Jacob Lundberg var chefsekonom på Timbro 2017–2022. Han är författare till Allt du behöver veta om skatter.
Fondpension: Ett nytt pensionssystem
Rapporten presenterar ett förslag till ett helt nytt pensionssystem, Fondpension. I Fondpension går alla pensionsavgifter till premiepensionen och investeras på finansmarknaden. Tack vare högre avkastning beräknas framtidens pensioner bli 50…
Priset för pensionskedjebrevet
BRIEFING PAPER #41 | Rapporten presenterar ett nytt matematiskt uttryck för hur mycket lägre pensionen blir eftersom pengarna inte investeras i fonder utan går till det ofonderade offentliga pensionssystemet. Med…
Höghastighetstågen skulle göra Sverige 280 miljarder fattigare
Det är bra att högerpartierna nu drar i nödbromsen för höghastighetstågen.
Effektivare klimatpolitik med omvänd reduktionsplikt
Reduktionsplikten innebär att politikerna bestämmer hur mycket förnybara drivmedel som ska blandas in i bensin och diesel. Det är dyr och ineffektiv klimatpolitik. Den här rapporten föreslår en omvänd reduktionsplikt…
Vilka partier skapar flest jobb?
Jobben är en av väljarnas viktigaste frågor. Men vad innebär partiernas förslag för sysselsättningen? Timbros Caspian Rehbinder och Jacob Lundberg har satt betyg på fem centrala politikområden.
Pomperipossa är verklighet för pensionärerna
I ord vill regeringen att det ska löna sig att ha arbetat i ett helt liv. Men i handling gör den tvärtom: Höjda bidrag leder till att den som har…
Skattehöjning verkar ha minskat statens intäkter, enligt ny forskning
Nationalekonomer i Uppsala har studerat en skattehöjning för höginkomsttagare som genomfördes 2016. Resultaten indikerar att skattehöjningen ledde till minskade intäkter och att Sverige därför befinner sig på fel sida av…
Håll respektavståndet: 17 frihetliga pensionsreformer
Kopplingen mellan pensionsavgift och pension behöver stärkas och det behöver löna sig mer att ha arbetat. Här föreslås sänkt skatt på pensioner samtidigt som flera pensionsrelaterade bidrag avskaffas.
Regeringens tågfixering tränger ut nödvändiga vägsatsningar
27 vägprojekt som skulle minska restiderna och öka trafiksäkerheten har prioriterats bort.
Därför är nya vägar mer lönsamma än nya järnvägar
Att det är mer lönsamt att satsa på vägar än tåg beror på att verkligheten ser ut så – inte på att Trafikverket är bilkramare.
Pomperipossa gör comeback med regeringens nya pensionärsbidrag
Timbros chefsekonom Jacob Lundberg visar hur det nya pensionärsbidraget kan skapa marginaleffekter på över 100 procent.
Därför betalar du över 50 procent i skatt
Om din månadslön är 30 000 kronor betalar du drygt 20 000 i skatt varje månad.
Sex skäl att inte höja pensionsavgiften
Förslaget om höjda pensioner genom retroaktivt höjd pensionsavgift skulle omfördela 650 miljarder från yngre till äldre genom ökad pensionsskuld. Det riskerar att leda till höjda skatter och minskat sparande. Samtidigt…
Bostadsbristen är politikernas fel
Fyra områden i Stockholm som skyddats från byggande de senaste decennierna hade kunnat ge plats för bostäder för 140 000 personer.
Den fallande äldrefattigdomen
BRIEFING PAPER #35 | Fattigdomen bland äldre har minskat med fyra femtedelar sedan 1990, från 72 procent till 15 procent, visar ny statistik som Timbro tagit fram.
Så sänkte Göran Persson avsättningen till pensionerna
S vill höja pensionsavgiften, men vill inte kännas vid att det var Göran Perssons regering som sänkte pensionsavgiften från första början.
Här är partiernas bästa och sämsta skatteförslag
Jacob Lundberg har lusläst partiernas budgetmotioner och valt ut de bästa skatteförslagen – och de riktiga bottennappen.
Därför är Lafferkurvans topp inte något att sträva efter
Skattepengarna bärs in till statskassan i en läckande hink innan de kan användas till utgifter.
Lafferkurvan visar att skattesänkningar kan vara gratis för staten
Lafferkurvan illustrerar att skatten ibland kan bli så hög att sänkt skatt ökar skatteintäkterna. Den är okontroversiell bland nationalekonomer, men omstridd i debatten.
Skatt på kapital – en internationell jämförelse
BRIEFING PAPER #32 | Magdalena Andersson påstår att Sverige har låga kapitalskatter jämfört med andra länder. Det stämmer inte. I själva verket ligger Sverige klart i övre halvan bland OECD-länderna,…
Här är de bästa och sämsta satsningarna i budgeten
Budgetpropositionen för 2021 lämnades under måndagsmorgonen till riksdagen. Timbros chefsekonom och tillförordnade VD Jacob Lundberg listar här de bästa och sämsta satsningarna i budgeten. Han varnar för riskerna med en…
Jacob Lundberg: Visst går det att sänka skatten utan att tappa intäkter
En ny rapport från LO och Tankesmedjan Tiden hävdar att skattesänkningar som avskaffad värnskatt och jobbskatteavdrag i mycket liten grad påverkar viljan att arbeta. Påståendet saknar stöd i forskningen, skriver Jacob Lundberg.
Enhetlig moms sänker skattetrycket med 46 miljarder
De olika momssatserna innebär i praktiken att högbeskattade branscher subventionerar lågbeskattade branscher med 46 miljarder varje år. Om man räknar med denna subvention är skattetrycket en procentenhet högre än den…
Bokrecension i Ekonomisk Debatt
Emmanuel Saez och Gabriel Zucmans nya bok om ekonomisk ojämlikhet i USA är rik på allmänbildande historiska anekdoter, men alltför tesdrivande och ensidig i sin historieskrivning, skriver vår chefsekonom Jacob Lundberg i en recension.
Hej då, värnskatten – fyra skäl till att du inte är saknad
Värnskatten innebar att höginkomsttagare fick behålla mindre än hälften av en löneökningar, den gjorde Sveriges marginalskatt till världens högsta, den minskade avkastningen på utbildning och den var förmodligen en förlust för statskassan. Därför finns det anledning att fira att värnskatten nu avskaffats.
Vem betalar bolagsskatten?
Nationalekonomisk forskning pekar på att löntagarna, inte aktieägarna, bär den största bördan av bolagsskatten. Matthias Bauer skriver om hur det ignoreras i diskussionerna om åtgärder mot skatteflykt.
Framtidens skatter: En reform för tillväxt och enkelhet
Det svenska skattesystemet är i stort behov av förnyelse. Timbros chefsekonom redogör för en reformen som genom att göra skattesystemet enklare och mer transparen med lägre och mer enhetliga skattesatser ska öka tillväxten genom högre sysselsättning, ökade investeringar och mer entreprenörskap.
Fler jobbar med jobbskatteavdraget
Lägre bidrag och lägre skatter på arbete leder till fler i arbete. Det finns det gott om forskningsstöd för. Även om jobbskatteavdraget i sig är svårt att utvärdera pekar erfarenheter från andra länder på att 100 000–150 000 fler är i jobb i Sverige tack vare avdraget.
Efter värnskatten: Hur står sig Sverige i marginalskatteligan?
Sverige har även utan värnskatt en av världens högsta marginalskatter på höga inkomster. Jacob Lundberg presenterar en unik jämförelse som visar på den begränsade betydelsen av värnskattens borttagande.
Lös vattenbristen med högre priser
Denna sommar varnas det återigen för vattenbrist. Det bästa sättet att hushålla med en knapp resurs är att höja priset, men lagen sätter stopp. Reglerna bör ändras så att kommunerna får höja vattentaxan i en bristsituation, skriver Jacob Lundberg.
Avskaffa värnskatten – men nöj er inte med det
Värnskatten är i objektiv mening en liten skatt, men den är viktig som symbolfråga. Att regeringen nu tar steg för att göra det är positivt, men det räcker inte. De svenska marginalskatterna måste fortsätta sänkas, skriver Timbros chefsekonom Jacob Lundberg.
En bred och enhetlig moms: Mer rättvisa och mindre krångel
Det svenska momssystemet är komplicerat och i behov av reformer. Jacob Lundberg skriver att det är dags att införa enhetlig moms och bredda skattebasen till försäkringar, spel, hyror, kommuner och myndigheter.
Rör inte min premiepension
Premiepensionen ger pensionsspararna en möjlighet att själva bestämma över sina pengar och få god avkastning. Nu hotar förslag om ökad statlig kontroll att göra premiepensionsfonderna till de nya löntagarfonderna. Håll politikerna borta från pensionsmiljarderna.
Den sanna sagan om Pomperipossa i Monismanien
I dag är det 43 år sedan Astrid Lindgrens skattesaga om Pomperipossa publicerades i Expressen. Även om den fortfarande är en viktig påminnelse om värdet av låga marginalskatter, visar Timbros chefsekonom Jacob Lundbergs undersökning att hon faktiskt aldrig behövde betala 102 procent i skatt.
Låt bilisterna betala för vägarna
Det är slöseri att bilister måste betala med kötid i stället för med pengar när kapaciteten på vägarna inte räcker till. Trängselskatten i Stockholm och Göteborg är en succé. Fler städer bör omfattas, skriver Jacob Lundberg.
Förenklade skatter på arbete: Ökad transparens och fler i jobb
Skatterna på arbete är skadligt höga. Jacob Lundberg skriver om att det bland annat är dags att skattebefria månadslöner upp till 10 000 kronor, avskaffa den statliga inkomstskatten och att göra om arbetsgivaravgifterna till inkomstskatter.
Individen kan inte rädda klimatet
Enskilda individer har inte tillräckligt med kunskap för att veta vad som gör skillnad för klimatet, särskilt när myndigheter som Konsumentverket och Energimyndigheten ger råd med tveksam klimatnytta. I stället är det politikernas uppgift att se till att klimatförändringarna ingår i priset på vår konsumtion.
Skatter, bidrag och sysselsättning: En forskningsgenomgång
Lägre skatter och lägre bidrag leder till ökad sysselsättning. I denna forskningsgenomgång av Jacob Lundberg och John Norell uppskattas att jobbskatteavdraget har skapat mellan 86 000 och 165 000 jobb.
Nordhaus tog klimatförändringarna till nationalekonomin
William Nordhaus får ena halvan av årets ekonomipris till Nobels minne. Sedan flera decennier har han utvecklat klimatekonomiska modeller som kan användas för att räkna ut den optimala klimatpolitiken. Modellerna är ett ovärderligt verktyg för alla som är intresserade av en vetenskapsbaserad klimatpolitik, skriver Jacob Lundberg.
Nedsatt matmoms är både ineffektiv och orättvis
Momsen på mat är lägre än på kläder, möbler, datorer och de flesta andra varor. Det förvärrar skattesystemets skadliga effekter på samhällsekonomin och är dessutom orättvist. Enhetlig moms är både god ekonomisk politik och en frihetsreform, skriver Jacob Lundberg.
Din guide till oppositionens skattepolitik
Centerpartiet sänker skatten mest i kronor och Liberalerna sänker marginalskatten mest. Moderaterna fokuserar på breda inkomstgrupper och Kristdemokraterna på de äldre. Timbros chefsekonom Jacob Lundberg kartlägger oppositionspartiernas skatteförslag.
Höghastighetstågen är den sämsta investeringen i Sveriges historia
Höghastighetsjärnvägen skulle innebära en nettoförlust för samhället på 250 miljarder kronor – förmodligen den sämsta investeringen i Sveriges historia. Miljöutsläppen skulle dessutom bli så stora att de inte skulle vara intjänade förrän 2062 om bygget påbörjades 2020. Nu måste politikerna dra i nödbromsen.
Sluta överinvestera i järnvägar
Tågtrafiken bär inte sina egna kostnader, och de stora tågprojekt som planeras är samhällsekonomiskt olönsamma. Ändå fortsätter politiker prioritera tåget framför den mycket mer lönsamma, och på många sätt mer effektiva, bilismen. Sverige investerar för mycket i järnvägssatsningar som varken hjälper miljön eller Sveriges ekonomi.
50 frihetsreformer som Sverige behöver
Sverige är i stort behov av reformer. Vi har en sjukvård som präglas av långa köer, en arbetsmarknad som förvisar människor till utanförskap, en tilltagande bostadsbrist och så höga skatter…
Myt att investeringssparkonton är skattegynnade
Skatten på investeringssparkonton är lägre än på traditionellt aktie- och fondsparande, men det uppvägs av att risken för spararen blir större. Riksrevisionen och Finanspolitiska rådet har nu motbevisat myten om ISK som kraftigt skattegynnat.
Sänk kapitalskatterna med 100 miljarder
Skatterna på bolagsvinster, kapitalinkomster och fastigheter gör investeringar, sparande och entreprenörskap mindre lönsamt, och skatternas utformning påverkar ekonomin på ett negativt sätt. För att lindra problemen bör bolagsskatten och kapitalinkomstskatten halveras, skriver Timbros chefsekonom Jacob Lundberg med anledning av en ny rapport.
Sänkt kapitalskatt: Ökade investeringar och högre tillväxt
Sparande, investeringar och entreprenörskap behöver bli mer lönsamt i Sverige. I denna rapport föreslår vår chefsekonom Jacob Lundberg att kapitalskatterna sänks med 100 miljarder genom en rad reformer av bolagsskatten, kapitalinkomstskatten och fastighetsbeskattningen.
Vänstern förnekar skattetrycket
Vänstern vill ha höga skatter, men vågar inte försvara dem. I stället för att diskutera Sveriges höga skattetryck och argumentera för det, försöker vänstern framställa det som att vi har mycket lägre skatter än vi har.
Nya SNS-rapporten: rätt om fastighetsskatten men fel om arvsskatten
SNS Konjunkturråd föreslår arvsskatt och fastighetsskatt, men är negativa till förmögenhetsskatt och stämpelskatt vid fastighetsförsäljning. Timbros chefsekonom Jacob Lundberg håller med om en majoritet av förslagen men vill inte återinföra arvsskatten. Han anser också att den samlade kapitalbeskattningen i Sverige bör sänkas snarare än höjas.
Låt arvsskatten vila i frid
Arvsskatten avskaffades 2004, men trots att den både var skadlig och ineffektiv hörs ibland fortfarande krav på att den ska återinföras. Timbros chefsekonom Jacob Lundberg förklarar varför det är en dålig idé.
Republikanerna höjer både BNP och underskottet
Precis innan jul skrev president Donald Trump under Republikanernas skattereform, som sänker skatten kraftigt för både individer och företag. Detta kommer att höja USA:s ekonomiska tillväxt, men inte tillräckligt för att göra reformen självfinansierande, skriver Timbros chefsekonom Jacob Lundberg.
Lafferkurvans återkomst
Lafferkurvan är ett välkänt diagram som används för att illustrera att sänkt skatt ibland kan ge ökade skatteintäkter. Lafferkurvan förknippas med Ronald Reagans skattesänkningar under 1980-talet, men dess existens är okontroversiell inom nationalekonomin. Kunskapen om Lafferkurvan har ökat under de senaste två decennierna, varför man kan prata om en återkomst för Lafferkurvan, menar Jacob Lundberg i rapporten "Lafferkurvans återkomst".
Kommunernas incitament för skattehöjningar
Det finns tre systemfel som gör att staten subventionerar kommunala skattehöjningar. Det gör att kommunalskatterna riskerar att bli högre än de annars hade varit, menar vår chefsekonom Jacob Lundberg i denna rapport.
Kommunernas momsundantag
Den som köper något av ett privat företag för sina egna pengar måste i regel betala moms. Men den som betalar skatt till kommunen och får en tjänst i utbyte behöver inte betala moms. Detta gör att kommunerna har incitament att höja kommunalskatterna och öka det kommunala åtagandet, menar vår chefsekonom Jacob Lundberg. Han tycker att Sverige och EU borde göra som Nya Zeeland och fullt ut inkludera kommunerna i momssystemet.
Ny ranking: Sveriges ekonomiska frihet står och stampar
I dag släpps 2017 års upplaga av Economic Freedom of the World, som kartlägger ekonomisk frihet i världens länder. Ekonomisk frihet är ett mått på i hur hög utsträckning staten…
Hur mycket lönar sig arbete i Sverige?
Den totala skattesatsen för en person som går från bidrag till arbete kan vara så hög som 86 procent för en ensamstående utan barn och 88 procent för en tvåbarnsförälder, visar vår chefsekonom Jacob Lundberg i färska beräkningar.
Jonas Sjöstedt hänvisade till missvisande skatteartikel
Tidningen Dagens ETC hävdar i en artikel som Jonas Sjöstedt hänvisat till att kända svenskar med stora kapitalinkomster kan betala så lite som 12 procent i skatt. Timbros chefsekonom Jacob Lundberg har granskat siffrorna närmare och kommit fram till att anledningen till att skatten ser låg ut sannolikt är att utländsk skatt som betalats på samma inkomst inte syns i de offentliga beskattningsuppgifterna.
Därför betalar en väktare 52 procent i skatt
Facebookfilmen där vi förklarar att en sjuksköterska med en månadslön på 30 000 kronor betalar totalt 53 procent av det hon tjänar i skatt har nu visats över 800 000 gånger. Många har frågor om de antaganden och beräkningar som görs i filmen. Här svarar Timbros chefsekonom Jacob Lundberg, som precis blev klar med sin doktorsavhandling om skatter, på några vanliga frågor.
Nej, Dagens ETC, nästan ingen betalar under 50 procent i skatt
Vänstertidningen Dagens ETC påstår att bara en halv procent av svenskarna betalar 50 procent eller mer i skatt. I själva verket måste personer med så låg månadslön som 15 000 kronor i månaden betala hälften av vad de tjänar i skatt, skriver Timbros chefsekonom Jacob Lundberg.
Företag behöver inte bolagsskatt för att ”göra rätt för sig”
Aktieägare i företag betalar både inkomstskatt och kapitalinkomstskatt, och sedan konsumtionsskatt när de spenderar sina pengar. Ändå låter det ofta i media och politiken som om företagen "inte tar sitt samhällsansvar" om de inte dessutom betalar bolagsskatt. Lägg mer energi på att sänka den dåliga skatten och mindre på förenklande retorik, skriver Jacob Lundberg, chefsekonom på Timbro.
Den totala marginalskatten ligger på 75 procent
En höginkomsttagare i Sverige betalar totalt 75 procent i marginalskatt. Timbros tillträdande chefsekonom Jacob Lundberg förklarar hur det kommer sig.
Världens högsta marginalskatt – en jämförelse av marginalskatterna i 31 länder
Svenska höginkomsttagare förlorar mest i världen på att jobba extra. Det visar en sammanställning av marginalskatter som jämför beskattning av höga inkomster i 31 länder. Är du högutbildad och har…
Den kostsamma värnskatten
En avskaffad värnskatt skulle öka skatteintäkterna med 3 miljarder kronor, uppskattar nationalekonomen Jacob Lundberg i Timbros briefing paper ”Den kostsamma värnskatten”. Intäktsökningen motsvarar kostnaden för 7 000 nyutexaminerade poliser.
Platt skatt för högre intäkter
Avskaffad statlig inkomstskatt skulle leda till ökade skatteintäkter. Det menar Timbro fellow Jacob Lundberg i rapporten ”Platt skatt för högre intäkter”. ”För höga skatter gör att människor skatteplanerar mer, arbetar…
Tänk på procenten: Systembolagets ogrundade kampanj
I en omfattande reklamkampanj påstår Systembolaget att man räddar 2 000 personer per år. Men kampanjen bygger på forskning med stora brister – så pass stora att kampanjen borde dras…
Rött ljus för grön skatteväxling
Miljöskatterna i Sverige är högre än vad miljöskadan motiverar. Det visar den nya rapporten “Rött ljus för grön skatteväxling” av nationalekonomen Jacob Lundberg. Rapporten, som också presenteras i en debattartikel…
Skatteintäkten som blev en förlust
Vid årsskiftet förändras den ekonomiska situationen för 400 000 svenskar: Sverige får världens högsta marginalskatt. Tanken är att den höjda skatten ska hjälpa till att finansiera regeringens reformer. Men i…
Tax revenue resulting in a loss
Since January 1st, Sweden has the highest marginal taxes in the world. The marginal tax rate were increased by 3 percentage points for more than 400 000 persons, 8 per…
Rätt pris på koldioxid
Svensk koldioxidskatt är för hög. Det framgår av en ny forskningsöversikt som släpps på Timbro i dag. I rapporten “Rätt pris på koldioxid” konstaterar Jacob Lundberg, nationalekonom och doktorand vid…
Kommentar till Capital in the Twenty-First Century
Den franske professorn Thomas Pikettys bok CAPITAL IN THE TWENTY-FIRST CENTURY har slagit ned som en bomb och mottagits med stor uppskattning, sedan den släpptes på engelska tidigare i år. I…
En helt ny värld. Mänskliga framsteg i globaliseringens tidevarv
Under de senaste decennierna har världen blivit en allt bättre plats att leva på. Fattigdomen minskar, hälsan förbättras, fler går i skola och demokratin gör framsteg. En viktig orsak till…