Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Tillbaka
Maria Eriksson

Maria Eriksson är frilansskribent.

Maria Eriksson är frilansskribent. Hon har bland annat varit ledarskribent på Svenska Dagbladet och chefredaktör på Svensk Tidskrift. De senaste åren har hon främst ägnat åt att utforska delnings- och gig-ekonomi i projektet 366daysofsharing.com.

110: Därför borde liberaler bry sig om patriarkatet

Könsmaktsordningen finns, men är ett resultat av många människors fria val, inte någon konspiration. I veckans avsnitt av Smedjanpodden diskuterar Isobel Hadley-Kamptz, Amanda Broberg och Maria Eriksson varför genusperspektiv behövs och vad som egentligen är målet med en liberal feminism.

103: Den kapitalistiska välfärdsstaten i kristid

I dagarna har Magdalena Andersson öppnat upp för ett ökat statligt ägande av näringslivet. Nationalekonomen och välfärdsforskaren Andreas Bergh menar att hela det kapitalistiska samhällskontraktet nu står på spel -är det främst människor eller företagsstrukturer som ska ges stöd under kristider? Och hur visar sig de nuvarande trygghetssystemen hålla pall? I dagens poddsamtal pratar han med Karin Svanborg-Sjövall om gigekonomins betydelse, den svenska tilliten och människans förmåga att, trots allt, fatta kloka beslut.

Corona Podcast

102: Från nyliberaler till trotskister

Människor dör och det är nyliberalismens fel! Ungefär så kan man sammanfatta den kritik som har framförts av en rad olika debattörer de senaste veckorna. Tvärtom, den svenska vården är en planekonomi, menar Emanuel Örtengren. Och så pratar vi med Tobias Samuelsson som berättar om att hundratusentals hyresgäster i västra Sverige företräds av en person som är partiaktiv trotskist.

Hyresgästföreningen Podcast

101: De utnyttjar Coronakrisen för att sprida desinformation

Spridningen av Coronaviruset har på några månader utvecklats till en pandemi. Saker förändras snabbt och kunskapsläget är osäkert. Det skapar en utmärkt grund för krafter som ägnar sig åt desinformation. Henrik Sundbom pekar på både kinesiska och ryska aktörer som medvetet sprider felaktig information. Men hotet kommer inte bara därifrån.

Corona Podcast

100: Slutet på början eller början på slutet?

Krisen ”tar inte slut”, snarare kommer slutet på krisen att börja ”produceras” när kostnaderna för smittbegränsningsåtgärderna börjar anses för stora på samhällsnivå. Det menar Nicklas Berild Lundblad, fil dr i informatik och global samhällsplaneringschef på Google. Vi pratar också med Rodrigo Pozo Graviz, grundare till My Telescope som analyserar var nästa Coronaspridning kommer att äga rum.

Corona Podcast

99: Är något pris för högt för att bekämpa smittspridningen?

Det finns inget ursprungligt ”normalläge” att återvända till: varje ekonomisk kris förändrar de samhällen vi lever i. Men i vilken slags värld lever vi i, om ett år? Är flygbranschen förstatligad? Har nödvändiga strukturreformer genomförts? Och vem kommer äga historieskrivningen: frihandelsvännerna eller protektionisterna? Dessutom gör vi ett nedslag i Italien.

Corona Podcast

Special: Hyresgästföreningen och kommunal korporativism

Extrainsatt avsnitt! Om Hyresgästföreningen, kommunal korporativism och om mannen som bestämde sig för att utmana systemet. Vi pratar med Smedjans Tobias Samuelsson som granskat ett allmännyttigt bostadsbolag som går ett särintresses ärenden. Varför finns det inga konkurrenter till Hyresgästföreningen? Och hur går man tillväga för att som hyresgäst förhandla sin egen hyra?

Hyresgästföreningen Podcast

98: ”Det är lätt att låta smart när man vill förbjuda saker”

För tjugo år sedan brast IT-bubblan, och ur askan skulle ett svenskt techunder stiga. Men högtidstalen till trots; finns det plats för riktiga disruptörer i dagens riskaversiva politiska miljö? I veckans Smedjanpodd pratar vi med Aurore Belfrage, investerare och techentreprenör som gett sig in i ett av de mest kontroversiella områdena: välfärden.

Digitalisering Podcast

96: Rättsstat och kränkta studenter

Universitetsstudenter känner sig kränkta i både Uppsala och Lund. Karin pratar med Fredrik Hultman om vilka konsekvenser det får för den akademiska friheten. Och så har Maria intervjuat Richard Sannerholm, som har skrivit boken Rättsstaten Sverige. Richard kallar boken en kärleksförklaring, men hur mår egentligen den svenska rättsstaten?

Podcast Universitet

92: Fransk public service och Milton Friedman som musikal

Gör Macron en Orbán när han genomför en genomgripande reform av franskt public service? Och vad kan en teatergrupp på vänsterkanten lära oss om nyliberalen Milton Friedman? En hel del, visar det sig. I veckans avsnitt av Smedjanpodden gästas vi av Carl-Vincent Reimers från Näringslivets medieinstitut och teaterbesökaren Caspian Rehbinder.

Marknadsekonomi Public service

Har alla liberaler blivit statskramare?

Allt fler tycks mena att vi idag ställs inför samhällsproblem som kräver att statens kapaciteter utvidgas. Stämmer det? Har i så fall den klassiska liberalismen spelat ut sin roll? Eller är det tvärtom så att det statskritiska perspektivet behövs ännu mer, just därför. I dag inleder Smedjan en debattserie där vi låter ett antal borgerliga skribenter mötas i frågan om statsliberalismen.

Debatt: Statsliberalismen Ideologi Liberalism Libertarianism Marknadsliberalism

91: Alla skäller på Tyler Cowen

Kommer Jonas Sjöstedts avgång leda till att Sverige får mer vänsterpopulism – och vad råder Andreas Johansson Heinö Vänsterpartiet att göra, om man blickar ut i Europa? Dessutom: i USA rasar debatten bland libertarianer om mer stat är nödvändig. Författaren Mattias Svensson tycker att Tyler Cowens uppmärksammade inlägg är intelligent – men helt fel.

Debatt: Statsliberalismen

Historiebyar och ubåtsförskolor

Det är inte konstigt att framtiden ter sig oroväckande när den så ofta beskrivs i termer av katastrof. Den amerikanske framtidsforskaren Alvin Toffler hade två andra förslag på hur vi kan hantera en föränderlig omvärld utan att drabbas av framtidschock.

Att vara för individuell frihet är att vara för marknadsekonomi

Det är inte ovanligt att träffa på personer som vurmar för individuell frihet i alla möjliga former, men som samtidigt kritiserar marknadsekonomin. Varför ska det vara så svårt att förstå att rätten att fritt byta varor och tjänster på en marknad är en lika självklar frihetsfråga som rätten att utöva sin religion eller älska vem man vill?

Äganderätt Frihet Marknadsekonomi Marknadsliberalism

Reflektioner från någonstans

I en värld som antas bestå av somewheres och anywheres riktas ett förnyat intresse mot idéer om nationell gemenskap. Men bevare oss väl för Folkhemmet 2.0. Det är en tankefigur som stärker den politiska elitens makt, och det är knappast en utveckling som gynnar vare sig kosmopoliter eller lokalpatrioter.

Glesbygd Kulturkriget Landsbygd

Låt den nakna apan experimentera

Biologisk mångfald, det vill säga en variationsrikedom inom och mellan arter, anses värdefull i sig själv och för att bibehålla naturens motståndskraft mot olika hot. Tillämpar vi samma logik på oss själva borde också vi människor tillåtas mesta möjliga frihet att utöva olika livsexperiment.

Vad liberaler kan lära av postmodernismen

Tänk om postmodernismen inte alltid är fiende, utan vän? Dess kritik mot metanarrativ – övergripande berättelser som politiker och institutioner använder för att motivera sitt maktutövande – är högst relevant ur ett liberalt perspektiv. Ett aktuellt exempel är metanarrativet ”Sverige måste hålla ihop”, som gjorts till ett argument för alla möjliga politiska förslag.

Postmodernism

Längtan efter att få vara ifred

Att dra sig tillbaka i skogen i ensamhet och leva utanför samhället har länge lockat människor. Än i dag finns det personer som försöker – SVT-dokumentären Gubben i stugan bidrar med ett fint exempel – men det är långt ifrån alltid de lyckas.

Förskola på jobbet

I centrala Budapest planerar ett ”co-working space” att öppna förskola i anslutning till kontorsplatserna. En intressant idé som skulle kunna lånas till Sverige, men här verkar politikerna i stället göra allt de kan för att motarbeta innovationer.

Arbetsmarknad

Alla får inte ligga

Är det statens ansvar att hjälpa män som är ofrivilliga celibatärer? Fenomenet incels väcker frågan om varför så många anser det vara självklart att omfördela ekonomiska resurser, men inte sexuella dito.

Manlighet Sex

Vem vill vara ägd?

Digitaliseringen erbjuder en möjlighet att gå från ägande till tillgång. Vi behöver inte längre äga saker som bilar eller verktyg eftersom de, genom olika plattformar, finns att tillgå när vi behöver dem. Gig-ekonomin kan beskrivas som en liknande utveckling på arbetsmarknaden. Och det är bra för den som jobbar.

Äganderätt Delningsekonomi Digitalisering

Invandrare fostras till socialism

Olof Palme, Lo-rapporter och gamla proggare. Det är vad invandrare möter när svenska staten skall fostra dem i "rådande normer och värderingar". Den socialistiska slagsidan i utbildningsmaterialet för Svenska För Invandrare är påtaglig. 150 000 SFI-studerande skolas varje år i arbetarrörelsens världsbild skriver Maria Eriksson.

Integration Utbildning

Därför är gig-ekonomin bra för arbetstagarna

Den svenska modellen på arbetsmarknaden utgår ifrån att arbetstagarna alltid är i underläge. Den nya plattforsmekonomin kommer, enligt modellens förespråkare, att minska arbetstagarnas makt ytterligare. Men tänk om det är tvärt om? Gig-ekonomin öppnar dörrar som är stängda på den traditionella arbetsmarknaden.

Arbetsmarknad

Hur invandrarna formade Argentina

Liksom Australien eller USA är Argentina ett land byggt på invandring. När jag kontaktar ambassaden i Stockholm för att höra hur det fungerar med uppehållstillstånd om man, som svensk medborgare, vill stanna längre än de tre visumfria månaderna säger den vänlige ambassadtjänstemannen. ”Oroa dig inte, du kan lösa allt därifrån. Vi gillar när det kommer folk som vill bo i Argentina. Vi är så isolerade där nere.”

Invandring Nationsbygge

Vad bristen på tillit gör med ett samhälle

I Sverige tar vi ofta tilliten mellan människor för given. Det är först när vi kommer till ett samhälle där tilliten saknas som vi förstår hur viktig den är. Maria Eriksson rapporterar från ett Argentina där människor sedan länge slutat att lita på politiker, och på varandra.

Kultur Tillit

En tillfällig utopi

Vad är det som lockar allt fler till transformativa festivaler som Burning Man? Är det en önskan om en bättre värld? Maria Eriksson har besökt Fuego Austral i Argentina och ser vissa likheter med Galt’s Gulch.