Adam Danieli är jurist och programansvarig och ansvarig för rättsstatsfrågor på Timbro.
Vi måste prata om den oberoende socialdemokratin
Det är problematiskt att ett stort antal till synes oberoende organisationer i själva verket är grenar av socialdemokratin.
Det eviga hotet mot (social)demokratin
S har i decennier varnat för att borgerliga regeringar hotar den svenska demokratin.
Jönssonligan och lotterikuppen
Det är inte på grund av gängkriminella på telemarketingföretag som undantagen i spellagstiftningen bör avskaffas.
Yttrandefriheten förmår inte skydda de folkvalda
Richard Jomshof bör ställas till svars av väljarna, inte av domstolarna.
Censur maskerad till fluffig lagtext
I EU:s nya regleringar för digitala tjänster döljer sig vaga och otydliga krav som riskerar att undergräva yttrandefriheten och förutsättningarna för nätföretag i Europa.
Våra drömmars stad
Regleringar kan vara bra. Bra regleringar säkerställer bättre marknadsutfall. Dessvärre gäller det väldigt få regleringar. I de flesta fall innebär regleringar i stället att sådant vi vill ha, som gör…
Europa byggs inte av villkorslösa ja-sägare
Ekonomiskt utbyte, snarare än gemensamma värderingar, är det som håller samman och utvecklar unionen.
Har nöden ingen lag?
I november 2023 presenterade den parlamentariska Kommittén om beredskap enligt regeringsformen sitt slutbetänkande Stärkt konstitutionell beredskap (SOU 2023:75). Ett antal förändringar föreslås i grundlagens och riksdagsordningens bestämmelser om krig och…
S-hyckleriet kring vinsterna har inga gränser
På bolagsstämman i Swedbank kommer LO-ordföranden inte ha något emot bankvinster och bonusprogram.
Efter Tesla
Fackets strid mot Tesla är den mest utdragna i modern tid, där varken företaget eller de anställda är intresserade av ett kollektivavtal. Istället är det andra företag och privatpersoner som…
Borgerligheten måste ta tillbaka mediepolitiken
Mediepolitiken är mer statscentrerad än någonsin.
Den svenska modellen är en trött 85-åring
Mytbildningen kring den svenska modellen har tagit överhanden i beskrivningarna av arbetsmarknaden.
Civil Rights Defenders skadar det politiska samtalet
Politik man ogillar är något helt annat än att demokratin hotas.
Partiet måste få sitt
Partiskatten utgör en viktig inkomstkälla för socialdemokratin. Men för att se till att pengarna faktiskt kommer in tar partiet hjälp av kommunerna där de styr, i strid mot lagen.
Pengarna har ersatt engagemanget
Hur många är egentligen beredda att engagera sig i arbetarrörelsen i dag? Få ska det visa sig, i alla fall utan lön. Smedjans Adam Danieli skriver om ett parti där…
Mot medlemmarnas vilja ska LO-bidrag säkra S-segern
Stödet för Socialdemokraterna har kollapsat bland LO-medlemmarna. Ändå satsar LO över 90 miljoner på S-vinst även i detta val.
Så mycket stödjer LO Socialdemokraterna i valrörelsen
Varje val lägger LO tiotals miljoner på att stödja Socialdemokraterna, trots att en majoritet av LO-medlemmarna varken röstar på eller vill ge ekonomiskt stöd till S. I år lägger LO…
Bespara oss myndigheternas varumärken
Försvarsmaktens varumärkesbyggande driver på bolagiseringen av offentlig sektor, skriver Adam Danieli.
Samer är också människor
Krav på rättigheter för det samiska folket som kollektiv, underminerar idén om likhet inför lagen.
Dags att stoppa sedelpressen
Förslaget till nytt mediestöd är en klåfingrig och korporativistisk historia. Medborgaren är inte betjänt av ett statligt medieprästerskap, utan av att systemet avskaffas i sin helhet, skriver Adam Danieli.
En liberalare demokrati
Sverige behöver starkare institutioner och en liberalare demokrati. Vi lägger fram 15 reformer inom tre områden - stärkta rättigheter, maktdelning och tillgång till rättvisa.
S-korruptionen måste få ett slut
Än en gång har Socialdemokraterna gett en av sina egna en reträttpost. Regeringens utbytta krishanterare blir myndighetschef.
Kommandohöjderna
Socialdemokraterna har kunnat utforma offentliga institutioner och regelverk på ett sätt som har givit rörelsen ett större inflytande över samhällsutvecklingen än vad det rena väljarstödet någonsin hade räckt till. I…
Det politiska skvallret tränger ut granskningen
Den allt mer psykologiserande och kommenterande bevakningen av svensk politik gör det allt svårare att få vettiga svar på vem som faktiskt är ansvarig.
Toryn som överger Thatcher
Två år efter sin historiskt stora valseger kan Boris Johnson mycket väl vara politikern som sätter punkt för Thatcher-eran i brittisk politik.
Enpartistaten
Regeringen utser statens högsta tjänstemän – några av de viktigaste makthavarna i Sverige. I teorin ska de gå på kompetens. I praktiken har makten missbrukats för att ge socialdemokrater toppjobb…
Ingen omställning när miljöbalken får bestämma
Svensk berggrund är full av sällsynta metaller som är nödvändiga för den gröna omställningen, ändå lyckas ingen få tillstånd att bryta dem.
S-topparna älskar myten om den utarmade sektorn
Socialdemokratins företrädare påstår ständigt att den offentliga sektorn behöver mer pengar. Borgerligheten måste börja syna bluffen.
Politiker kan inte hantera risker
Regeringens förslag att förlänga coronarestriktionerna är ett resultat av politikens oförmåga att hantera risker.
Hur hög arbetslöshet tål Sverige?
Trots att arbetslösheten i Sverige har nått rekordnivåer, fortsätter politiken i samma gamla hjulspår.
Vem fan är min politiker?
Svensk politik har i ett decennium präglats av låsningar och ökat avstånd mellan väljare och valda. Sättet att komma ur det är genom en demokratireform.
Skattemiljonerna som finansierar Hyresgästföreningen
Miljonerna strömmar från Stockholms stads skattebetalare till Hyresgästföreningen, visar Smedjans granskning.
Välfärdsstaten är ingen Robin Hood
Tvärtemot hur det brukar låta från socialdemokratiskt håll är det inte de som har det sämst ställt som tjänar på höga skatter.
På universiteten finns Sveriges sista planekonomi
Femårsplaner får oss att tänka på brödköer och Trabanter. Men varför tillåts dessa idéer fortfarande styra svensk forskning?
Bidragskrisen välter kommunerna
Försörjningsstödet är en kostnadsbomb för kommunerna. Smedjans undersökning visar hur högre krav på de som får socialbidrag blivit ett sätt för kommunerna att dämpa kostnadsutvecklingen. Men räcker det?
Hur unga liberaler slutade ängslas och lärde sig älska facket
Unga liberaler tycks allt mer slipa ned sin kritik och omfamna facken som frihetliga institutioner. I själva verket borde idén om fackförbund vara långt ifrån okomplicerad för frihetligt sinnade politiker, skriver Adam Danieli.
Socialdemokraterna har aldrig gillat den liberala demokratin
Hoten mot den liberala demokratin diskuteras som aldrig förr i Sverige, och från socialdemokratiskt håll är tonläget öronbedövande högt. I debatten lyser dock en obekväm historisk sanning med sin frånvaro: att S alltid haft ett annat demokratiideal än det liberala, skriver Adam Danieli.
Kommunala bolag ökar risken för korruption
Trots att korruptionen är högre i kommunala bolag än i offentlig sektor i stort fortsätter svenska kommuner att bolagisera verksamheter. Smedjans Adam Danieli och Vendela Magnell har talat med nationalekonomen Andreas Bergh om varför bolagisering av kommunala verksamheter leder till korruption och vad som krävs för att bryta utvecklingen.
Nyliberalismen krossade idén om den ofelbara staten
Nyliberalismen tycks ha ett oändligt antal liv. Trots att socialdemokratin försökt begrava den i decennier, återkommer den ständigt för att hemsöka rörelsen och ställa sig i vägen för visionerna. Adam Danieli konstaterar att anledningen till socialdemokratins obotliga plågor egentligen handlar om att sörja välfärdsstatens svagheter.
Landet som ersatte polisen
Ansvaret för att upprätthålla ordning och säkerhet i Sverige faller på polisen. När polisen inte syns till har dock allt fler svenska kommuner börjat täcka upp genom ordningsvakter. Smedjans Adam Danieli undersöker hur kommunsverige på egen hand har börjat genomföra en reformering av ett allt sämre fungerande polisväsende.
Visitationszonerna är redan här
Den svenska polisen saknar befogenheter. Det intrycket får i alla fall den som följer den svenska trygghetsdebatten. Samtidigt genomför polisen allt fler visitationer utan brottsmisstanke i utsatta områden. Smedjans skribent…
Skyll inte på domaren
Jurister tar mer plats i den svenska debatten än någonsin tidigare. Samtidigt växer skepsisen mot aktivistiska domare och juridiken som hinder för den politiska viljan. Adam Danieli pekar på hur politiken har hittat ett tacksamt sätt att komma undan det egna ansvaret för en misslyckad svensk rättspolitik: att skylla på domaren.
Grovt kriminella blir outvisningsbara
Smedjans Adam Danieli har tittat närmare på utvisningsdomarna och konstaterat att hundratals personer som döms till utvisning på grund av brott, aldrig lämnar landet.
Allt färre brottslingar utvisas
Enbart svenska medborgare har en ovillkorad rätt att uppehålla sig i Sverige. Utländska medborgare som begår allvarliga brott riskerar att utvisas. När Smedjans Adam Danieli går igenom statistiken visar det sig dock att antalet utvisningsdomar har minskat kraftigt under de senaste två decennierna – en minskning som tycks svår att förklara.
Podden, skolan, omsorgen – vad är välfärdens kärna?
Det finns uppskattningsvis 3 000 kommunala kommunikatörer i Sverige, enligt Smedjans kartläggning – men vad jobbar de med? Allt fler kommuner satsar på egna poddar om allt ifrån att leva miljövänligt till att vara förälder. Och en av landets största lokaltidningar står Malmö stad för, men de kritiska artiklarna lyser med sin frånvaro.
Så många är de kommunala kommunikatörerna
Sommarjobb som ”influencer”, egna lobbyister och Youtube-serier – allt under kommunflagg. Lokalmedier har vid flera tillfällen under de senaste åren uppmärksammat kreativa satsningar och svällande kommunikationsbudgetar ute i kommunerna. En del av digitalisering – eller slöseri med skattemedel? Hur många är de kommunala kommunikatörerna och vad tillför de? Smedjan har i en unik kartläggning frågat alla Sveriges kommuner om deras kommunikationssatsningar.
Med folkbildning som svepskäl
Studieförbundet Ibn Rushd väcker känslor. Adam Danieli skriver om hur debaclet med det muslimska studieförbundet är en förlängning av den demokratisyn, korporativism och slappa hantering av kollektiva medel som Folkbildningsrådet…
Straffen var aldrig tänkta att vara rättvisa
Ett antal uppmärksammade brott under sommarens slut har tjänat som brysk påminnelse att brottsligheten alltjämt är en av Sveriges stora politiska frågor. Även om kriminaliteten klaras upp väntar straff som…
Politiker eller rörelsebyråkrat?
I decennier har svenska regeringar missbrukat sin makt att utnämna tjänstemän. Regeringen Löfven är inget undantag. Den svenska rättsstaten har ett skriande behov av att göra upp med ett system…
Har Sverige en röd linje i EU?
EU:s ledare har enats om den största utgiftsökningen i unionens historia. Bakom de hissnande summorna döljer sig också institutionella förändringar som leder EU bort från sitt liberala ideal. Sverige verkar…
Bistånd eller propaganda?
I decennier har svenska riksdagspartier använt biståndspengar till politiska projekt utomlands. När Sverigedemokraterna ville göra detsamma blev det stopp. Milton Friedman kan hjälpa oss förklara logiken bakom den märkligaste delen…
Asylrätten är nästa heliga ko att slakta
Förhandlingarna om Sveriges framtida flyktingmottagande tycks ha fallit på målsnöret. Ska det vara asylrätten eller volymmålet som utgör grunden för politiken? Båda två är lika dåliga riktmärken för en debatt…
Borgerligheten måste åter ta strid mot övervakningssamhället
För tolv år sedan höll frågorna om övervakning på att splittra en borgerlig regering. I efterdyningarna av FRA-striden fick integritetsfrågorna liberalt sinnade väljare att söka sig till det det nybildade Piratpartiet. I dag höjs däremot få borgerliga röster till försvar för den personliga integriteten – tvärtom har andra politiska mål fått styra. Därmed har den sunda skepsis mot statliga maktbefogenheter, som alltid varit ett borgerligt kärnvärde, gått förlorad.
Kritik mot grisslakt – då brister den akademiska friheten
En veterinärstudent kritiserar svensk grisslakt och ställs i sin tur till svars för debattartikeln av universitetets ledning. I veckan JO-anmäldes fallet. Men det är långt ifrån ett enstaka snedsteg från ett enstaka lärosäte. Tvärtom belyser det hur svagt skyddet för den akademiska friheten är.
Kan man slippa stötta Hyresgästföreningen?
Hyresgäster betalar normalt sett en andel av sin hyra till Hyresgästföreningen, genom den så kallade hyressättningsavgiften. Men om man inte vill ska man slippa betala. Smedjans skribent Adam Danieli kontaktade sin hyresvärd för att be om att bli undantagen från den så kallade förhandlingsordningen. Så här gick det…
Bitter kinesisk medicin mot pandemin
Coronakrisen sätter fokus på den problematiska relationen mellan Kina, Taiwan och WHO. Att USA drar tillbaka sitt stöd till WHO kan bidra till att Kina lyckas i sin ambition att använda pandemin som ett sätt att stärka sin position i världen. Från officiellt svenskt håll är det tyst.
Kulturen måste räddas
Kulturminister Amanda Lind har lovar en halv miljard kronor i stöd till kultursektorn. Varför? Den är knappast mer utsatt än någon annan sektor i dessa tider. Pengarna blir främst en illustration av hur ofritt det “fria” svenska kulturlivet är.
Marknaden är vår viktigaste krisberedskap
I tider av kris efterfrågas ofta fler statliga ingrepp. Det vore ett stort misstag. Tvärtom är det marknaden vi har att tacka för att så mycket i samhället fungerar väl, även i en situation som denna.
Ett juridiskt nödläge
Regeringen har inskränkt mötesfriheten genom att förbjuda sammankomster med över 500 människor. Beslutet utgör med största sannolikhet det största intrånget i medborgarnas politiska fri- och rättigheter i modern svensk historia. Är det konstitutionella ramverket anpassat för en situation som den vi befinner oss i? Det återstår att se.
Kommuner som älskar att äga
Stockholms kommun har lagt 1,3 miljarder skattekronor på att renovera en lokal som förser Östermalm med delikatesser. Varför ska staden alls äga en saluhall? Detta är dock långt ifrån det enda exemplet på tveksamt kommunalt ägande landet över.
En rättspolitisk skamfläck
Sverige har betydligt längre häktningstider än jämförbara länder – ofta i kombination med långvarig isolering, vilket strider mot internationella konventioner om tortyr. Våra nordiska grannländer har kortat häktningstiderna – varför görs inget här? Adam Danieli har intervjuat Johan Forssell (M), Fredrik Bergman, Centrum för Rättvisa, en brottsmålsadvokat som vill vara anonym och sökt S-ministrar som lägger locket på.
Hur mår den svenska yttrandefriheten?
Rättegången mot Ann-Sofie Hermansson utgör toppen på det isberg av kritik som riktas mot det fria ordet i Sverige. Men att få torgföra sina åsikter är inte detsamma som att beviljas offentligt stöd. Grundproblemet är den bidragsmaskin som det offentliga har byggt upp.
Girjasdomen ger hopp om stärkt äganderätt
Äganderätten är svag i Sverige. Det är problematiskt, inte minst för dem som vill leva utanför majoritetssamhället. Förhoppningsvis kan Girjasdomen, trots att den upprätthåller en märklig ordning, på sikt bidra till att stärka individer, inte etniciteter.
När alla blev socialdemokrater
Oppositionspartierna, inklusive M och KD, har enats om att staten ska skjuta till 7,5 miljarder kronor till kommunerna. Den som vill minska de offentliga utgifterna, eller bemöta kommunala och regionala budgetunderskott med ett minskat offentligt åtagande, står nu utan alternativ i svensk politik.
Att förstöra ett civilsamhälle
I tre politiska reformvågor förvandlade socialdemokratin ett livskraftigt civilsamhälle till en bidragsberoende spillra. Det i sin tur gör att människor har svårt att se trovärdiga alternativ till offentlig regi vad gäller många samhällsuppgifter. Borgerligheten har allt att vinna på att ta strid för sfären bortom marknad och politik.
FMSF: Regeringen sätter orättvisa (S)pelregler
DEBATT. Den S-ledda regeringen reglerar spelbranschen hårt, men Socialdemokraterna tjänar själva stora summor på sin egen spelverksamhet – som praktiskt nog har undantag från reglerna. Det är inte lämpligt att politiska partier utformar lagstiftning efter sina egna ekonomiska intressen, skriver Adam Danieli och Sten Storgärds, FMSF.