken vägleds regeringen av en korporativ ideologi fjärran den liberala. JS Mills utgångspunkt att vuxna människor är berättigade till en privat sfär där de kan fatta suveräna beslut är…
Den viktigaste frihetsfrågan
Första veckan i mars ordnade vi på Timbro en Frihetsvecka. Vi diskuterade klassisk liberalism och socialliberalism, vi satte friheten i ett historiskt perspektiv och lät fyra penaldeltagare diskutera de juridiska…